Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з 1С Бухгалтерії 1-4 тема.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
806.4 Кб
Скачать

3.3. Робота з періодично залежними реквізитами рахунків.

На етапі конфігурування для будь-якого реквізиту планів рахунків можна задати зберігання історії зміни його значення. Подібні реквізити планів рахунків, називаються періодичними. Якщо реквізит рахунку є періодичним, то для нього будуть зберігатись не лише самі останні значення реквізитів, але й усі, раніше існуючі реквізити, з дати їх введення. Історія зміни значення зберігається окремо для кожного рахунку, незалежно від історії інших рахунків.

Для перегляду історії значення, необхідно стати на рядок з необхідним рахунком у вікні плану рахунків і натиснути клавішу F5”.

  1. Операції і проведення.

4.1 Операції і проведення.

Дані про господарські операції підприємства у системі 1С: Бухгалтерія, зберігаються у вигляді операцій. Кожна операція має одне або декілька проведень, повністю відображаючих в бухгалтерському обліку господарську операцію. Кожне з проведень, у свою чергу, може складатись із однієї або декількох кореспонденцій. Проведення, які мають декілька кореспонденцій, називаються складними. У складних проведеннях дебет одного рахунку, кореспондує з кредитом декількох рахунків або навпаки.

Операція включає в себе не лише проведення, але й деяку загальну частину, що характеризує її в цілому. Це зміст операції, її загальна сума, дата, номер, а також інші реквізити, що визначені конфігурацією. Операції можуть автоматично формуватись документами, або вводитись вручну.

Операції введені вручну, фактично являються документами спеціального виду “Операція”, які не мають власне даних, як інші документи, а мають лише операцію.

Для перегляду операцій в 1С: Бухгалтерії передбачено два види журналів: журнал операцій і журнал проведень.

Журнал операцій дає можливість переглянути список операцій. При цьому кожна операція відображається у ньому одним рядком, який містить найбільш важливу інформацію, що дозволяє індитифікувати операцію: дату, вид документа, зміст, суму операції. У журналі операцій існує можливість перегляду проведень поточної операції, тієї, на якій встановлено курсор. Вони можуть виводитися як в окремому вікні, так і в нижній частині вікна журналу операцій.

Журнал проведень дозволяє переглянути список проведень, приналежних різним операціям, у загальній послідовності. Інформація у журналі проведень, відображується більш детально.

Обидва журнали мають можливості відбору операцій проведень за різними критеріями. В обох журналах існує, практично, однаковий набір дій, для маніпулювання операціями: виклик режиму введення або редагування операцій, видалення операцій і таке інше.

При цьому всі дії у журналах виконуються завжди на рівні цілих операцій. І журнал проведень, і журнал операцій, призначені для перегляду даних операцій у вигляді списку, а введення і редагування операцій завжди здійснюється у формі операцій.

4.2. Журнал операцій.

Д ля виведення на екран журналу операцій, можуть бути використані пункт “Журнал операцій” головного меню “Журнали” або кнопка “Журнал операції” панелі інструментів. На екрані при цьому зявиться вікно, у яке вводяться основні дані про операції, при чому кожному рядку журналу відповідає одна операція. Зовнішній вигляд вікна журналу операцій задається на етапі конфігурування. Тим не менш, вікно журналу операцій має, як правило, ряд стандартних елементів.

У заголовку вікна журналу операцій вказується інтервал, у межах якого переглядаються операції в журналі.

Якщо задано, будь-яка умова відбору, то вона також виводиться у заголовку журналу операцій.

Перерахуємо назви граф журналу операцій та їх зміст. (Зауважимо, що назва граф може залежати від конкретної конфігурації):

Дата” – дата операції, документа;

Час” – час операції, документа;

Документ” – найменування виду документа, якому належить операція.

Якщо операція вводиться вручну, то вона належить документу спеціального виду “Операція”;

Номер” – номер операції, документа. Номери операції являються фактично номерами документів, до яких вони (операції) належать. Операції введені вручну, відповідно, мають окрему нумерацію, приналежну документам спеціального виду “Операція”;

Зміст” – зміст операції. Це рядок, який коротко описує зміст даної операції;

Сума” – сума операції, тобто числове значення, яке відображає загальну або основну суму операції. Дане значення довільно задається користувачем при введені операцій або автоматично визначається при формуванні операцій документом. Сума операції ніяким чином не впливає на бухгалтерські підсумки і служить лише в якості додаткового коментарю операцій.

Крім перерахованих граф, у журналі операцій можуть бути й інші графи, визначені в конфігурації. Вони можуть відображати додаткові реквізити операцій або документів, яким належать операції.

С ама ліва графа журналу операцій є службовою і відображає стан операції. Значки відображають:

  • операція введена вручну;

  • о перація, сформована документом, причому документ поки що не проведений;

  • операція, сформована документом і документ уже проведений.

Я кщо значок “стан”, виведений в лівій графі, перекреслений, то це означає, що операція помічена на видалення.

Для перегляду журналу операцій, використовуються загальні прийоми роботи з табличною частиною форми.

Операція в журналі завжди виводиться в хронологічному порядку. У середині дати операції упорядковані за часом.

Обсяг операцій, що виводиться для перегляду в журналі, можна обмежити двома способами: інтервалом видимості; умовного відбору.

Інтервал видимості. Поточний інтервал видимості виводиться у заголовку вікна журналу операцій (у дужках, після назви журналу). Інтервал видимості встановлюється двома способами: автоматично і вручну.

Коли вікно журналу операцій викликається на екран, інтервал видимості автоматично встановлюється так, як визначено в настроюванні параметрів журналу. Для зміни інтервалу видимості журналу, необхідно вибрати пункт “Інтервал” із меню “Дії” головного меню програми або натиснути кнопку на панелі інструментів вікна журналу. На екран буде виданий запит “Параметри Журналу”. У відповідних полях цього запиту необхідно вказати початкову і кінцеву дати інтервалу видимості операцій. При перегляді журналу будуть видимі лише ті операції, дати яких попадають у встановлений інтервал.

Показ проведень операцій. При бажанні в журналі операцій можна показати і проведення, які належать поточній операції. Для цього достатньо вибрати пункт “Показувати проведення” меню “Дії”. При цьому у верхній частині вікна будуть показані дані за операціями, а в зовнішній частині проведення, що належать до поточної операції, тобто до тієї, на якій встановлено курсор. При цьому проведення з нижньої частини вікна будуть синхронізовані зі списком операцій у верхній частині вікна. При переході по списку операцій, проведення будуть завжди відображатись за поточною операцією.

Можна відмовитись від виведення проведень у вікні журналу операцій. Для цього необхідно у меню “Дії” забрати відмітку , яка стоїть перед пунктом “Показати проведення”. При цьому нижня частина журналу операцій, яка відображає проведення, буде закрита.

Крім показу проведень у нижній частині вікна журналу операцій, існує можливість синхронізованого показу проведень в окремому вікні. Для цього необхідно вибрати в меню “Дії” пункт “Проведення операцій”. При цьому буде відкрито окреме вікно, для відображення проведень поточної операції журналу операцій. В обох режимах список проведень, що належать операцій, буде являтись журналом проведень, що містить проведення однієї операції.