Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМР_12-ОФФ doc.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Тема 2 планування в організації

1. Функції менеджменту, їх класифікація та взаємозв'язок.

2. Планування: сутність і місце в системі менеджменту підприємства .

3. Види планів і підходи до їх розробки .

1. Функції менеджменту, їх класифікація та взаємозв'язок.

Процесний підхід був уперше запропонований представниками школи адміністративного управління. У цій школі з'явилися перші розробки концепції функцій менеджменту. Управління розглядається як процес, спрямований на досягнення цілей організації. Цей процес являє собою серію безперервних взаємозалежних дій. Ці дії, кожна з яких є сама по собі процесом, дуже важливі для успіху організацій. Вони одержали назву управлінських функцій. Слово "функція" латинського походження й означає виконання, діяльність, обов'язок. Процес управління є загальною сумою усіх функцій. До складу управлінської функції входять два елементи: вона визначає спочатку, що робиться в системі, а потім відповідає на запитання, як робити.

Анрі Файоль, який вважається автором концепції функціонального поділу праці менеджерів, вважав, що існує п'ять вихідних функцій. За його словами: "керувати означає передбачати, організовувати, розпоряджатися, координувати і контролювати". Разом з тим, А.Файоль усі операції, які тільки зустрічаються на підприємстві, розбив на шість груп: технічні, комерційні, фінансові, страхові, облікові, адміністративні. З розвитком менеджменту інші автори розробили інші переліки управлінських функцій. Огляд сучасної літератури дозволяє виявити існуючі функції – планування, організація, розпорядливість, мотивація, управління, координація, контроль, комунікація, дослідження, оцінка, прийняття рішень, підбір персоналу і деякі інші. У системі управління всі управлінські функції об'єднані в єдиний цілісний процес.

Таким чином , під функцією менеджменту розуміється вид діяльності працівників апарату управління, заснований на поділі й кооперації праці, що характеризується визначеною однорідністю, складністю й стабільністю впливів на об'єкт і суб'єкт управління.

У сучасній теорії менеджменту виділяється два підходи до класифікації функцій керування. Перший підхід передбачає виділення загальних функцій керування - функцій, типових для будь-якого управлінського процесу, виконуваних органами керування всіх організацій незалежно від їхнього призначення, форм власності. Загальні функції виражають зміст процесу керування в будь-якій організації і не залежать від специфіки об'єкта керування. Виділимо загальні, універсальні функції управління, що виражають зміст процесу управління в будь-якій організації і не залежать від специфіки об'єкта управління. До цієї групи функцій можуть бути віднесені наступні: планування, організація, координація, мотивація, контроль. Ці первісні функції об'єднані процесами комунікації і прийняття рішень (рис. 2.1) .

Планування

Організація

Координація

Контроль

Мотивація

Рисунок 2.1 – Взаємозв'язок загальних функцій у процесі керування

Другий підхід ґрунтується на критерії особливості об'єкта керування. У цьому випадку виділяється ціла система приватних функцій керування, що характеризуються особливостями реалізації загальних функцій керування, і виконуються фахівцями виходячи з особливостей сфери діяльності й масштабів керування. Кількість приватних функцій керування і їхніх різновидів обумовлюються обсягом функціональної діяльності, її кінцевими й проміжними результатами, глибиною поділу праці. Наприклад, до приватних функцій у сфері фінансів і бухгалтерського обліку відносяться: облік витрат на виробництво й матеріалів; облік праці; облік накладних і інших витрат; одержання кредитів; платежі по кредитах; внутрішнє фінансування; перевірка фінансових рахунків; оцінка інвестицій і т.д. Процес управління можна представити у виді сукупності як загальних , так і приватних функцій управління. Кожну загальну функцію можна представити як сукупність приватних функцій і навпаки.