Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гражд право методичка.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
439.84 Кб
Скачать

Банківський рахунок

Тест №1

Якщо банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком, то це є договором:

а) банківського рахунка;

б) банківського вкладу;

в) комерційного кредиту;

г) позики.

Тест №2

Договір банківського рахунка є:

а) двостороннім, реальним, сплатним;

б) одностороннім, консенсуальним, безоплатним;

в) двостороннім, консенсуальним, сплатним;

г) одностороннім, реальним, сплатним.

Тест №3

Чи має право банк визначати та контролювати напрями використання грошових коштів клієнта?

а) вправі, якщо це не суперечить закону;

б) вправі в будь-яких випадках та без обмежень;

в) не вправі, в силу закону;

г) вправі, якщо договором не передбачено інше.

Тест №4

Банк зобов'язаний за розпорядженням клієнта видати або перерахувати з його рахунка грошові кошти:

а) наступного дня після надходження до банку відповідного розрахункового документа;

б) в день надходження до банку відповідного розрахункового документа;

в) на протязі трьох днів після звернення клієнта до банку;

г) на протязі трьох днів після надходження до банку відповідного розрахункового документа.

Тест №5

Якщо строки зарахування суми процентів на рахунок клієнта договором не встановлені, то вони зараховуються на його рахунок зі спливом:

а) кожного місяця;

б) кожного кварталу;

в) кожного року;

г) кожної декади.

Тест №6

У разі одночасного надходження до банку кількох розрахункових документів, на підставі яких здійснюється списання грошових коштів, банк у першу чергу списує з рахунку клієнта грошові кошти:

а) на підставі рішення суду для розрахунків щодо виплати вихідної допомоги;

б) на підставі рішення суду для розрахунків щодо оплати праці особам, які працюють за трудовим договором;

в) за розрахунковими документами, що передбачають платежі до бюджету;

г) на підставі рішення суду для задоволення вимог про стягнення аліментів.

Тест №7

Банк має право вимагати розірвання договору банківського рахунка у разі відсутності операцій за цим рахунком протягом:

а) трьох років;

б) шести місяців;

в) одного року;

г) трьох місяців.

Тест №8

Банк може відмовитися від договору банківського рахунка та закрити рахунок клієнта у разі відсутності залишку грошових коштів на рахунку клієнта та відсутності операцій за цим рахунком протягом:

а) трьох років підряд;

б) одного року;

в) п'яти років підряд;

г) двох років підряд.

Тест №9

У разі розголошення банком відомостей, що становлять банківську таємницю, клієнт має право вимагати від банку:

а) виплати штрафу;

б) відшкодування упущеної вигоди;

в) відшкодування завданих збитків та моральної шкоди;

г) відшкодування моральної шкоди.

Тема 16. Комерційна концесія та факторинг.

Рекомендована кількість годин – 2

Питання до теми:

  1. Поняття та загальна характеристика договору факторингу. Співвідношення з договором цесії.

  2. Зміст договору та його сторони.

  3. Особливості виконання договору факторингу.

  4. Припинення договору факторингу.

  5. Поняття договору комерційної концесії та його загальна характеристика.

  6. Зміст договору комерційної концесії та його сторони.

  7. Особливість концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг

  8. Відповідальність за порушення умов концесійного договору.

  9. Припинення договору комерційної концесії та його наслідки.

Задача 1.

Відповідно договору комерційної концесії завод „Пресмаш”,виробник опалювальної та водонагрівальної техніки м. Одесі,надав підприємцю Ю.Кармазіну за винагороду терміном на пять років право користуватися в підприємницькій діяльності ділову репутацію заводу при продажу його продукції на териториії м.Одеси та Одеської області.

Два роки Ю.Кармазін з успіхов продава продукцію заводу „Пресмаш”.З метою збільшення обєму продаж Ю.Кармазін уклав договір комерційної субконцесії терміном на пять років з підприємцем О.Борбатюком отримавши згоду заводу „Пресмаш”.О.Борбатюк ,пропонуючи опалювальну та водонагрівальну техніку заводу „Пресмаш”покупцям підключав її з порушенням правил експлуатації,з-за чого демонстрація роботи техніки проходила на низькому рівні..Своїми діями він наносив значну шкоду ділової репутації заводу „Пресмаш”.Через чотири роки після укладення договору комерційної концесії з заводом „Пресмаш” Ю.Кармазін був визнаний банкрутом.Дізнавшись про це ,завод „Пресмаш” достроково розірвав договір комерційної концесії з підприємцем Ю.Кармазіним.

Чи має право Ю.Кармазін укласти договір комерційної субконцесії з підприємцем О.Борбатюком сроком на пять років.

