Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМР_12-ОФФ doc.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

6. Принципи управління організацією

Принципи управління — це правила, що визначають основні вимоги до системи, структурі й організації керування. Так само, як і закономірності, принципи управління розділяють на загальні і приватні .

Загальні принципи управління характеризуються тим, що мають універсальний характер і впливають на всі сфери керування і на всі галузі народного господарства , а саме :

  • Принцип цілеспрямованості визначений сутністю програмно-цільового керування і припускає чітку постановку цілей перед кожним підприємством і кожним його підрозділом. При цьому мета повинна бути реальної, досяжної і певно-граничною конкретно, що додає роботі здоровий глузд і мобілізує зусилля персоналу на її виконання. Принцип цілеспрямованості припускає не тільки установку цілей, але і співвіднесення цих цілей з необхідними ресурсами. При цьому важливо не тільки забезпечити ув'язування цілей з головними ресурсами, необхідними для їхнього досягнення, але й акцентувати увага на самій слабкій ланці, що може перешкодити досягненню цілей.

  • Принцип планомірності керування зв'язаний із програмно-цільовим підходом і передбачає складання програми дій, її реалізацію. Планомірність виявляється в нормалізації умов роботи і її розподілі між виконавцями, у координації дій виконавців і їхньому інструктуванні, а також в організації обліку і контролю за виконанням кожної роботи й програми в цілому. Реалізація цього принципу на практиці додає планову організацію всій системі керування.

  • Принцип компетентності означає знання менеджером об'єкта чи керування, принаймні, його здатність сприймати компетентну консультацію фахівців при прийнятті рішень. Принцип компетентності зв'язаний з горизонтальним поділом праці по функціях.

  • Невід'ємним принципом керування є дисципліна, що повинна бути присутнім у будь-якій системі керування на будь-якому рівні. Дисципліна припускає безумовне виконання вказівок керівника, посадових обов'язків, інструкцій, наказів і інших директивних документів. Рівень дисципліни значною мірою визначає культуру керування. Разом із тим дисципліна повинна не стискувати ініціативу працівників і залишати місце для творчого відношення до роботи.

  • Принцип стимулювання припускає насамперед мотивацію трудової діяльності на основі використання матеріальних і моральних стимулів.

  • Принцип ієрархічності передбачає вертикальний поділ управлінської праці, тобто виділення рівнів керування й підпорядкування нижчих рівнів керування вищим. Цей принцип враховується при формуванні організаційних структур керування при побудові апарата керування, при розміщенні кадрів.

Усі принципи управління тісно взаємозалежні й взаємообумовлені. Наприклад, неможливо домогтися чіткого функціонування системи управління , ігноруючи інші принципи керування (цілеспрямованість, планомірність, компетентність, стимулювання, дисципліну), так само як не можна забезпечити цілеспрямовану діяльність організації без планомірності, компетентності, дисципліни і ієрархічності.

Поряд із загальними існують, як уже відзначалося вище, приватні принципи управління, що мають локальний характер і регулюють лише окремі управлінські процеси й сторони керування. Наприклад, стосовно до управління підприємствами торгівлі виділяють звичайно, такі приватні принципи, як ритмічність, безперервність, паралельність і наступність управлінських процесів.

Глосарій

Адміністративна школа управління (класична теорія організації) - система поглядів на менеджмент, що опрацьовували підходи до удосконалення управління організацією в цілому (А. Файоль, М. Вебер, Л. Урвік, Ч. Бернард).

Внутрішнє середовище – це ситуативні чинники усередині організації. Внутрішнє середовище є сукупністю всіх внутрішніх змінних підприємства, які визначають процеси його життєдіяльності.

Зовнішнє середовище – це сукупність неконтрольованих суб'єктів і сил, діючих за межами організації (фактори прямої і непрямої дії).

Інформаційна підсистема охоплює процеси комунікацій і інформаційне забезпечення всіх інших підсистем.

Кваліфікація - відмінні можливості ключових людей в організації.

Менеджмент – це самостійний вид професійно здійснюваної діяльності, направленої на досягнення намічених цілей шляхом раціонального використання ресурсів.

Менеджмент – це управління, що засноване на обліку об'єктивних економічних законів та їхньому використанні в кожному конкретному підприємстві.

Науково-технічна підсистема охоплює науково-дослідні, проектні і дослідно-конструкторські роботи на підприємстві, які є основою інноваційного процесу.

Організаційна підсистема – це процеси організації діяльності підприємства та управління підприємством.

Принципи управління – правила, норми управлінської діяльності.

Процесний підхід до управління - система поглядів на менеджмент, що розглядає управління як серію взаємопов’язаних дій (функцій управління), які реалізуються у певній послідовності.

Система – це сукупність взаємодіючих елементів, що об'єднують потоки інформації прямими або(і) непрямими зв'язками і складають єдине організаційне ціле.

Система технології - процедури і рутинні процеси, що протікають в організації.

Система управління - це деяка цілісність, що складається з окремих елементів, які знаходяться між собою у взаємозв'язку і взаємозалежності.

Системний підхід до управління - система поглядів на менеджмент, що розглядають організацію як систему у єдності частин, з яких вона складається, та зв’язків з її зовнішнім середовищем.

Ситуаційний підхід до управління - система поглядів на менеджмент, що одночасно визнає подібність загальних процесів управління та специфічність прийомів управління, вибір яких залежить від конкретної ситуації.

