Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМР_12-ОФФ doc.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Тема 5 управлінський контроль

1. Сутність контролю як функції управління .

2. Види управлінського контролю .

3. Етапи процесу контролю .

1. Сутність контролю як функції управління .

Майже всі дії керівників звернені в майбутнє. Керівник намічає досягнення мети у точно зафіксований час. За цей період в організації і в зовнішньому середовищі може відбутися багато непередбачених змін, у тому числі і несприятливих для організації (зміна податкової політики, поява сильного конкурента, ослаблення мотивації членів організації і багато чого іншого). Такі непередбачені зміни можуть призвести до відхилення організації від основного курсу. І, якщо організація не зуміє знайти і виправити ці відхилення, організація може припинити своє існування. Функція контролю – це процес забезпечення досягнення організацією своїх цілей. Процес контролю складається з установки стандартів, виміру фактично досягнутих результатів і проведення корегувань, якщо досягнуті результати не збігаються з установленими стандартами. Керівники починають здійснювати функцію контролю з того самого моменту, коли вони сформулювали мету і задачі і створили організацію. Контроль має важливе значення для успіху організації. Контроль дозволяє виявити проблеми і скорегувати відповідно діяльність організації до того, як ці проблеми переростуть у кризу. Контроль – це критично важлива і складна функція.

Контроль розглядають як управлінську діяльність, задачею якої є кількісна і якісна оцінка функціонування підприємства.

Основною задачею контролю є виявлення фактичного стану справ, а також зіставлення цього стану з необхідним і вироблення необхідних коректувальних заходів.

Головні інструменти виконання функції контролю - спостереження, облік і аналіз, перевірка всіх сторін діяльності. У загальному процесі керування контроль виступає як елемент зворотного зв'язку, тому що по його даним виробляється коректування раніше прийнятих рішень, планів і нормативів.

Контроль - це критично важлива і складна функція керування, що вирішує в системі управління кілька задач:

1. Допомагає оцінити положення справ в організації і знайти в її внутрішнім чи зовнішнім середовищі фактори, що можуть уплинути на її діяльність.

2. Дозволяє відстежити недостатньо чітко виражені тенденції розвитку, їхній напрямок, глибину і відповідно скорегувати плани.

3. Допомагає вчасно виявити неминучі в роботі будь-якої організації порушення, помилки, промахи й оперативно вжити заходів для їхнього усунення.

4. Зробити більш обґрунтованим стимулювання персоналу, оскільки результати контролю є основою оцінки і винагороди персоналу.

5. Орієнтує керівництво підприємства на проблеми, що вимагають невідкладного рішення.

Щоб виконувати зазначені задачі в процесі керування, контроль повинний здійснюватися відповідно до визначених принципів:

1. Контроль повинний бути всеохоплюючим, тобто тримати в поле зору основні сфери діяльності організації і процеси, що протікають у ній.

2. Система контролю повинна мати чітку стратегічну спрямованість, задану пріоритетами розвитку підприємства.

3. Головна мета контролю - не пошук , а запобігання помилок. Тому процес контролю тісно зв'язаний із процесом планування на всіх його стадіях.

4. Своєчасність контролю, що дозволяє усувати порушення перш, ніж вони приймуть небезпечні розміри, інакше він виявиться на практиці марним.

5. Економічність контролю, що припускає, що вигоди, принесені контролем, повинні перевищувати витрати на його проведення.

6. Індивідуалізм і орієнтованість на людину. У процесі контролю необхідний облік особистих якостей людей, їхнього положення, зв'язків у колективі. Орієнтованість на людину означає не тільки об'єктивність контролю, але і його доброзичливість, створення сприятливого соціально-психологічного клімату. А це можливо лише в умовах максимальної відкритості, гласності його проведення. Контроль повинний виконувати не тільки каральні функції, а повинний бути формою прояву уваги до праці, фактором мотивації його трудової діяльності.

7. Контроль повинний відповідати характеру контрольованого процесу, а його ціль - бути зрозумілої всім співробітникам підприємства.

У процесі контролю необхідно уникати як об'єктивних, так і суб'єктивних помилок, таких як несвоєчасний контроль, тотальний контроль, відсутність гласності результатів контролю, недостатній облік результатів контролю в процесі оцінки діяльності персоналу й ін.

Функція контролю містить у собі облік і аналіз.

Управлінський облік вступає як засіб контролю. Його ціль – збір і обробка інформації про діяльність підприємства, необхідної для проведення аналізу і контролю. Управлінський облік містить у собі три види: оперативний, фінансовий і статистичний облік.

Оперативний облік забезпечує поточне повсякденне керування підприємством.

Фінансовий облік являє собою систему збору, узагальнення і збереження інформації про засоби і ресурси, необхідних для господарської діяльності підприємства.

Статистичний облік здійснюється як за даними оперативного і бухгалтерського обліку, так і за допомогою самостійного спостереження. Він доповнює інформацію про ті явища і процеси, що не мають вартісної оцінки.

Аналіз дозволяє оцінити стан об'єкта керування, результати рішення поставлених задач і потенційні можливості підприємства. Аналіз господарської діяльності підрозділяють на внутрішній і зовнішній аналіз.