Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гражд право методичка.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
439.84 Кб
Скачать

Тема 12. Транспортне експедирування

Рекомендовано для самостійного вивчення

Питання до теми:

  1. Загальна характеристика договору про транспортне експедирування.

  2. Сторони і зміст договору про транспортне експедирування.

  3. Виконання і особливості припинення договору транспортного експедирування.

  4. Відповідальність за договором транспортного експедирування.

Задача 1.

У відповідності з договором транспортного експедирування підприємець Бойко О. зобовязався за винагороду та за рахунок підприємця Волкова В. організувати виконання визначених договором експедиції послуг,повязаних з перевезенням вантажу залізницею.

Договором транспортної експедиції пердбачалось перевезення великої партії молдавського коняку з Молдови через Україну до Росії.Бутилки повині бути упаковані в картонв коробки по двадцять бутилок в кожній.В обовязок Бойко О. входило:отримати вантаж у виробника в Молдові,завантажити у вагон на станції відправлення,забезпечити збереження вантажу під транспортирування,виконання митних формальностей,вивантаження вантажу за місцем призначення в Росії і передача його тримувачеві вантажу.

Після перетинання кордону при перевірці вантажу митниками було встановлено ,що акцизна марка не відповідає вимогам,і тому весь вантаж затримується .

Проти підприємця Волкова була порушена кримінальна справа.Бойко О. який проходив у справі як свідок подав цивільний позов в якому він вимагав від В.Волкова повного розрахунку,передбаченого договором транспортної експедиції.В судовому засіданні Волков В. заявив,що Бойко О. не виконав договору транспортної екпедиції,тому він відмовляеться оплачувати йому послуги.

Чи правомірна вимога підприємця Бойко О. до підприємця Волкова В.

Яке рішення повинен винести суд.

Задача 2.

Відповідно до договору транспортної експедиції підприємець Савченко Л. Зобовязався за винагороду та за рахунок підприємця Ладиніної Т. Організувати виконання визначених догором екпедиції послуг повязаних з перевезенням вантажу залізничним транспортом з Ізмаїлу до Сум.

Договром транспортної екпедиції передбачалось первезти партію апельзинів ,завезених в Ізмаїл з Турції

В обовязок Савченка Л. входило :отримання вантажу в порту м.Ізмаїл,повантаження його в залізничні вагони,забезпечення збереження вантажу під час перевезення,вивантаження вантажу в Сумах і пердача його Ладиніної Т.

Після перевірки кількості вантажу у вагоні Савченко стрибнув з нього і зламав ногу.Супроводжувати вантаж він вже не міг.Тому Савченко Л. Притягнув до виконання своїх обовязків місцевого мешканця Дмитра Калініна та передав йому всу необхідні документи.

Знаходячись в лікарні з відкритим переломом ного,Савченко Л. зателефонував Ладиніній Т і сказав,що з-за хвороби він передав виконання своїх обовязків експедитора Дмитру Калініну..Він же відмовляється від подальшого виконання договру транспортної експедиції.

В якому випадку підприємець Савченко Л. мав право притягнути для виконання своїх зобовязань Дмитра Калиніна

Чи звільняється від відповідальностіСавченка Л. перед Ладиніною Т.за виконання договору покладення обовязку на дмитра Калініна.

Чи можлива відмова від договору транспортної експедиції у випадку одностроньої відмови експедитора від умов виконання договору.

Задача 3.

Фелонов К. за договором транспортного експедирування, укладеним з підприємством “Славута”, зобов’язувався перевести його вантаж з Києва до Львова по залізничній дорозі з 15 по 16 грудня. Посилаючись на незадовільний стан здоров’я, Фелонов К. 10 грудня попередив підприємство “Славута” про свою відмову перевозити вантаж. Підприємство “Славута” висунуло Фелонову К. вимогу про відшкодування збитків, завданих у зв’язку із розірванням договору. Фелонов К. відмовився відшкодовувати збитки, оскільки вважає, що попередив підприємство “Славута” про розірвання договору в розумний строк.

Який строк попередження про відмову від договору транспортного експедирування вважається розумним? Чи повинен експедитор Фелонов К. відшкодовувати збитки, завдані у зв’язку із розірванням договору?

Завдання:Розробити проект договору транспортної експедиції

Нормативний матеріал:

  1. Цивільний кодекс України: Закон України від 16.01.03 р. // Відомості Верховної Ради. – 2003. – №№ 40-44. – Ст. 356.

  2. Закон України «Про транспортно – експедиторську діяльність //Відомості Верховної Ради,2004,№52,с.562

Література:

  1. Брагинский М.И., Витрянский В.В. Договорное право. Книга третья. Договоры о выполнении работ и оказании услуг. – М.: Статут, 2002.

  2. Красько И. О договоре экспедиции // Предпринимательство, хозяйство и право. – 2000. – № 6. – 24-25.