Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна_робота1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
110.08 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 1

Тема роботи: „Методи та моделі фінансово-економічного аналізу та інформаційна технологія їх реалізації. Визначення майбутньої вартості. Визначення поточної вартості. Визначення чистого приведеного доходу. Інформаційна технологія розв’язку та формування результуючої інформації.

Мета: ознайомитись з основними поняттями фінансових методів розрахунку та набути навички проведення фінансово-інвестиційних розрахунків, використовуючи інформаційні технології

Теоретичні відомості

Фінансові функції дозволяють користувачу значно полегшити процес планування і аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства та вирішити багато проблем, наприклад, при інвестуванні засобів. Більшість фінансових функцій стають доступними лише після завантаження пакету аналізу. Серед фінансових функцій можна визначити три блоки функцій, які використовуються відповідно для обчислення амортизації, рентних платежів та доходів від цінних паперів.

Амортизація визначається як відрахування, які призначені для відшкодування зношення майна. Будь-яке майно має свою вартість на початок періоду амортизації та в кінці цього періоду – залишкову вартість. Майно амортизується протягом певного періоду часу, який називається часом амортизації. Можливості використання амортизаційних відрахувань для регулювання податкових платежів протягом часу амортизації привели до появи різних методів нарахування амортизації. Для використання окремих методів Excel надає в розпорядження користувача різноманітні функції.

Під рентним платежем розуміють регулярні платежі однакового розміру. Одним з найбільш відомих різновидів рентних платежів є аннуітет.

Деякі функції можуть використовуватись для обрахунків при операціях з цінними паперами наступних видів: з твердим процентом і безпроцентних цінних паперів.

В таблиці 1 представлений повний перелік фінансових функцій, що використовуються в Excel.

Таблиця 1

Перелік фінансових функцій (Financial), що використовуються в Excel

Формат функції

Назва функції в російській версії програми

Призначення

DВ(ціна;зал_варт; строк_експл;період; місяць)

ДОБ

встановлює величину амортизації власності за встановлений період при використанні методу постійного обліку амортизації (ціна - початкова вартість майна, зал_варт - залишкова вартість в кінці періоду експлуатації, строк_експл - кількість періодів експлуатації майна, період- період, для якого потрібно визначити амортизацію, місяць -кількість місяців першого року). Якщо аргумент "місяць" не вказано, то сприймається 12

DDВ(ціна;зал_варт; строк_експл;період; фактор)

ДДОБ

встановлює безпосередньо величину амортизації власності за встановлений період, що використовує подвійно знижуваний метод балансу або деякий інший метод, який визначає користувач (ціна -початкова вартість майна, зал_варт - залишкова вартість майна, строк_експл - кількість періодів, за які майно амортизувалось, період - період, для якого потрібно визначити амортизацію, фактор - норма зниження балансової вартості). Якщо значення фактору не вказати, то приймається 2, тобто подвійного обліку амортизації

FV(ставка;клер; випл;бз;тип)

ПЗ

встановлює майбутню вартість інвестицій (вкладів), що заснована на періодичній постійній оплаті і постійній процентній ставці (ставка -процентна ставка за період, клер - загальне число періодів виплат річної ренти, випл - виплата, що здійснюється в кожний період і що не має протягом всього цього часу ренти, бз - майбутня вартість або баланс грошових потоків, який повинен бути досягнутий після останньої виплати, тип - число 1 (на початку періоду) або 0 (в кінці періоду))

ІРМТ(ставка;період; клер;нз;бз;тип)

ОСНППАТ

встановлює процентну оплату протягом даного періоду інвестицій (вкладів), що заснована на періодичній постійній оплаті і постійному проценті ставки (ставка - процентна ставка за період, період - період, значення якого повинно бути в межах від 1 до клер, клер - загальне число періодів виплат річної ренти, нз - поточне значення загальної суми, яку складають майбутні платежі, бз - майбутня вартість або баланс грошових потоків, який повинен бути досягнутий після останньої виплати, тип - число 1 (на початку періоду) або 0 (в кінці періоду))

IRR(варт;прогн)

ВНДОХ

встановлює процентну ставку прибутку від інвестицій на основі ряду потоків готівки, що складаються з виплат та поступлень і проходять в регулярні періоди (варт - масив абодіапазон комірок, що містять числові величини процентних ставок, прогн - величина, що передбачається близькою до результату)

ІSРМТ(норма;в; число_за;тз)

ПРОЦППАТ

встановлює відсотки платежу по прямому займу (норма - процентна ставка за період; в - період, на який нараховують відсотки; число_за - кількість періодів платежу; тз - загальна сума платежів)