Яку відповідальність несе підприємець Ю.Кармазін за шкоду ,заподіяну діловій репутації заводу „Пресмаш” діями О.Борбатюка.

Яке рішення по відношенню до О.Борбатюка має право прийняти завод „Пресмаш” після дострокового припинення договору комерційної концесії з підприємцем Ю.Кармазіним.

До кого переходять права і обовязки вториного правонабувача по договору комерційної субконцесії після дострокового припинення договору комерційної концесії заводом „Пресмаш” з підприємцем Ю.Кармазіним.

Задача 2.

По договору комерційної концесії підприємець В.Литвин,власник заводу молочної продукції „Салюс” в м.Одесі ,надав підприємцю П.Єфименко за винагороду без визначення строку право використоввувати в підприємницькій діяльності фірмову назву заводу „Салюс”.

П.Єфименко створив завод під тією ж назвою в м.миколаєві і налагодив виробництво молочної продукції,використовуючи технологію заводу „Салюс”.Після смерті в.Литвина його спадкоємець О.Литвин змінив фірмове найменування заводу „Салюс „ на „Білий світ”.відповідно до договору комерційної концесії П.єфименко повинен був також змінити фірмове найменування свого заводу на „Білий світ”.Попит на його молочну продукцію в Миколаєві відразу знизився.П.Єфименко почав терпіти збитки.

П.Єфименко почав вимагати в судовому порядку від заводу „Білий світ” розірвання договору комерційної концесії і відшкодування збитків ,завданих о.Литвиним змінною фірменного найменування заводу молочної продукції „Салюс „ на „Білий світ”.П.Єфименко мав намір після розірвання договору комерційної концесії повернути своєму заводу минулу назву „Салюс”.

При яких умовах права та обовязки по договору комерційної концесії, укладенному між В.Литвиним та П.Єфименком,після смерті першого переходять до його спадкоємця О.Литвина.

Хто здійснює права та обовязки померлого В.Литвина до прийняття О.Лтвиним цих прав та обовязків

Чи правомірна вимога підприємця П.Єфименка до заводу „білий світ” та його власнику О Литвину про розірвання договору комерційної концесії в звязку з змінною останім фірменого найменування заводу і відшкодування збитків.

Чи має право підприємець П.Єфименко повернути своєму заводу попередню назву „Салюс” у випадку розірвання договору комерційної концесії з підприємцем О.Литвиним.

Нормативний матеріал:

  1. Цивільний кодекс України: Закон України від 16.01.03 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – №№ 40-44. – Ст. 356.

  2. Господарський кодекс України: Закон України від 16.01.03 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – №№ 18-22. – Ст. 144.

  3. Про концесії: Закон України від 16 липня 1999 року // Відомості Верховної Ради України. – 1999. – № 41. – Ст. 372.

  4. Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг від 14 грудня 1999 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2000. – № 3. – Ст. 21.

  5. Про затвердження Переліку об'єктів права державної власності, які можуть надаватися в концесію: Постанова Кабінету Міністрів України: від 11 грудня 1999 р. № 2293 // Офіційний Вісник України. – 1999. – № 50.

  6. Про затвердження Типового концесійного договору на будівництво та експлуатацію автомобільної дороги // Кабінет Міністрів України; Постанова, вiд 04.10.2000 № 1519

  7. Про затвердження Методики розрахунку концесійних платежів: Постанова Кабінету Міністрів України від 12 квітня 2000 р. № 639 // Офіційний Вісник України. – 2000. – № 15.

  8. Про затвердження Положення про проведення концесійного конкурсу та укладення концесійних договорів на об'єкти права державної і комунальної власності, які надаються у концесію: Постанова Кабінету Міністрів України від 12 квітня 2000 р. № 642 // Офіційний Вісник України. – 2000. – № 15.

  9. Положення про реєстр концесійних договорів: затверджено Постановою Кабінету міністрів України від 18 січня 2000 р. № 72 // Офіційний Вісник України. – 2000. – № 3.

  10. Про затвердження Порядку визначення об'єктів концесії, концесіонерам яких можуть надаватись пільги щодо концесійних платежів, дотації, компенсації, та умов їх надання: Постанова Кабінету Міністрів України від 13 липня 2000 р. № 1114 // Офіційний Вісник України. – 2000. – № 28.

  11. Конвенція UNIDROIT (Международный институт ООН унификации частного права) про міжнародні факторні операції від 28.05.1988 р.

  12. Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг: Закон України від 12.07.01 р. // Відомості Верховної Ради. – 2002. – № 1. – Ст. 1.

