Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМР_12-ОФФ doc.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Різновиди дивізіональної структури

Продуктовий тип передбачає створення в структурі фірми самостійних господарських підрозділів – виробничих відділень, орієнтованих на виробництво та збут конкретних видів продуктів однієї групи або ж одного продукту. При цьому передбачається спеціалізація виробничих відділень в головній компанії за окремими видами або групами продуктів і надання їм повноважень управління виробничими та збутовими дочірніми компаніями, розташованими у своїй країні та за кордоном.

При використанні регіонального типу організаційної структури передбачається, що відповідальність за всю діяльність компанії на внутрішньому і зовнішньому ринках розподіляється між самостійними регіональними підрозділами (рис. 6.7). Ці підрозділи за змістом і характером діяльності можуть бути як виробничі відділення і центри прибутку, а можуть організовуватися у формі дочірніх компаній і бути центрами прибутку та центрами відповідальності.

Холдингова структура використовується в надто великих і диверсифікованих фірмах. Відділення мають практично необмежену свободу діяльності і власну назву. Але вони фінансово залежать від центру, тому що контрольний пакет акцій належить головній фірмі.

Переваги та недоліки продуктових організаційних структур управління

Переваги

Недоліки

1. Створення логічних і дійових засобів децентралізації влади

1. Дублювання функцій на рівні корпорації підрозділу

2. Чітка система підзвітності менеджерів підрозділів за прибутки (збитки)

2. Збільшення витрат на утримання персоналу

3. Здатність швидко реагувати на зміну умов конкурентів, технології попиту

3. Проблематичність установлення оптимального рівня децентралізації

Переваги

Недоліки

4. Поліпшення координації робіт

4. Автономія підрозділів може блокувати досягнення вигод стратегічного поєднання

5. Наявність можливостей для підготовки менеджерів стратегічного рівня

5. Наявність випадків надмірної конкуренції між підрозділами за ресурси та увагу корпорації

Різновидами структур є проектні і матричні форми організації управління. Проектні структури формуються при розробці організацією проектів, що охоплюють будь-які процеси цілеспрямованих змін у системі (наприклад, модернізацію виробництва, освоєння нових виробів, технологій, будівництво складних об'єктів).

Управління проектом включає визначення його цілей, формування структури, планування й організацію виконання робіт, координацію дій виконавців.

Одна з форм проектного управління створення спеціального підрозділу – проектної команди (групи), що працює на тимчасовій основі, тобто протягом часу, необхідного для реалізації завдань проекту. До складу групи звичайно включаються різні фахівці, у тому числі з управління роботами. Керівник проекту наділяється так званими проектними повноваженнями, що охоплюють відповідальність за планування, складання графіка і хід виконання робіт, витрати виділених коштів, а також за матеріальне заохочення працюючих. У зв'язку з цим великого значення набуває вміння керівника розробити концепцію керування проектом, розподілити завдання між членами груп, чітко намітити пріоритети і конструктивно підійти до вирішення конфліктів. Після завершення проекту структура розпадається, а співробітники переходять у нову команду чи повертаються на свою постійну посаду. При контрактній роботі вони звільняються відповідно до умов угоди.

Структури розглянутого типу мають велику гнучкість, досить прості й економічні. До того ж вони дозволяють організації паралельно розробляти декілька проектів не змінюючи звичної структури управління. Правда, при цьому виникає проблема розподілу ресурсів (у тому числі персоналу фахівців) між проектами, а від керівників проектів потрібно не тільки вміле керування всіма стадіями життєвого циклу розробки, але й врахування тієї ролі, яку вони відіграють у мережі проектів даної організації. Для полегшення проблем координації в організаціях створюються штабні органи управління з керівників проектів чи використовуються матричні структури.

Рисунок 3.8 – Регіональний тип організаційної структури управління

виробництвом

Переваги та недоліки регіональних організаційних структур управління

Переваги

Недоліки

1. Створення можливостей пристосування стратегії до потреб кожного ринку

1. Проблематичність підтримки загального іміджу в умовах достатньої стратегічної свободи

2. Перенесення відповідальності за прибутки на нижчі рівні управління

2. Збільшення кількості рівнів управління

3. Поліпшення функціональної координації всередині цільового ринку

3. Можливість дублювання функцій на стратегічному і місцевому рівнях

4. Наявність можливостей для підготовки менеджерів стратегічного рівня

4. Проблематичність формування політики одноманітності

5. Труднощі координації діяльності продукту в країні

Матрична структура управління може бути охарактеризована як «ґратчаста» організація, побудована на основі принципу подвійного підпорядкування виконавців: з одного боку, безпосередньому керівникові функціонального підрозділу, що надає персонал й інші ресурси керівникові проекту (чи цільової програми), з іншого – керівникові тимчасової групи, який наділений необхідними повноваженнями і несе відповідальність за терміни, якість і ресурси (рис. 6.8).

КЕРІВНИК

науково-виробничого комплексу

Керівник

проекту

Керівник

проекту

Науково-дослідні роботи

Дослідно-конструкторські розробки