Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гражд право методичка.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
439.84 Кб
Скачать

Тема 19. Спадкове право

Рекомендована кількість годин-10

Заняття 1. Загальні положення про спадкування. Рекомендована кількість годин – 2 години.

Питання до теми:

  1. Поняття та значення спадкового права.

  2. Основні поняття та принципи спадкового права (відкриття спадщини, час і місце відкриття спадщини, спадщина, спадкова маса, спадкодавець, спадкоємець).

  3. Значення спадкування в сучасному суспільстві.

  4. Види спадкування.

5.Усунення від права на спадкування.

6.Спеціальні правила спадкування окремих видів майна, прав та обовязків.

Задача 1.

Пан Бойченко та його тесть Петровський придбали будинок в рівних частках. Після їх смерті претензії на будинок заявили дружини померлих, два сина Бойченко, доньки Петровського, брат Петровського та теща Петровського, яка протягом тривалого часу знаходилася на його утриманні.

Визначте коло спадкоємців. Як слід поділити спадщину?

Задача 2.

У померлої Громової залишилися два дорослих сина – Сергій та Микита. Спадкове майно, що залишилося після смерті Громової, складалося з житлового будинку, дачі та предметів домашньої обстановки та вжитку. Через декілька днів після похорон матері Сергій пояснив Микитові (який страждав на алкогольну залежність), що ще за життя мати все своє майно заповідала йому, Сергійкові. Але оскільки вони рідні брати, то він, Сергій, дозволяє йому, Микитові, взяти собі деякі речі з предметів домашньої обстановки та вжитку. Микита не заперечував, подякував братові і того ж дня забрав собі старенький холодильник, оскільки його власний холодильник незадовго перед цим вийшов з ладу.

Через півроку, оскільки інших заяв не поступало, державний нотаріус видав Громову Сергію свідоцтво про право на спадщину за законом на все майно.

Через два роки Микита Громов, якому стало відомо про відсутність заповіту, розповів цю історію знайомому юристу.

Яку консультацію може дати юрист Микитові з приводу захисту його прав?

Задача 3.

Під час сварки, у стані ревнощі та сильного душевного хвилювання Миронова Р. вбила свого чоловіка Миронова О. Її було засуджено за вбивство у стані афекту, але від відбування покарання було звільнено, оскільки на момент вбивства вона знаходилася у стані вагітності. Після смерті Миронова залишилася п’ятикімнатна квартира, що була придбана ним та його дружиною під час шлюбу.

Крім дружини – Миронової Р. та спільного з нею сина Івана 2 років, у померлого залишилися донька від другого шлюбу – Катерина, 11 років, відносно якої він був позбавлений батьківських прав в судовому порядку, та старенька мати. Крім того, син Миронова О. від першого шлюбу – Роман, який загинув 4 роки тому, мав від першого шлюбу сина Ігоря, а від другого – доньку Вікторію та сина В’ячеслава.

Визначте коло спадкоємців за законом та їх частки у спадковому майні.

Заняття 2. Спадкування за заповітом.

Рекомендована кількість годин – 2 години.

Питання до теми:

  1. Поняття, форма та порядок складання заповіту.

  2. Коло спадкоємців за заповітом та зміст заповіту. Заповідальний відказ та покладання.

  3. Види заповітів.

  4. Зміна та скасування заповіту. Визнання заповіту недійсним.

  5. Тлумачення та виконання заповіту.

  6. Поняття, зміст та суб’єкти права на обов’язкову частку.

Завдання. Складіть заповіт на частку майна особи, яка бажає заповісти його своїй дружині та племінникові.

Задача 1.

Пан Соломонов залишив заповіт, за яким все його майно після його смерті переходило до дружини та доньки. 23 травня 2007 року Соломонов помер. Між спадкоємцями за заповітом та спадкоємцями за законом виник спір про право на спадщину.

Заповіт заперечували:

  1. Син Олексій, який мешкав окремо, але брав участь у капітальному ремонті спадкового будинку.

  2. Дружина померлого сина Василя, яка діяла в інтересах своїх неповнолітніх дітей - онуків спадкодавця.

  3. Племінниця спадкодавця, студентка фінансового коледжу, 19 років, яка мешкала зі спадкодавцем і знаходилася на його утриманні з 10-річного віку.

