Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з 1С Бухгалтерії 1-4 тема.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
806.4 Кб
Скачать
  1. Сервісні можливості.

    1. Встановлення параметрів системи

Для встановлення різних параметрів роботи системи системи 1С: Бухгалтерія, використовуються пункт “Параметри” меню “Сервіс” головного меню програми.

Параметри призначені для настроювання роботи різних режимів програми для конкретного користувача. Це означає, що при роботі декількох користувачів з однією інформаційною базою, значення параметрів встановлюються для кожного користувача незалежно. Більшість параметрів запам'ятовуються протягом роботи з програмою й автоматично встановлюються з тими ж значеннями при наступному запуску системи.

Діалог “Настроювання параметрів системи” організований у вигляді картотеки. Усі параметри, які можна встановити, об'єднані в декілька груп, переключення між якими здійснюється клацанням мишки на тій чи іншій закладці вікна параметрів.

П ісля зміни значень параметрів, для того щоби вони були встановлені в системі, необхідно натиснути кнопку Ok. При цьому, нові значення параметрів будуть встановлені і вікно параметрів буде закрито.

Натискування кнопки застосувати також встановлює нові значення параметрів, проте при цьому вікно діалогу встановлення параметрів залишається відкритим.

Для виходу із режиму встановлення параметрів без встановлення виконаних змін параметрів, необхідно натиснути кнопку Відмінити.

    1. Загальні параметри.

Закладка “Загальні”, дозволяє встановити різні параметри, які впливають на поведінку програми.

Встановлення робочої дати. Робоча дата використовується для визначення дати з у тих випадках, коли конкретна дата не вказана. Наприклад, робоча дата автоматично проставляється у якості дати документа при введенні нового документа.

Нове значення в історії періодичних реквізитів, також вводиться у відповідності з робочою датою.

При старті системи 1С: Бухгалтерія, робоча дата зчитується із системної дати комп'ютера.

Число цифр року в представленні дати. Програма підтримує два формати представлення дати: із двома останніми цифрами представлення року і з повним представленням року.

Відмітимо, що внутрішній формат зберігання дати при цьому не змінюється, змінюється лише зовнішнє представлення дати. Цей параметр впливає на представлення дат у формах документів, журналів і так далі.

Рік початку робочого століття. Це параметр, який використовується у випадку представлення дати з двома останніми цифрами року. При цьому важливо як інтерполюється введена дата. Наприклад, рік початку робочого століття задає рік, починаючи, із якого, розміщуються введені дати. Наприклад, якщо задано 1940 рік. Це означає, що введення дати 01.01.42 року, інтерполюється як перше січня 1942 року, а введення дати 01.01.39 року, як перше січня 2039 року. Фактично, рік початку робочого століття відмічає межу тих сто років, у які розміщується введена дата.

Режим відкриття обєктів. При роботі в журналі документів, операцій, у списках довідників, конкретний документ, операція чи елемент довідника може бути відкритий для редагування або лише для перегляду.

Відкриття для редагування, виконується пунктом “Відкрити” меню “Дії”, а для перегляду – пунктом “Перегляд”. Відмінність цих двох режимів полягає у наступному. При відкритті для редагування допускаються зміни і наступне збереження змінного об'єкта. Тому, при відкритті виконується блокування об'єкта в інформаційній базі. Тобто, інший користувач уже не зможе його відкрити для редагування.

При відкритті в режимі перегляду, об'єкт не може бути змінений і тому він не блокується.

Режим видалення (знищення) об'єктів. Параметр “Режим видалення (знищення) об'єкта” – частина системи управління контролем цілісності посилань. Як правило для нього задані значення “Помітка на видалення”, що гарантує роботу механізму контролю цілісності посилань. Якщо параметр встановлений у стан “Безпосереднього видалення”, то знищення об'єктів, рахунків, документів, довідників, буде проводитись безповоротно, що у свою чергу, може призвести до невирішених проблем.

Вибір калькулятора. Опція “Використовувати формульний калькулятор”, дозволяє вибирати вид калькулятора, який буде викликатись при натискуванні клавіші “Ctrl + F2”. При ввімкненій опції, викликається формульний калькулятор, при вимкненій, - числовий.

Розмежування тріад. У процесі настроювання конфігурації задачі при створені діалогу, можна встановити розподіл розрядів числових реквізитів діалогу. Якщо така можливість використовується, то при введені чисел, - тисячі, міліони, міліарди і так далі, будуть розмежовуватись символами “кома”. Зазвичай такий розподіл використовують, щоби полегшити читання великих чисел.

Період опитування бази даних. Цей параметр, використовується при роботі системи 1С: Бухгалтерія у мережі персональних комп'ютерів. Він задає період у секундах, після завершення якого буде проходити зчитування інформації із загальної бази даних і поновлення вмісту вікон довідників, журналів.

Час, очікування захвату таблиць Бази даних (сек.). Час, протягом якого, система буде робити спроби виконати блокування файлів бази даних, для внесення в них змін. Якщо протягом цього терміну, спроби будуть невдалими, то буде видано відповідне повідомлення.