  13. Про банки і банківську діяльність: Закон України від 07.12.00 р. // Відомості Верховної Ради. – 2001. – № 5-6. – Ст. 30.

Література:

  1. Алексанова Ю.А. Факторинг в международной торговле // Юридический мир. – 2002. – № 11. – С. 31-36.

  2. Бабич О.М. Застосування факторингу в операціях з експорту товарів в Україні // Наукові записки. Том 19. Спеціальний випуск у двох частинах. – 2001. – Ч. 1 – С. 256-259.

  3. Икрянникова О.Н. Договор факторинга в российском и международном праве // Журнал российского права. – 2000. – № 9. – С. 65-69.

  4. Кот О.О. Договір факторингу як особливий вид уступки вимог // Науковий вісник Чернівецького університету. – 1999. – Випуск 70. Правознавство. – С. 27-30.

  5. Актуальные проблемы гражданского права/Под ред. С.С. Алексеева; Исследовательский центр частного права. Уральский филиал. Российская школа частного права. Уральское отделение. – М.: «Статут», 2000.

  6. Цират А. Франчайзинг и франчайзинговый договор. – К., 2002.

  7. Кашінцева О. Щодо необхідності правового регулювання франчайзінгу // Підприємництво, господарство і право. – 2001. – №1.

Питання для самоперевірки:

1.Загальні положення про надання послуг.

2.Система та види договорів перевезення.

3.Особливості перевезення вантажу ,пасажирів та багажу.

4.Загальні положення про зберігання

5. Окремі види зберігання

6.Поняття договору страхування та загальна характеристика

7.Класифікація страхових відносин.

8.Договір доручення

9.Договір комісії.

11.Договір управління майном

12.Договір позики

13.Кредитний договір.

14.Договір банківського вкладу.

15.Договір банківського рахунку

16.Договір факторингу

17.Поняття т а види розрахунків

18.Договір комерційної діяльності.

Договором, за яким одна сторона (правоволоділець) зобов'язується надати другій стороні (користувачеві) за плату право користування відповідно до її вимог комплексом належних цій стороні прав з метою виготовлення та (або) продажу певного виду товару та (або) надання послуг, називається договором:

а) виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт;

б) комерційної концесії;

в) про створення за замовленням і використання об'єкта права інтелектуальної власності;

г) оренди.

Тест №2

Договір комерційної концесії є:

а) консенсуальним, сплатним, двостороннім;

б) реальним, сплатним, одностороннім;

в) консенсуальним, сплатним, одностороннім;

г) реальним, сплатним, двостороннім.

Тест №3

Сторонами договору комерційної концесії є:

а) замовник і виконавець;

б) правоволоділець і користувач;

в) ліцензіар і ліцензіат;

г) творець і замовник.

Тест №4

Договір комерційної концесії укладається у:

а) усній формі;

б) письмовій формі і підлягає державній реєстрації;

в) письмовій формі і підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню;

г) письмовій формі.

Тест №5

Правоволоділець за договором комерційної концесії зобов'язаний:

а) забезпечити державну реєстрацію договору;

б) надавати користувачеві постійне технічне та консультативне сприяння, включаючи сприяння у навчанні та підвищенні кваліфікації працівників;

в) контролювати якість товарів (робіт, послуг), що виробляються (виконуються, надаються) користувачем на підставі договору комерційної концесії;

г) вчиняти всі дії, передбачені п. "а" - "в".

Тест №6

За вимогами, що пред'являються до користувача у зв'язку з невідповідністю якості товарів (робіт, послуг), проданих (виконаних, наданих) користувачем несе відповідальність:

а) користувач;

б) правоволоділець;

в) правоволоділець солідарне з користувачем;

г) правоволоділець субсидіарно з користувачем.

Тест №7

За вимогами, що пред'являються до користувача як виробника продукції (товарів) право володільця не се відповідальність:

а) користувач;

б) правоволоділець;

в) правоволоділець солідарно з користувачем;

г) правоволоділець субсидіарно з користувачем.

Тест №8

Кожна із сторін у договорі комерційної концесії, строк якого не встановлений, має право у будь-який час відмовитися від договору, повідомивши про це другу сторону:

а) в будь-який час;

б) за три місяці;

в) не менш як за три місяці;

г) не менш як за шість місяців.

Тест №9

Договір комерційної концесії припиняється у разі:

а) припинення права правоволодільця на торговельну марку чи інше позначення, визначене в договорі, без його заміни аналогічним правом;

б) оголошення правоволодільця або користувача неплатоспроможним (банкрутом);

в) санації право володільця;

г) наявності підстав, передбачених п. "а" - "б".