Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні роботи-оподаткування.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать

Інформаційні системи і технології в оподаткуванні

Лабораторна робота № 1 (кількість аудиторних годин – 4).

Тема роботи: “Аналіз та прогнозування податкових надходжень за допомогою тренду”

Мета роботи: набути навичок у використанні методів прогнозування податкових надходжень з використанням додатку Microsoft Excel

Теоретична частина

Ряд розміщених у хронологічній послідовності значень статистичних показників називається часовим (або динамічним) рядом.

Значення деяких економічних показників, що мають випадковий характер, можна використовувати для побудови часових рядів. Кожен такий ряд характеризується трендом. Тренд – це деяка тенденція розвитку процесу в часі. Трендові моделі забезпечують видачу прогнозів на коротко- та середньостроковий періоди.

Трендова модель – це функція часу, знайдена шляхом аналітичного вирівнювання базисного часового ряду податкових надходжень. Трендові моделі доцільно застосовувати тоді, коли тенденції часових рядів, які екстраполюють, чітко виражені й можуть бути представлені у вигляді плавних ліній.

Лінія тренду використовується для розв’язання задач прогнозування за допомогою методів регресійного аналізу. Для оцінювання точності моделі використовують коефіцієнт детермінації (позначається R2). Трендова модель показує тенденцію розвитку процесу, якщо коефіцієнт детермінації прямує до 1. Модель є тим кращою, чим ближче коефіцієнт детермінації R2 до 1.

Програма Microsoft Excel будує трендові моделі графічним способом на основі двовимірних діаграм: лінійних, графіків, гістограм, точкових, що відображають динамічні зміни.

Послідовність побудови тренда є такою:

  • будують діаграму;

  • діаграму переводять у режим редагування;

  • виділяють ряд на діаграмі для побудови лінії тренда;

  • подають на виконання команду Добавить линию тренда… з меню Диаграмма або за допомогою контекстного меню.

У результаті на екрані з’явиться діалогове вікно, у першому розділі якого можна визначити тип лінії тренда (лінійний, логарифмічний, поліном ний, степеневий, експоненціальний, ковзних середніх значень). У другому розділі вікна задають параметри лінії тренда:

  • ім’я (автоматично з назвою трендової моделі або ввести у текстове поле);

  • кількість періодів прогнозування наперед (точний прогноз може здійснюватися на невеликий період часу);

  • кількість періодів прогнозування назад;

  • Y-перетин – точку, в якій лінія тренда має перетинати вісь Y;

  • R2 - виведення коефіцієнта детермінації, а також відобразити рівняння лінії тренда на діаграмі.

Спочатку вибирають трендову модель і задають її параметри (рівняння, R2). Далі вибирають тип тренда (R21), двічі клацнувши лівою клавішею миші по лінії тренда, та перевіряють іншу трендову модель.

Програма Microsoft Excel дозволяє також здійснити прогнозування за допомогою таких статистичних функцій, як ТЕНДЕНЦИЯ, ПРЕДСКАЗ, РОСТ.

Функція ТЕНДЕНЦИЯ обчислює прогнозоване значення відповідно до лінійного тренда. Вона апроксимує прямою лінією масиви Известные значения y та Известные значения x. Відповідно до цієї лінії для заданого користувачем масиву Новые значения х обчислюються нові (прогнозовані) значення у.

Функція має такий синтаксис:

ТЕНДЕНЦИЯ(Известные_знач_y; Известные_знач_х; новые_знач_х; конст).

  • известные_знач_y – множина фактичних значень у (посилання на діапазон клітинок одного стовпця або рядка);

  • известные_знач_х – необов’язкова множина фактичних значень х;

  • новые_знач_х – масив нових значень х, для яких функція обчислює відповідні значення у (масив новые_знач_х мають містити стовпець або такий самий за кількістю змінних рядок для кожної незалежної змінної, як масив известные_знач_х);

  • конст – логічне значення, що вказує потрібно чи ні, щоби константа а0 (вільний член рівняння) дорівнювала нулю.

ПРЕДСКАЗ – обчислює або прогнозує майбутнє значення у за відомими значеннями х. На відміну від функції ТЕНДЕНЦИЯ, використовує лише одну змінну х, а наявність параметрів известные_знач_х, новые_знач_х є обов’язковою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]