Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з 1С Бухгалтерії 1-4 тема.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
806.4 Кб
Скачать

4.4. Пошук у журналі операцій.

Для пошуку в журналі операцій існує декілька способів, які ми розглянемо. Для швидкого переходу до потрібного рядка журналу, можна скористатись режимом швидкого пошуку. Для виконання швидкого пошуку, необхідно клавішами або мишкою помістити курсор у ту графу журналу, у якій необхідно знайти будь-яке значення і просто набирати на клавіатурі значення яке підлягає пошуку.

Швидкий пошук в журналі операцій доцільний для пошуку за датою документа. Швидкий пошук за датою документа забезпечує високу швидкість пошуку, незалежно від кількості операцій в журналі. При пошуку за датою необхідно вказати спочатку рік, потім без роздільної крапки місяць і останній день. Якщо знайдене в журналі значення не підходить, можна продовжити швидкий пошук. Для цього слід натиском клавіші (стрілка вниз на клавіатурі) перейти на нижній рядок і знову знайти на клавіатурі символи пошуку.

Пошук за номером документа. Кожна операція в 1C: Бухгалтерії належить документу, тому для ідентифікації операції потрібно використати вид документа, якому вона належить і її номер. Для пошуку за номером документа необхідно не обхідно натиснути клавіші “Ctrl + F5” або вибрати пункт “Знайти за номером” із меню “Дії” головного меню програми. На екран буде виданий запит. Вікно запиту у верхній частині має список видів документів, які можуть бути присутні в журналі операцій. Клацаючи мишкою по найменуванню потрібного документа, необхідно вибрати види документів, у яких буде проводитись швидкий пошук. Вибрані види документів будуть виділені інверсним кольором. Повторним клацанням мишки, виділення можна зняти і таким чином відмовитись від пошуку документа цього виду. Справа від списку видів документів, розміщуються кнопки “Ввімкнути всі” і “Вимкнути всі”. При їх натискуванні, відповідно, будуть виділені всі види документів або знято виділення зі всіх видів документів.

У полі “номер документа”, необхідно ввести номер, який необхідно знайти. Для виконання пошуку слід натиснути кнопку “Знайти”.

Після завершення пошуку, знайдені документи будуть видані у вигляді списку “Знайдені документи”, розміщеного у нижній частині вікна пошуку. У цьому списку, необхідно вибрати потрібний документ, вказавши на ньому мишкою. У цьому списку можна вибрати лише один рядок. Після натискування кнопки “Вибрати”, вікно запиту буде закрите, а курсор у журналі стане на рядок з операцією вибраного документа.

4.5 Журнал проведень.

Журнал проведень являється засобом перегляду списку бухгалтерських проведень, введених операцій. Кожна операція містить у собі одне або декілька проведень. Якщо в журналі операцій, можна переглянути основні дані з операціями, то в журналі проведень відображаються проведення, які відносяться до різних операцій. Для виведення на екран журналу проведень можуть бути використані пункт “Журнал проведень” головного меню “Журнали”. За замовчуванням журнал операцій відкривається при виборі пункту “Журнал проведень” головного меню “Операції”.

Журнал проведень може мати різну форму представлення, яка задається при конфігуруванні системи. Більше того може бути декілька форм представлення журналу проведень. Наявність тієї чи іншої форми, визначається виключно зручністю перегляду проведень у журналі.

Журнал проведень представляє собою таблицю, кожний рядок якої являється кореспонденцією проведення. Нагадаємо, що проведення можуть містити декілька кореспонденцій. У цьому випадку рядок журналу проведень відображає лише частину проведення. У випадку з простим проведенням, рядок журналу містить безпосередньо саме проведення.

У графах журналу проведень відображаються дані проведень, а також дані операцій, яким належать ці проведення. Які саме дані будуть використані в представлені журналу проведень, задається в конфігурації. Перерахуємо назви граф журналу проведень і їх зміст. Замітимо, що назва граф, може залежати від конкретної конфігурації.

Дата” – дата операції, документа;

Час” – час операції, документа;

Документ” – найменування виду документа, якому належить операція. Якщо операція вводилась вручну, то вона належить документу спеціального виду “операція”;

Номер” – номер операції. Номери операції являються, фактично, номерами документів, яким вони належать. Операції введені вручну, відповідно мають окрему нумерацію, що належить документам спеціального виду “операція”;

Зміст” – зміст операції. Рядок, коротко описує зміст даної операції;

Сума операції” – сума операції. Числове значення, яке відображає загальну чи основну суму операції. Дане значення довільно задається користувачем при введені операції або автоматично визначається, при формуванні операції документом. Сума операції ніяким чином не впливає на бухгалтерські підсумки і слугує лише в якості додаткового коментарю до операції;

План рахунків” – найменування плану рахунків, якому належать рахунки дебета і кредита проведення;

Дебет” – рахунок дебета проведення;

Кредит” – рахунок кредита проведення;

Субконто” – субконто проведення. Реально можуть бути присутні декілька колонок. По - перше, проведення будуть відображатись субконто дебета і кредита. По - друге, може бути використана багатовимірна аналітика. Тобто і по дебету і по кредиту будуть вказуватись два і більше значень субконто. Набір колонок субконто, їх розміщення вертикальне чи горизонтальне, визначається в конфігурації;

Вал. валюта” – найменування валюти проведення. Використовується якщо в конфігурації визначено ведення валютного обліку;

Курс” – поточний курс валюти проведення на дату операції. Використовується, якщо в конфігурації визначено ведення валютного обліку

Кількість” – кількість проведення. Використовується якщо в конфігурації визначено ведення кількісного обліку.

Вал. Сума” – сума проведення у валюті. Використовується якщо у конфігурації визначено ведення валютного обліку.

Сума” – сума проведення.

Крім вище перерахованих реквізитів журнал проведень може містити й інші реквізити проведення й операції можуть бути визначені на етапі конфігурування.

Сама ліва графа журналу проведень являється службовою і містить піктограму, пояснюючу зміст рядка журналу проведень: проведення операцій, введеної вручну, проведення операцій введене через документ. Вид піктограми може змінюватись для помічених на видалення операцій й операцій, у яких вимкнені проведення.

Для перегляду журналу проведень, використовуються загальні прийоми роботи з табличною частиною форми.

Поточний інтервал видимості виводиться у заголовку вікна журналу, у дужках, після назви журналу. Для зміни інтервалу видимості журналу, необхідно вибрати пункт “Інтервал” із меню “Дії” головного меню програми або натиснути кнопку на панелі інструментів вікна журналу.