Визначте коло спадкоємців за заповітом та за законом.

Задача 2.

Пан Прошаков залишив заповіт, в якому все своє майно, загальною вартістю 68 000 грн., передав своєму пасинкові Анатолію. За заповітом Анатолію також було доручено переглянути бібліотеку, яка належала Прошакову і всю художню літературу передати до центру “Книголюб” м. Одеси, технічну літературу - племінниці Лесі, а гуманітарну літературу - другові Прошакова - Шаболкіну. Після смерті Прошакова Анатолій надіслав до нотаріальної контори заяву, в якій повідомив про відмову від спадщини. З близьких родичів у Прошакова була тільки сестра Людмила.

Розберіть ситуацію. Які наслідки відмови від спадщини?

Заняття 3. Спадкування за законом.

Рекомендована кількість годин – 2 години.

Питання до теми:

  1. Підстави спадкування за законом.

  2. Коло спадкоємців за законом.

  3. Порядок закликання спадкоємців за законом до спадкування.

  4. Розподіл майна померлого між спадкоємцями при спадкуванні за законом.

  5. Спадкування за правом представлення.

.

Завдання.

Складіть схему спадкування за законом. Обов’язково вкажіть черги спадкоємців та право на обов’язкову частку.

Задача 1.

10 листопада о 23:20 подружжя Лісовських на власному автомобілі потрапило у ДТП. Лісовський К. помер на місці аварії, а його дружина – Лісовська В. - через декілька годин, у реанімаційному відділенні лікарні, куди вона була доставлена з місця аварії.

Спадкове майно, що залишилося після подружжя Лісовських, складається з трикімнатної квартири, придбаної ними під час шлюбу, та предметів домашньої обстановки та вжитку.

У подружжя Лісовських залишилася донька – Лісовська О. 23 років, яка мешкає у США. Крім того, у Лісовського залишилися: син від першого шлюбу – Лісовський І., мати – Лісовська М. 79 років, брат – Лісовський Г. У Лісовської залишилися батько – Коренко В. 80 років та тітка – Коренко С., 72 років, що протягом тривалого часу проживала разом із загиблими і перебувала на їх утриманні.

Визначте коло спадкоємців за законом та частку кожного з них у спадковому майні. Чи змінилась би ситуація, якби подружжя Лісовських загинули одночасно на місці аварії?

Задача 2.

У 2002 році помер Богач В., який мав на правах особистої власності будинок. У будинку на момент смерті спадкодавця мешкали його спадкоємці: сини Петро та Василь, донька Алевтина, онуки: Григорій, Володимир, Олена, Катерина, Павло та Сергій. Протягом довгого часу вони не оформлювали своїх спадкових прав.

У 2004 році помер син Богача - Петро, а його дорослі діти Володимир та Олена переїхали до іншого міста. Донька Богача - Алевтина була належним чином визнана недієздатною і знаходилася в лікарні. ЇЇ син Григорій за скоєння злочину знаходився в місцях позбавлення волі. Скориставшись ситуацією, у 2006 році син Богача - Василь зі своїми дітьми Катериною, Павлом та Сергієм отримали в нотаріальній конторі свідоцтво про спадщину. При цьому вони не повідомили нотаріуса про існування інших спадкоємців. У зв’язку з цим, інші спадкоємці та їх представники звернулися до суду з позовом про визнання виданого свідоцтва недійсним. Яке рішення повинен прийняти суд?

Задача 3.

Пані Бабенко звернулася до суду з позовом про визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину, яке було видано її сестрі Бєлкіной, через 15 місяців після смерті матері та через рік після смерті батька, на все майно, яке залишилося після смерті батьків. У позовній заяві вона вказала, що постійно мешкала з батьками в їх будинку в місті Нікополі, доглядала їх, вела господарство. Бєлкіна була в Нікополі всього два рази: на похованні матері і, через три місяці, - на похованні батька. Господарством вона не займалася, купила лише машину вугілля і порекомендувала засклити веранду будинку та добре доглядати будинок. Відповідачка отримала свідоцтво через тривалий час після смерті батьків. Вона ж, Бабенко, взагалі не знала, що слід звертатися до нотаріальної контори.

