Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гражд право методичка.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
439.84 Кб
Скачать

Тема 5. Договір: загальні положення 38

Питання для самоперевірки 39

1.Поняття зобовязання 39

2.Види зобовязань 39

3.Підстави виникнення зобовязань 39

4. Поняття і значення договору 39

5.Види договорів 39

6.Заключення , зміна і припинення договору. 39

7.Поняття та принципи виконання зобовязань 39

8.Субєкти виконання зобовязань.Виконання зобовязання боржника іншою особою 39

9. Предмет, спосіб , місце і срок виконання зобовязання. 39

10.Поняття. Форми та види цивільно-правової відповідальності. 39

11.Підстави і умови цивільно-правової відповідальності 39

12..Забезпечення виконання зобовязань 39

13.Речево-правові способи виконання зобовязань 39

14.Зобовязально - правові способи виконання зобовязань. 39

ТЕМА 6. ДОГОВІР КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ ТА ЙОГО ВИДИ 45

ТЕМА 7. ДОГОВІР ДАРУВАННЯ. РЕНТА І ДОВІЧНЕ УТРИМАННЯ (ДОГЛЯД). 59

11.Загальна характеристика і правове регулювання договорів постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу.Особливості укладання, зміни, припинення договорів постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу 61

ТЕМА 8. НАЙМ (ОРЕНДА) ТА ЙОГО ВИДИ 70

г) лізингоодержувач, за законом, з подальшим відшкодуванням лізингодавцем 81

Питання для самоперевірки: 83

ТЕМА 10. ПІДРЯД 92

ТЕМА 11. ПЕРЕВЕЗЕННЯ 108

ТЕМА 12. ТРАНСПОРТНЕ ЕКСПЕДИРУВАННЯ 118

ТЕМА 13.ЗБЕРІГАННЯ 122

ТЕМА 14. СТРАХУВАННЯ. 133

ТЕМА 16. КОМЕРЦІЙНА КОНЦЕСІЯ ТА ФАКТОРИНГ. 157

157

ТЕМА17. ОКРЕМІ ВИДИ НЕ ДОГОВІРНИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ. 163

г) примусово за рішенням суду 170

Заняття 1. Загальні положення про спадкування. 179

Рекомендована кількість годин – 2 години. 179

ДИСЕРТАЦІЇ: 189

Вступ до навчальної дисципліни

Практикум курсу «Цивільне та сімейне право» є навчальним посібником для проведення практичних занять та теоретичних семінарів студентами вищих навчальних закладів. За цим практикумом передбачається вивчення курсу «Цивільне та сімейне право». Структурно практикум складається з наступних розділів: «Основні положення зобов’язального права», «Засоби забезпечення виконання зобовязань», «Поняття ,види та форми цивільно-правової відповідальності», «Окремі види договірних зобов’язань», «Позадоговірні зобов’язання», «Спадкове право», а також «Сімейне право».

Цивільний кодекс України побудований на нових концептуальних засадах відповідно до світових тенденцій еволюції приватного права та міжнародної практики. Основним завданням курсу цивільного права є систематизоване засвоєння і закріплення у студентів теоретичних знань про зобов’язання та види зобовязань ,категорії договору,класифікації договорів, основних положень спадкового та сімейного права, навчання студентів правильно орієнтуватися в цивільному законодавстві.

Практикум з курсу «Цивільне право України» включає в себе двадцять основних тем .

В матеріали до теоретичних семінарів включені питання, що передбачаються для обговорення на семінарі, зазначені теми рефератів, доповідей. Питання, які є предметом наукового дослідження та на які студентам слід звернути додаткову увагу в ході опрацювання теми, визначаються викладачем. Теоретичні семінари можуть проводитися у вигляді «круглого столу», наукових обговорень, конференцій, диспутів, тощо. Підготовка студентами доповідей або виступів на семінарах, написання рефератів здійснюється з метою залучення студентів до самостійної роботи з науковими та законодавчими джерелами, судовою та господарською практикою.

Головною метою практичного заняття є поглиблення отриманих студентами на лекціях теоретичних знань, розвиток та закріплення практичних навичок відносно застосування норм права до конкретних життєвих ситуацій.

Готуючись до практичних занять, студентам необхідно уважно ознайомитися з планом заняття і списком нормативно-правових актів та джерел, що рекомендуються. Вони повинні засвоїти методичні вказівки, вивчити відповідні питання в конспекті лекції та підручнику, опрацювати нормативно-правові акти з даної теми, ознайомитися з науковими працями з рекомендованого списку літератури, підготувати доповідь чи реферат з тієї чи іншої проблеми. Використовуючи опрацьований матеріал та нормативно-правові акти, студенти повинні вирішити практичні завдання з конкретної теми. При вирішенні практичних завдань слід звернути увагу на те, що в задачах сформульовані лише загальні питання тому студенти повинні виявити найбільш широке коло правових питань, що вимагають вирішення, навчитися їх юридично грамотно формулювати і давати відповіді на ці питання. Відповіді повинні бути повні і обґрунтовані з посиланням на нормативно–правові акти та роз’яснення Пленуму Верховного суду України. Студент може подавати різні варіанти рішення задач, аргументуючи свою думку.

З метою закріплення та перевірки засвоєних знань проводиться тестове опитування з питань запропонованих у практикумі.

Враховуючи, що вивчення курсу «Цивільне право та сімейне право» передбачає, крім лекцій та практичних занять також написання рефератів, складання заліку та іспиту, в посібнику подано орієнтовний перелік питань для підготовки до заліку та іспиту.