Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з 1С Бухгалтерії 1-4 тема.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
806.4 Кб
Скачать

4.7. Уведення і редагування операцій

Журнал операцій і журнал проведень призначені для перегляду у вигляді списку існуючих операцій з різним ступенем деталізації. В обох журналах є практично однаковий набір дій для введення і редагування операцій. Ці дії виконуються завжди над операціями в цілому, навіть тоді, коли вони викликаються із журналу проведень.

Уведення операцій можна здійснювати, як знаходячись у журналі операцій, так і в журналі проведень. Для полегшення занесення даних при введені нової операції, передбачено наступні способи: копіювання операцій, введення типової операції, копіювання типової операції, введення документа, введення операцій на основі документа.

Розглянемо детально всі вище перераховані способи введення. Для безпосереднього введення операції, слід натиснути клавішу Insert” або в головному меню програми необхідно відкрити меню “Дії” і в цьому меню вибрати пункт “Нова” – нова операція. При цьому з'явиться діалог введення операції.

Форма діалогу задається при конфігуруванні системи. Діалог введення операції містить у собі як реквізити операції, так і реквізити проведення. Оскільки операція може мати декілька проведень, то дані проведень у формі операції подані у вигляді таблиці, кожний рядок якої являється проведенням або кореспонденцією складного проведення. Для редагування операції, використовуються загальні прийоми роботи у формах.

При введенні операції спочатку, звичайно, заповнюються загальні реквізити операції: дата, номер, зміст і таке інше. Перехід до заповнення наступного реквізиту здійснюється клавішею “Enter” або клацанням мишки в потрібному полі діалогу.

Дата нової операції, автоматично проставляється рівною робочій даті, установленій у режимі “Параметри” закладка “Загальні”. Номер операції, фактично, являється номером документа спеціального виду “Операція” і правила його заповнення аналогічні правилам введення номерів документів.

Розглянемо більш детально введення проведень у табличну частину форми діалогу. У даному розділі всі дії користувача при поведінці системи, описуються для випадку використання балансових рахунків. У системі 1С: Бухгалтерія, проведення можуть бути простими та складними.

Просте проведення складається з однієї кореспонденції рахунків, складне проведення - із декількох. У загальному випадку для введення нового проведення чи нової кореспонденції, необхідно натиснути клавішу Insertабо в головному меню програми необхідно відкрити меню “Дії” і у цьому меню вибрати пункт “Нове проведення” або “Нова кореспонденція”. Програма визначає за контекстом, що у даний момент слід вводити, проведення чи кореспонденцію. Якщо один із рахунків введеного рядка не заповнений, то передбачається, що це кореспонденція, тобто частина складного проведення. Програма очікує введення продовження проведення, тобто наступного рядка. При цьому рядок буде мати подвійний номер, розділений значком / (дріб), наприклад, ½ - друга кореспонденція першого проведення.

Уведення складного проведення вважається завершеним, коли сума основної кореспонденції є рівною сумі підпорядкованих кореспонденцій.

Копіювання проведень і кореспонденцій. При введені однотипних проведень операцій, може бути використаний режим копіювання. Для виклику режиму копіювання, необхідно натиснути клавішу F9” або вибрати пункт “Копіювати рядок” у меню “Дії”. Режим копіювання аналогічний до режиму введення нового проведення, із тією лише різницею, що дані цього проведення заповнюється автоматично даними проведення, на якому був установлений курсор до початку копіювання.

Для видалення (знищення) уведеного проведення чи кореспонденції необхідно встановити на нього курсор і натиснути клавішу Deleteабо вибрати пункт “Видалити рядок” меню “Дії”. При цьому буде виданий запит “Видалити проведення”Для підтвердження видалення проведення необхідно натиснути кнопку запиту “Так”. Для видалення (знищення) складного проведення необхідно перед видаленням установити курсор на першу кореспонденцію складного проведення. При цьому будуть видалені (знищені) усі кореспонденції у проведені.

Для видалення (знищення) кореспонденції складного проведення, перед видаленням (знищенням) слід помістити курсор на другу, і так далі, кореспонденції проведення. При цьому будуть видаватись запити “Видалити кореспонденцію”. У цих випадках будуть видалятись (знищуватись) лише поточні кореспонденції (активний рядок, на якому стоїть курсор) При видалені проведення, нумерація проведення, наступного за видаленим, зсувається.

Зміна порядку черговості проведень і кореспонденцій. Проведення в операції розміщується у певному порядку. При введені нового проведення, воно розміщується в кінець операції. Кожному проведенню привласнюється винятковий порядковий номер. Номери проведень розпочинаються з одиниці і йдуть у рядках підряд і не редагуються користувачем. Проведення в операції завжди розміщені у порядку номерів. Наприклад, при видалені (знищені) проведення, номери всіх наступних проведень, зсуваються на одиницю.

При використанні складних проведень, кореспонденції у середині проведення нумеруються аналогічно до проведень в операції.

При введенні операції існує можливість зміни порядку операції і кореспонденцій у середині проведення. Для цього використовуються пункти меню “Дії”, “Перемістити проведення вверх” і “ Перемістити проведення в низ”, а також кнопки панелі інструментів вікна форми операції.