МІRR(знач;ф_ставка; р_ставка)

МВСД

встановлює процентну ставку доходу від інвестиції на основі потоків готівки. Розраховується в залежності від вартості інвестицій (вкладів) проценту, одержаного на реінвестицію з готівкового розрахунку (знач-масив або діапазон адрес комірок, що містять числові значення грошових виплат, ф_ставка - процент, що отримується від вхідних виплат, р_ставка - процент на реінвестовану суму)

NРЕR(став;випл;нз;

бз;тип)

КПЕР

встановлює загальне число періодів виплати для даної інвестиції (вкладу), що засновані на регулярній оплаті і постійній процентній ставці (став - процентна ставка за період, випл - виплата, що проводиться в кожний період, нз - поточна вартість або загальна сума всіх майбутніх платежів з даного моменту, бз - майбутня вартісп або баланс грошових потоків, який повинен бути досягнутий після останньої виплати, тип - час платежу: 0 - в кінці періоду або 1 – на початку періоду)

NPV(cтавка;знач1;знач2;знач3;...)

НПЗ

встановлює чистий поточний об'єм вкладу (інвестицій), що визначається на основі ряду послідовних поступлень готівкою і норм» амортизації (ставка - облікова ставка за один період, знач1, знач2. т.д. - значення аргументів, що представляють платежі і поступлення). Е одній функції можна використати до 29 аргументів

РМТ(став;клер; плата;нз;тип)

БЗ

встановлює періодичну оплату за щорічну ренту, що заснована на регулярній оплаті і постійній процентній ставці (став - процентна ставш за період, клер - загальна кількість періодів виплат річної ренти, плата - виплата, яка здійснюється в кожний період, нз - поточна вартість або загальна сума всіх майбутніх платежів, тип - число 0 абї 1 яке вказує, коли повинна проводитись виплата: 0 - в кінці періоду або 1 - на початку)

РРМТ(ставка;період; клер;нз;бз;тип)

ПЛПРОЦ

встановлює періодичну виплату по процентах протягом даного періс- на основі регулярних виплат і постійної процентної ставки (ставка процентна ставка за період, період - період, для якого потрібно знаг' прибуток (він повинен знаходитись в межах від 1 до клер), клер -загальне число періодів виплат річної ренти, нз - поточна вартість або загальна сума всіх майбутніх платежів з даного моменту, бз -майбутня вартість або баланс грошових потоків, який повинен бу--' досягнутий після останньої виплати, тип - число 1 (на початку періс." або 0 (в кінці періоду))

РV(ставка;клер;нз;бз;тип)

ППЛАТ

встановлює поточну вартість інвестицій (вкладів), тобто суму, в яс. ряд майбутніх платежів обійдуться тепер (див. функцію FV)

RАТЕ(клер;випл; нз;бз;тип;приб)

НОРМА

встановлює процентну ставку за період щорічної ренти (клер - загат; - число періодів виплат річної ренти, випл - виплата що проводить;-кожний період і не змінюється протягом всього часу виплати pen-.' нз - поточне значення загальної суми, бз - майбутня вартість або баланс грошових потоків, тип - число 1 (на початку) або 0 (в кіно періоду), приб - передбачувана величина норми)

SLN(варт;залиш;період)

АМР

встановлює величину безпосередньої амортизації майна протягай

вказаного періоду (варт - початкова вартість майна, залиш - залишкова вартість в кінці амортизації, період - кількість періоде

часу за які майно амортизується)

SYD(варт.;зал_варт; чис_період;період)

АМГД

встановлює загальнорічну величину безпосередньої амортизаїці" ма»'- протягом вказаного періоду (варт - початкова вартість майна, зал_—с - залишкова вартість в кінці періоду експлуатації, чис_період – кількість періодів експлуатації майна, період - проміжок часу, величина якою використовується як одиниця вимірювання часу експлуатації (як правило рік))

VDB(варт;зал;період; нпер;кпер; фактор;лог_вар)

ПДОБ

встановлює загальнорічну величину безпосередньої амортизації майна протягом періоду, який користувач визначає самостійно (включаючи часткові періоди), використовуючи метод подвійного зниження балансу (варт - початкова вартість майна, зал - залишкова вартість в кінці амортизації, період - кількість періодів за які амортизується власність, нпер - початковий період, для якого визначається амортизація, кпер - кінцевий період, фактор - норма зниження балансової вартості, лог_вар - логічне значення, яке визначає чи використовувати пряму амортизацію в тому випадку, коли амортизація підвищує обчислену величину)