Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гражд право методичка.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
439.84 Кб
Скачать

Тема 6. Договір купівлі-продажу та його види

Рекомендована кількість годин –6

Питання до теми:

1.Поняття договору купівлі-продажу та його загальна характеристика

2.Зміст договору купівлі продажу.

3.Форма договору. Особливості купівлі-продажу нерухомого майна.

4.Момент виникнення права власності на предмет договору. Ризик випадкової загибелі.

5.Відповідальність за шкоду, завдану товаром неналежної якості Загальна характеристика законодавства про захист прав споживачів.

6.Класифікація договору купівлі-продажу. Особливості купівлі-продажу у роздрібній торгівлі.

7.Купівля продаж товарів тривалого користування з розстрочкою платежу. Правове регулювання, суб’єкти, об’єкти, особливості припинення договору.

8.Продаж товарів з використанням автоматів. Договір з умовою доставки товару покупцю. Договір найму-продажу.

9.Біржова торгівля. Особливості укладання договорів купівлі-продажу на аукціоні.

10.Договори купівлі-продажу укладені на майбутнє. Загальна характеристика. Правове регулювання.

11.Поняття договору міни (бартеру), загальна характеристика.

12.Поняття договору контрактації сільськогосподарської продукції та його загальна характеристика.Особливості виконання договору контрактації. Відповідальність за його порушення.

13.Особливості поставки продукції для державних потреб. Правові наслідки невиконання або неналежного виконання сторонами умов контракту на поставку продукції для державних потреб.

14.Загальна характеристика і правове регулювання договорів постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу.Особливості укладання, зміни, припинення договорів постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу.

Задача 1.

Автомобільний завод „Автобаз” зобов’язався передавати за визначену плату кожні два тижні на протязі 2005 року автомобілі „Славута” рівномірними партіями по двадцять штук автосалону „ЗАЗ-ДЕУ” для наступної реалізації.

1.Який вид договору уклали між собою автомобільний завод ”Автобаз” та автосалон

„ЗАЗ-ДЕУ”? Як його можна характеризувати?

2.Які умови в даному договорі вважаються істотними?

3.В чому відмінність вказаного договору та договору роздрібної купівлі-продажу?

4.Особливості предмету , мети та суб’єктів в даному договорі?

Задача 2.

Взуттєва фабрика „Рекорд” за договором постачання, укладеному з магазином „Чобіток”, повинна була поставити йому зимове жіноче та чоловіче взуття в кількості п’ятисот пар різного розміру. Взуття повинно бути запаковано в картоні коробки, кожна пара окремо, а двадцять чотири пари повинні бути упаковані в одну велику коробку.. Вид транспорту для перевезення та умови постачання взуття в договорі вказано не було.

Упакував взуття, фабрика „Рекорд” сповістила про це магазин „Чобіток”, призначила день та час передачі та вимагала надати транспорт для самовивозу. Однак магазин відмовився самостійно забрати товар і вимагав від фабрики „Рекорд” доставити виготовлену продукцію своїм транспортом та погрожував штрафними санкціями у випадку зриву постачання взуття.

Прибувши на фабрику представник магазину „Чобіток” звернув увагу на те, що взуття упаковане в коробки, які виготовленні з тонкого картону, який може бути деформований під час перевезення та продажу, а взуття може бути пошкоджено.

Як слід вирішити спір, який виник між сторонами відносно постачання взуття?

При яких умовах вимоги магазину „Чобіток” до взуттєвої фабрики „Рекорд” відносно упаковки товару переданому за договором постачання взуття слід вважати правомірними?

Задача 3.

Свиридов Денис ,побудував будинок, уклав договір енергопостачання з РЕМ, за яким останній зобов’язувався постачати електроенергію для побутового вживання.

Після підключення до РЕМ Свиридов Денис використовував електроенергію для приготування їжі на електроплитці та обігріву будинку в зимовий період.

Він регулярно сплачував вартість використаної електроенергії.

Через півроку до нього прийшов представник РЕМ і заявив, що Свиридов Денис вживає надмірну кількість електроенергії, від цього падає напруга. Він почав вимагати від господаря вдвоє знизити вживання електроенергії.

З якого моменту договір енергозбереження вважається укладеним?

В якій кількості Денис Свиридов вправі використовувати електроенергію для побутового вжитку?

Чи виник у Дениса Свиридова обов’язок знизити вживання електроенергії після зауважень представника РЕМ ?

Задача 4.

Пільчин Іван, власник двоповерхового будинку, побудованого біля Автобану отримав ліцензію на торгівлю продовольчими товарами, став підприємцем. Він переобладнав під магазин перший поверх будинку та відкрив в ньому торгівлю продуктовими товарами.

Через два місяці , РЕМ припинив договір енергопостачання з Фільчиним Іваном, згідно якому постачав йому електроенергію для побутового вживання, та почав вимагати укласти новий договір енергопостачання терміном на п’ять років, відповідно до якого він повинен був виступити в якості абонента як юридичної особи Пільчин Іван з цим частково погодився.

В свою чергу він почав вимагати від РЕМ укласти з ним два договори. По одному він виступав би в якості абонента як фізична особа ,а по другому абонента - юридична особа.

Чи правомірно була припинена дія договору енергопостачання з Пільчиним Іваном, як з фізичною особою?

Які правові обставини є правовими підставами для висування вимог РЕМом до Пільчина Івана для укладення договору енергопостачання відносно якого він виступав би в якості абонента як юридична особа?

И правомірні вимоги Пільчина Івана до РЕМу?

Задача 5

За договором енергопостачання РЕМ зобов’язався подавати громадянину Гончару Сергію через приєднану мережу електроенергію для побутового вживання.

Якість електроенергії повинна відповідати вимогам, встановленим державними стандартами. Однак постачання електроенергії відбувалося з відхиленням від норми. В результаті цього у холодильника перегорів двигун. Майстерня по ремонту холодильників відмовила господарю в ремонті, посилаючись на те, що в неї немає таких двигунів. При перевірці електролічильника представник РЕМу виявив, що він поламаний.

Гончар Сергій подав позов до РЕМу з вимогами про відшкодування збитків-вартості зламаного холодильника в наслідок невиконання вимог умов договору енергопостачання.

РЕМ позов Гончара Сергія не визнав та направив до суду зустрічний позов до останнього ,звинувативши його в тому ,що він користується зламаним електролічильником, який і є став фактичною причиною виходу з ладу мотору холодильника.

Яке рішення повинен винести суд?

Хто повинен слідкувати за електролічильником?

Які умови постачання електроенергії через приєднану мережу?

Задача 6 .

До господарського суду надійшов позов „Одесаобленерго” до заводу „Оріон”, який виготовляє компресори для холодильників, з вимогою відшкодувати витрати, пов’язанні з забезпеченням подачі електроенергії в більшій кількості, ніж вказано в договорі, а також укладення нового договору на інших умовах.

Під час розгляду справи було виявлено, що завод за останніх два роки в три рази збільшив об’єм виробництва компресорів, що вплинуло на значне збільшення вживання електроенергії.

Оскільки завод „Оріон” повністю розраховувався за вжиту електроенергію, то адміністрація вважає претензії „Одесаобленерго” безпідставними.

Договір енергопостачання був укладений строком на п’ять років, термін спливає через рік.

Адміністрація „Одесаобленерго” вважає, що договір енергопостачання порушений заводом „Оріон”, так як в ньому не передбачено право абонента змінювати кількість вжитої ним електроенергії, визначене договором..

Яке рішення на вашу думку повинен винести суд?

Чи є правомірними вимоги „Одесаобленерго” до заводу „Оріон” про дострокове припинення договору енергопостачання та укладення нового на інших умовах?

Чи обґрунтовані вимоги „Одесаобленерго” до заводу „Оріон” про відшкодування витрат, пов’язаннях з перевищенням ліміту?