Соціальна підсистема охоплює процеси розробки і реалізації кадрової політики на підприємстві.

Стратегія - плани і напрями дії, що визначають розподіл ресурсів, фіксуючі зобов'язання щодо здійснення певних дій в часі для досягнення поставлених цілей.

Структура - внутрішня композиція організації, що відображає розподіл організації на підрозділи, ієрархічну субординацію цих підрозділів і розподіл влади між ними.

Технічна підсистема обумовлена структурою і змістом технологічної підсистеми, включаючи всі елементи матеріально-технічної бази.

Технологічна підсистема – це сукупність всіх основних і допоміжних технологічних процесів підприємства, послідовне та якісне виконання яких забезпечить нормальний процес виробництва і реалізації продукції. Вона включає сукупність відповідних правил і норм виконання кожної операції.

Управлінська робота – сукупність різнорідних за змістом і технології процедур управління, шляхом яких виконується певна функція управління.

Цінності - значення і зміст основних напрямів діяльності, які організація доводить до своїх членів.

Школа людських відносин - система поглядів на менеджмент, що досліджували переважно проблеми індивідуальної психології працівників організації.

Школа науки управління (кількісний підхід) - система поглядів на менеджмент, що розглядали управління як систему математичних моделей та процесів. В центрі уваги цієї школи знаходиться математична модель, за допомогою якої управлінську проблему можна відобразити (передати) у вигляді основних її цілей та взаємозв’язків.

Школа наукового управління – система поглядів на менеджмент, що спрямовані на дослідження проблем підвищення продуктивності праці робітників (безпосередніх виконавців) шляхом удосконалення операцій ручної праці (Френсіс Тейлор, Френк та Ліліан Гілбрет, Генрі Форд, Генрі Гант).

Школа організаційної поведінки - система поглядів на менеджмент, що концентрували увагу на вивченні типів групової поведінки, на розумінні організації як складного соціального організму, який знаходиться під впливом певних уявлень, звичок, конфліктів, культурного оточення тощо.

Контрольні питання

  1. Що таке зовнішнє і внутрішнє середовище організації , з яких компонентів складаються ?

  2. Як Ви розумієте висловлення: «Менеджмент – це уміння досягти поставлених цілей».

  3. Назвіть основні елементи менеджменту.

  4. Розкрийте сутність і специфіку управлінської роботи.

  5. Приведіть ряд прикладів, що підтверджую положення про те, що менеджмент – це професія. На конкретних прикладах покажіть відмінність управлінської роботи від інших видів діяльності.

  6. Що таке організація та які загальні риси мають всі організації як об'єкти управління ?

  7. Які фактори обумовлюють необхідність управління організацією ? Поясніть.

  8. За яким критерієм зовнішнє середовище організації поділяють на середовище прямого і непрямого впливу ?

  9. Які ви знаєте основні підходи до визначення категорії "менеджмент" ?

  10. Дайте визначення категорії менеджмент у широкому та вузькому розумінні.

  11. Поясніть сутність менеджменту як процесу реалізації функції управління.

  12. Як ви розумієте категорії "результативність" та "ефективність"? Чим вони відрізняються ?

  13. У чому полягають особливості управлінської діяльності порівняно з іншими видами діяльності ? Які ознаки діяльності менеджера ?

  14. Які рівні та які сфери діяльності менеджменту виділилися в процесі поділу управлінської праці ? Охарактеризуйте відмінності в діяльності менеджерів вищого, середнього і нижчого рівнів управління.

  15. Які ролі виконують менеджери в організації. ? Як ви їх розумієте ? Наведіть приклади.

  16. Які специфічні особисті якості необхідні менеджерам ? Під впливом яких факторів і як формуються перспективна модель менеджера.

  17. Охарактеризуйте основні передумови виникнення науки управління.

  18. Охарактеризуйте логіку (основні етапи) розвитку науки управління.

  19. Дайте визначення терміну «принцип управління».

  20. Охарактеризуйте загальні принципи управління .

  21. У чому особливість приватних принципів керування?

  22. У чому полягає сутність ідеї представників школи наукового управління ? Охарактеризуйте роль Ф.Тейлора у розвитку науки управління.

  23. Що нового в науку управління внесла адміністративна школа ? У чому виявляється обмеженість класичної теорії менеджменту ?

  24. На який з елементів системи управління робили наголос представники школи організаційної поведінки та школи людських стосунків? Як ви оцінюєте їх внесок в теорію і практику менеджменту ?

  25. Розкрийте основні положення кількісної теорії менеджменту. Визначте вплив кількісної школи на розвиток управлінської думки.

  26. Сформулюйте причини виникнення інтегрованих підходів до управління. У чому ви бачите відмінності одномірних (ранніх) та інтегрованих підходів до управління ?

  27. Поясніть сутність процесного підходу до управління. У чому сильні та слабкі сторони процесного підходу до управління ?

  28. Розкрийте основні положення системного підходу до управління. Як системна концепція вплинула на розвиток науки управління ?

  29. Охарактеризуйте сутність і особливості ситуаційного підходу до управління. В основу яких сучасних концепцій менеджменту покладено ідеї ситуаційного підходу ?

  30. Дайте стислу характеристику сучасних тенденцій розвитку науки управління.