Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з 1С Бухгалтерії 1-4 тема.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
806.4 Кб
Скачать

2.2. Перегляд журналу документів.

Для швидкого переходу на початок чи в кінець журналу можна використати, відповідно, клавіші “Home” і “End”.

Інтервал видимості. При великій кількості документів, що знаходяться в журналі, перегляд журналу для пошуку потрібного документа може зайняти багато часу. У цьому випадку буває корисним обмежити обсяг перегляду записів у журналі інтервалом видимості. Інтервал видимості визначає, за який період часу будуть видні документи при перегляді. Поточний інтервал видимості виводиться у заголовку вікна журналу в дужках, після назви журналу. Інтервал видимості встановлюється двома способами: автоматично і в ручну. Коли вікно з журналом викликається на екран, інтервал видимості автоматично встановлюється таким, як визначено це у настройці параметрів журналу.

Д ля зміни інтервалу видимості записів у журналі, необхідно вибрати пункт “Інтервал” із меню “Дії” головного меню програми, або натиснути кнопку на панелі інструментів вікна журналу. На екран буде виданий запит “Параметри журналу”. У відповідних полях цього журналу, необхідно вказати початкову і кінцеву дату інтервалу видимості документів. Замість введення дати вручну, натискуванням кнопки можна викликати календар для вибору необхідної дати мишкою. Після введення дат, для встановлення інтервалу, необхідно натиснути кнопку Ok. При перегляді журналу будуть видимі лише ті документи, дати яких попадають у встановлений інтервал.

Порядок розміщення записів у журналі. При показі журналу, записи виводяться у хронологічному порядку. Записи в журналі упорядковані за датою, у межах дати – за часом документів, а якщо в межах однієї дати декілька документів мають однаковий час, вони упорядковані за порядком їх введення в систему.

2.3 Відбір документів

Механізм відбору документів надає користувачу можливість переглядати в журналі документи, відібрані за деяким значенням їхніх реквізитів. Наприклад, можна відібрати всі документи по конкретному складу або конкретній реалізації – контрагенту. Поточний вид і значення відбору відображається у заголовку вікна журналу документів. Увімкнення режиму відбору документів у журналі, у залежності від конфігурації, може виконуватись різними способами. По-перше, відбір документів у журналі може бути увімкнений примусово. У цьому випадку, при роботі з журналом, користувач завжди працює зі списком документів, відібраних за деяким значенням, наприклад, лише з документами, які він сам створив.

По-друге, відбір може встановлюватися в конкретному журналі спеціальним способом. Наприклад, у залежності, від якого – не будь елемента діалогу форми журналу. У цьому випадку спосіб увімкнення механізму відбору, повинен бути описаний в описі конфігурації.

Н акінець, користувачу може бути надана можливість самостійно вибирати і вид відбору і значення відбору. Для входження в режим встановлення відбору в журналі документів, необхідно вибрати пункт меню “Відбір за значенням” “Відібрати”. Даний пункт меню і кнопка можуть бути недоступні, якщо журнал не призначений для відбору або користувачу не надана можливість самостійно встановлювати відбір, або в конфігурації не визначена ні одного виду відбору.

При вході в режим встановлення відбору, відкривається вікно “Відбір документів” відбору і конкретне значення відбору. Для того, щоб увімкнути відбір, повинні бути вибрані і “вид відбору” і “значення відбору”. Наприклад, вид відбору “клієнт”, а значення “Пенсійний фонд”.

У верхній частині діалогу виводиться список видів відбору, встановлених у конфігурації. Наприклад, клієнт. Переміщуючи вказівник у списку видів відбору, користувач вибирає який вид відбору він буде використовувати. У нижній частині вікна діалогу, розміщується список значень відбору.

Для заповнення списку значень відбору, необхідно натиснути кнопку “Отримати список існуючих значень”. При цьому, виконується аналіз існуючих документів і заповнення списку значень відбору за поточним видом відбору. Зауважимо, що час аналізу документів, залежить, в основному, не від кількості документів, а від кількості існуючих у них значень одного виду відбору.

Установка “Отримати за значенням” встановлює число значень, які будуть вибиратись при заповнені списку існуючих значень до видачі попередження. Це дозволяє уникнути ситуації, коли заповнення списку існуючих значень буде проходити досить довго.

При заповнення списку значень, після вказаного числа, буде видаватись попередження “Оброблено ... значень: Продовжити ?”. Користувач може продовжити або зупинити аналіз документів. Дана установка підбирається дослідним шляхом.

Я кщо у всіх видах відбору кількість значень не велике, то можна використати установку “Отримувати автоматично”. Якщо даний перемикач ввімкнений, то при вході в діалог установки відбору і при переключенні між видами відбору, список існуючих значень буде заповнюватись автоматично, без використання “Отримати список існуючих з начень”. Установка лише в інтервалі журналу дозволяє включити у список значень відбору лише значення із документів, які входять в інтервал журналу, а не у всьому журналі. Після того, як список значень отримано, можна встановити відбір за конкретним значенням. Для цього слід натиснути кнопку діалогу “Встановити відбір”. При встановлені відбору діалог закривається і журнал, із якого викликається даний режим, перемикається в режим відбору за вибраним значенням. Для того щоб вимкнути відбір, необхідно увійти в режим встановлення відбору і натиснути кнопку “Вимкнути відбір”.