Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гражд право методичка.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
439.84 Кб
Скачать

Тема 1. Загальні положення про зобовязання

Поняття зобов'язального права України та його система. Поняття та види зобов'язань.

Суб'єкти зобов'язання. Множинність осіб у зобов'язанні. Зобов'язання на користь третьої особи. Заміна осіб у зобов'язанні.Об'єкт та зміст зобов'язання. Підстави виникнення, зобов'язань.Виконання зобов'язань та його принципи.Предмет, способи, місце і строки (термін) виконання зобов'язань. Виконання обов'язку боржника іншою особою.Особливості виконання грошових зобов’язань. Правила виконання альтернативних, часткових, солідарних зобов'язань.Пістави припинення зобов'язань Припинення зобов'язань волею сторін. Підстави припинення зобов'язань, що не залежать від волі сторін.

Тема 2 .Засоби забезпечення виконання зобовязань

Поняття забезпечення виконання зобов’язань та його види. Неустойка як спосіб забезпечення виконання зобов’язання. Форми та види неустойки. Порука. Форма та зміст договору поруки. Гарантія як спосіб забезпечення виконання зобов’язань.Поняття завдатку та його форма. Аванс.Застава як спосіб забезпечення виконання зобов’язання та її види. Притримання як спосіб забезпечення виконання зобов’язань.Інші види засобів забезпечення зобовязань

Тема 3. Цивільно-правова відповідальність

Поняття відповідальності.Правові наслідки порушення зобов’язання. Одностороння відмова від зобов’язання.Види і форми договірної відповідальності.Поняття збитків, їх склад. Відшкодування збитків.Вина як умова відповідальності. Значення вини у договірній відповідальності.Відповідальність боржника за дії інших осібПідстави звільнення від відповідальності. Випадок та непереборна сила.

Тема 4. Загальні положення про договір

Поняття цивільно-правового договору, його значення. Відмінність цивільно-правового договору від договорів в інших галузях права (трудового договору, міжнародного договору). Класифікація цивільно-правових договорів.Зміст договору. Умови договору і їх види.Форма договору, наслідки її недотримання.

Укладання договору. Стадії укладання. Переддоговірні спори.Зміна договору.

Виконання договору. Випадки припинення договорів.

Тема 5. Договір купівлі-продажу

Поняття договору купівлі-продажу та його загальна характеристика Зміст договору купівлі продажу.

Форма договору. Особливості купівлі-продажу нерухомого майна..Момент виникнення права власності на предмет договору. Ризик випадкової загибелі.Відповідальність за шкоду, завдану товаром неналежної якості Загальна характеристика законодавства про захист прав споживачів. Класифікація договору купівлі-продажу. Особливості купівлі-продажу у роздрібній торгівлі.Купівля продаж товарів тривалого користування з розстрочкою платежу. Правове регулювання, суб’єкти, об’єкти, особливості припинення договору.Продаж товарів з використанням автоматів. Договір з умовою доставки товару покупцю. Договір найму-продажу.Біржова торгівля. Особливості укладання договорів купівлі-продажу на аукціоні.Договори купівлі-продажу укладені на майбутнє. Загальна характеристика. Правове регулювання.Поняття договору міни (бартеру), загальна характеристика.Поняття договору контрактації сільськогосподарської продукції та його загальна характеристика.Особливості виконання договору контрактації. Відповідальність за його порушення.Особливості поставки продукції для державних потреб. Правові наслідки невиконання або неналежного виконання сторонами умов контракту на поставку продукції для державних потреб.Загальна характеристика і правове регулювання договорів постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу.Особливості укладання, зміни, припинення договорів постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу.