Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекці_basic_МГГТ10.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
92.9 Кб
Скачать

Лекція №7

  1. Мова програмування VBA. Основи офісного програмування. Створення макросів у MS Word.

План

  1. Основні відомості про VBA – Visual Basic for Applications.

  2. Створення макросів у MS Word.

  3. Побудова екранних форм у VBA.

  4. Приклади створення форм.

Однією з найпоширеніших мов програмування серед сучасних мов високого рвня є мова Visual Basic, що розвинулася на основі алгоритмічної мови програмування Basic. Слово Visual означає, що за допомогою цієї мови реалізовано візуальний стиль програмування. Visual Basic є універсальною системою програмування для всіх офісних програм пакету MS Office. Повноцінний її варіант з’явився з появою VBA 5.0 (Visual Basic for Application) для Office 97.

Програма – це послідовність команд, яка задається комп’ютеру для виконання певних дій. Основні можливості VBA залишаються однаковими в різних додатках (applications), але для кожного додатку є у VBA спеціальні команди і об’єкти. До речі, команди у VBA називаються інструкціями. Так, VBA у Word’і містить інструкції, які здебільшого відносяться до операцій над текстом. VBA в Excel містить багато інструкцій, які відносяться спеціально до робочих листів, а VBA в Access містить інструкції, які відносяться до операцій з базою даних. Є ще VBA для Power Point (Рисування) і для Web.

До складу VBA входять дві основні складові: інтегроване середовище розробника програм (редактор) – Visual Basic Editor (VBE) і редактор форм з бібліотекою – MS Form 2.0 Object Library.

Програми VBA, які можуть створюватись не лише користувачем, а й комп’ютером, який здатен записувати їх сам, слідкуючи за діями користувача, називають макросами. Макроси прискорюють обробку документа за рахунок автоматизації виконання складних чи об’ємних операцій. Якщо в роботі часто використовується одна і та ж послідовність дій, то доречно створити макрос, який буде виконувати усі потрібні дії в результаті натискання деякої комбінації клавіш або кнопки.

Для створення макросу передбачено два режими:

  • покроковий запис, у якому користувач виконую усі дії, що повинні увійти у макрос, а комп’ютер їх автоматично записує на мові VBA;

  • безпосереднє кодування макросу користувачем на мові VBA. Для цього потрібно вміти скласти алгоритм вирішення задачі, знати оператори мови VBA та вміти вірно синтаксично записати потрібний алгоритм з допомогою цих операторів.

Для початківців оптимальним можна вважати поєднання обох режимів роботи – спочатку записати необхідні дії в режимі покрокового запису макросу, а потім, при потребі, вручну відкоректувати утворену процедуру засобами редактора VBA.

У середовищі Word макроси найчастіше створюють для автоматизації таких дій:

  • однотипне оформлення вже створених документів, наприклад, підбір визначених шрифтів, параметрів абзаців, оформлення вигляду сторінок;

  • виконання визначеної послідовності кроків, наприклад, створення змісту документа;

  • виконання операцій пошуку та заміни, які часто повторюються, наприклад, усунення зайвих пробілів, помилок набору;

  • виконання команд керування файлами;

  • проведення складного аналізу та структурного перетворення текстів.

Створення макросу у Wordпокроковому режимі.

Cтворення макросів здійснюється командою Tools/Macro/Record Macro відкривається діалогове вікно, в якому, в текстовому полі Macro Name задаємо ім’я макросу, і вибираємо, яким чином буде запускатись макрос:

  • Toolbars – панель інструментів;

  • Keyboard – клавіатура.

В текстовому полі Store Macro in вказуємо чи діятиме цей макрос для усіх документів (All documents (Normal.dot)) чи для заданого документу (Ім’я документу (document)) і OK.

Відкривається нове діалогове вікно, в якому якщо була вибрана клавіатура, необхідно задати позицію Press new shortcut key (натиснути нові комбінації клавіш). Це може бути комбінація клавіш Ctrl, Alt і ще будь якої клавіші клавіатури, яка не буде зайнята для позначення стандартних дій (наприклад Q), і закриваємо вікно. Комп’ютер переходить в режим запису команд макросу. На екрані з’являється діалогове вікно керування макросом і усі дії, які виконуються в даний момент будуть записуватися в макрос, до тих пір, поки не буде натиснута кнопка Stop.

Якщо для виконання макросу буде вибрана панель інструментів – відкривається діалогове вікно Customize, в якому відкриваємо вкладку Commands. Піктограму позначення макросу витягуємо на панель інструментів і натискаємо кнопку Modify, що викидає випливаюче меню. В текстовому полі Name задаємо ім’я макросу. За допомогою меню Change Bottom Image (змінити зображення піктограми макросу) вибираємо піктограму для створюваного макросу і тиснемо кнопку OK. Комп’ютер переходить в режим запису макросу