Чи буде визнано недійсним свідоцтво на право на спадщину? Яке рішення повинен прийняти суд?

Задача 4.

Донька померлого Петрунькіна звернулася до нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про спадщину на все майно, оскільки інша спадкоємиця - дружина - є вбивцею спадкодавця.

Нотаріус, познайомившись з документами, видав заявникові свідоцтво про право на спадщину на ½ спадкового майна, оскільки суд визнав дружину Петрунькіна очманілою на момент здійснення вбивства, внаслідок чого вона не втратила спадкового права.

Дайте характеристику діям нотаріуса.

Заняття 4. Здійснення права на спадкування.

Рекомендована кількість годин – 2 години.

Питання до теми:

  1. Прийняття спадщини.

  2. Правові наслідки прийняття спадщини.

  3. Відмова від спадщини та її правові наслідки.

  4. Спадкова трансмісія.

  5. Відумерлість спадщини.

  6. Оформлення спадкових прав.

  7. Відповідальність спадкоємців по боргах спадкодавця.

  8. Поділ спадкового майна та підстави його перерозподілу.

  9. Охорона спадкового майна. Управління спадщиною.

Завдання. 1) Складіть свідоцтво про право на спадщину за законом, якщо до кола спадкоємців входять дружина, дві доньки та мати померлого; Складіть свідоцтво про право на спадщину за заповітом, якщо майно було заповідане сину, але мати померлого знаходилася на його утриманні протягом семи років і мешкала разом з ним.

Заняття 5. Спадковий договір.

Рекомендована кількість годин – 2 години.

Питання до теми:

  1. Поняття та загальна характеристика спадкового договору.

  2. Співвідношення спадкового договору з сімейно-правовими договорами.

  3. Суб’єкти спадкового договору.

  4. Зміст спадкового договору.

  5. Припинення та розірвання спадкового договору.

Завдання. Скласти примірник спадкового договору.

Нормативний матеріал:

  1. Цивільний кодекс України 2003 року.

  2. Сімейний кодекс України 10 січня 2002 року.

  3. Закон України „Про нотаріат” від 02.09.1993 року // Відомості Верховної Ради. – 1993. – № 39. – Ст. 383.

  4. Порядок посвідчення заповітів і доручень, прирівнюваних до нотаріально посвідчених, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.1994 року із змінами та доповненнями від 12.12.2002 року.

  5. Інструкція „Про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України” затверджена наказом Міністерства юстиції України від 03.03.2004 року.

  6. Інструкція „Про порядок вчинення нотаріальних дій посадовими особами виконавчих комітетів сільських, селищних, міських Рад народних депутатів України” затверджена наказом Мінюсту від 25.08.1994 року.

  7. Положення „Про єдиний реєстр заповітів та спадкових справ”, затверджена наказом Міністерства юстиції України від 17.10.2000 року.

  8. Про судову практику у справах про спадкування. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року// Вісник Верховного суду України вiд 01.06.2008. – № 6. – ст. 17

  9. Закон України „Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обмежень” від 01.07.2004 року // Відомості Верховної Ради. – 2004. – № 51. – Ст. 553.

Література:

  1. Шахрайчук І.А. Спадкове право України (ретроспективний аналіз) Навчальний посібник. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2000.

  2. Фурса С.Я., Фурса Є.І Спадкове право. Теорія і практика. Навчальний посібник. – к.:Атака . 2002.

  3. Фурса С.Я. Теоретичні основи нотаріального процесу в Україні. Автореферат дис. Доктора юрид. Наук. – К., 2003.

  4. Серебровский В.И. Избранные труды по наследственному и страховому праву. – М.:Статут, 1997.

  5. Рябоконь Є.О. Спадкове право відношення в цивільному праві. Автореферат канд. юрид наук. – К., 2002.

  6. Васильченко В.В. Римське спадкове право на тлі права сучасного. Монографія. – Запоріжжя: ТОВ „Верже”, 1999.

  7. Власов Ю.Н. Наследственное право Российской Федерации: общие положения, правовые основы, образцы типовых документов. – М.,Юрайт, 1998.

  8. Мазуренко С.В. Спадковий договір в цивільному праві України. Дис. канд.. юрид. наук. – Одеса, 2003.