Задача 7 .

Господарський суд відмовив м’ясокомбінату „Котовськмясо ” в позові до „Одесаобленерго”” в позові про відшкодування збитків пов’язаних з десятигодинною перервою в подачі електроенергії.

Обставини справи. 15 липня в Одеській області пронісся буревій великої сили. Буревій повалив декілька стовпів з дротами, по яким відбувалась подача електроенергії в місто Котовськ. Для проведення ремонтних робіт, виникла потреба відключити м’ясокомбінат „Котовськмясо” від електромережі на десять годин. Адміністрація м’ясокомбінату вважає,що „Одесаобленерго” не мав права припинити постачання електроенергії без погодження з абонентом.

Чи обґрунтована відмова господарського суду в позові м’ясокомбінату до „Одесаобленерго”? Вирішіть справу.

Нормативний матеріал:

  1. Цивільний кодекс України: Закон України від 16.01.03 р.// Відомості Верховної Ради України. – 2003. – №№ 40-44. Ст.356

  2. Господарський кодекс України: Закон України від 16.01.03 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 18-22. – Ст. 144.

  3. Про захист прав споживачів: Закон України в редакції від 15.12.93 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 1 від 04.01.94 р.

  4. Про оподаткування прибутку підприємств: Закон України в редакції від 22.05.97 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1997. – № 27. – Ст. 181.

  5. Про поставки продукції для державних потреб: Закон України від 22.12.95 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 3. – Ст. 9.

  6. Про електроенергетику: Закон України від 16.10.97 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1998. – № 1. – Ст. 1.

  7. Про товарну біржу: Закон України від 10.12.91 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 10. – Ст. 139.

  8. Про регулювання товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності: Закон України від 23 грудня 1998 року // Відомості Верховної Ради України – 1999. – N 5-6. – Ст.44.

  9. Про управління об'єктами державної власності: Закон України від вiд 21.09.2006 року// Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2006, N 46, ст.456 .

  1. Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затв. наказом Міністерства юстиції України 03.03.2004 N 20/5, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 3 березня 2004 р. за N 283/8882 // Офіційний Вісник України. – 2004. – № 10. – Ст. 639.

  2. Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення: Постанова Кабінету Міністрів України від 15.06.06 р. № 833 // Урядовий кур'єр. – 2006. – № 122 від 05.07.06 р.

  3. Про порядок проведення аукціонів (публічних торгів) з реалізації заставленого майна: Постанова Кабінету Міністрів України від 22.12.97 р. № 1448 // Офіційний Вісник України. – 1998. – № 2 від 29.01.98 р.

  4. Про затвердження Пра торгівлі у розстрочку фізичним особам: : Постанова Кабінету Міністрів України від 30 березня 2011 р. №383

  5. Роздрібна, оптова торгівля. Основні поняття. Терміни та визначення. Лист МЗЕЗторгу України від 17.03.98 р. № 15-03/29-192 // Інформаційно-пошукова система „Нормативні акти України” – К.: АТ Інфортехнологія, 2005

  6. Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі: затв. наказом МЗЕЗторгу від 08.07.96 р. № 369, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23.07.96 р. за № 372/1397 //

  7. Правила роздрібної торгівлі непродовольчими товарами: затверджено Наказ Міністерства економіки України від 19.04.2007 N 104

  8. Правила торгівлі на ринках: затв. наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України 26.02.02 р. № 57/188/84/105, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22 березня 2002 р. за № 288/6576 // Офіційний Вісник України. – 2002. – № 13. – Ст. 681.

  9. Про практику розгляду цивільних справ за позовами про захист прав споживачів: Постанова Пленуму Верховного Суду України № 5 від 12.04.96 р. // Постанови Пленуму Верховного Суду України у цивільних справах. / За заг. ред. В.Т. Маляренко. – К., 2004.

  10. Про поставки продукції виробничо-технічного призначення: Положення затв. постановою Ради Міністрів СРСР від 25.07.88 р. № 888 // Інформаційно-пошукова система „Нормативні акти України” – К.: АТ Інфортехнологія, 2005

  11. Про поставки товарів народного споживання: Положення затв. постановою Ради Міністрів СРСР від 25.07.88 р. № 888 // Інформаційно-пошукова система „Нормативні акти України” – К.: АТ Інфортехнологія, 2005

  12. Про порядок поставок і митного оформлення продукції за виробничою кооперацією підприємств і галузей держав – учасниць СHД: Положення затв. постановою КМУ від 18.05.94 р. № 323 // Єдиний державний реєстр нормативно-правових актів № 11062/1999

  13. Про Порядок формування та розміщення державних замовлень на поставку продукції для державних потреб і контролю за їх виконанням: Постанова КМУ від 29.02.96 р. № 266 // Єдиний державний реєстр нормативно-правових актів № 1372/1997

  14. Правила користування електричною енергією для населення: затв. постановою КМУ від 26.07.99 р. № 1357 // Урядовий кур'єр. – 1999. – № 158-159 від 26.08.99 р.

  15. Правила надання населенню послуг з газопостачання: затв. постановою КМУ від 09.12.99 р. № 2246 // Урядовий кур'єр. – 1999. – № 240 від 22.12.99 р.

  16. Про порядок укладання і виконання договорів контрактації сільськогосподарської продукції: Положення затв. наказом Держагропрому СРСР від 15.04.1987 р. //

  17. Про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання за кількістю: Інструкція затв. постановою Держарбітражу при Раді Міністрів СРСР від 15.06.65 р. № П-6 // // Інформаційно-пошукова система „Нормативні акти України” – К.: АТ Інфортехнологія, 2005

  18. Про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання за якістю: Інструкція затв. постановою Держарбітражу при Раді Міністрів СРСР від 25.04.66 р. № П-7 // // Інформаційно-пошукова система „Нормативні акти України” – К.: АТ Інфортехнологія, 2005

  19. Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних з поставкою продукції і товарів неналежної якості та некомплектних: Роз’яснення Президії Вищого Арбітражного Суду України від 12.11.93 р. № 01-6/1205.

  20. Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних з відшкодуванням збитків, завданих невиконанням або неналежним виконанням зобов'язань за договором поставки: Роз’яснення Президії Вищого Арбітражного Суду України від 30.03.95 р. № 02-5/218

Література:

  1. Базисные условия поставки в договорах международной купли-продажи “Инкотермс”. / Перевод с англ. Ермолаева А.И.; редактор Крохалева И.А. – М.: Науч.-информ. учеб.-произв. о-во “НИКИ”, 1990.

  2. Венская конвенция о договорах международной купли-продажи товаров: комментарий. / М.М. Богуславский и др. – М.: Юрид. лит., 1994.

  3. Демченко Н. Особливі умови договору купівлі-продажу об’єктів приватизації // Право України. – 1999. – № 11. – С. 49-51.

  4. Заїкін Ю. Проблема захисту постраждалих від неякісної продукції та можливі шляхи її вирішення // Предпринимательство, хозяйство и право. – 2000. – № 5. – С. 41-45.

  5. Косинов С. Особенности правовых норм, обеспечивающих защиту прав потребителей по договору купли-продажи // Право України. – 1999. – № 1. – С. 90-92.

  6. Нешатаева Т.Н. Международная купля-продажа: нормат. материал, коммент., типовые контракты. – Пермь: Изд-во Том. ун-та, 1991.

  7. Розенберг М.Г. Контракт международной купли-продажи. – М.: Междунар. Центр финансово-экон. развития, 1996.

  8. Крылова З.Г. Ответственность по договору поставки. – М., 1987.

  9. Крылова З.Г. Правовое регулирование ответственности за нарушение условий договора поставки // Советская юстиция. – 1989. – № 8.

  10. Пастухова М.В. К вопросу о соотношении договоров поставки и купли-продажи // Советское государство и право. – 1988. – № 12.