Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гражд право методичка.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
439.84 Кб
Скачать

Тема 11. Транспортне експедирування

Загальна характеристика договору про транспортне експедирування.Сторони і зміст договору про транспортне експедирування.Виконання і особливості припинення договору транспортного експедирування.

Відповідальність за договором транспортного експедирування.

Тема 12. Зберігання

Поняття договіру зберігання та його загальна характеристика.Зміст договору та його сторони. Особливості відносин зберігання, що виникають в силу закону.Відповідальність сторін за невиконання умов договору зберігання.Зберігання на товарному складі.Спеціальні види зберігання.

Тема 13. Страхування

Поняття та ознаки цивільно-правового зобов’язання з страхування.Особливості договірного та обов’язкового, особистого та майнового страхування. Основні страхові поняття. Поняття договіру страхування та його загальна характеристика.Зміст договору страхування та його сторони.

Відповідальність за порушення зобов’язань за договором страхування. Припинення договору страхування.

Тема14. Позика кредит.Банківський вклад.Банківський рахунок. Розрахунки.

Поняття договіру позики та його загальна характеристика.Поняття т та види кредитного договору.

Порядок укладання, форма та обов’язкові умови кредитного договору.Особливості кредитування за участю кредитних спілок.Засоби забезпечення своєчасного повернення кредиту.Договір банківського вкладу. Види банківських вкладів. Договір банківського рахунку. Характеристика та специфіка договору

Поняття розрахункових правовідносин та його ознаки.Основні види розрахунків в Україні. Їх загальна характеристика.Форми, способи та порядок розрахунків в Україні.Характеристика окремих способів розрахунків.

Тема 15. Комерційна концесія та факторинг

Поняття та загальна характеристика договору факторингу. Співвідношення з договором цесії.

Зміст договору та його сторони.Особливості виконання договору факторингу.Припинення договору факторингу.Поняття договору комерційної концесії та його загальна характеристика.Зміст договору комерційної концесії та його сторони.Особливість концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг.Відповідальність за порушення умов концесійного договору. Припинення договору комерційної концесії та його наслідки.

Тема16. Окремі види недоговірних зобовязань

Система недоговірних зобов’язань за законодавством України.Публічна обіцянка винагороди без оголошення конкурсу. Публічна обіцянка винагороди за результатами конкурсу. Особливості проведення, оцінки результатів та визначення переможців Вчинення дій в майнових інтересах іншої особи без доручення. Порядок компенсації здійсненних витрат.Рятування здоров’я та життя фізичної особи, майна фізичної або юридичної особи. Створення загрози життю, здоров’ю, майну фізичної або юридичної особи.

Поняття зобов’язання, що виникає внаслідок набуття, збереження майна без достатньої правової підстави, його співвідношення з іншими засобами захисту цивільних прав.Повернення безпідставно набутого майна.

Відшкодування вартості безпідставно набутого майна та доходів, отриманих від його використання. Майно, що не підлягає поверненню

Тема 17 . Зобов’язання, що виникають внаслідок заподіяння шкоди

Поняття та загальна характеристика деліктних зобов’язань, їх співвідношення з договірними зобов’язаннями. Загальна характеристика підстави та умов відповідальності за заподіяння шкоди.

Випадки відшкодування шкоди за правомірні дії. Крайня необхідність та необхідна оборона.

Відповідальність юридичної або фізичної особи за шкоду завдану з вини її працівника.

Відшкодування шкоди, завданої незаконними діями державних та громадських організацій, їх службовими та посадовими особами. Відшкодування шкоди, завданої посадовою або службовою особою органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування.

Особливості відшкодування шкоди заподіяної джерелом підвищеної небезпеки. Відповідальність за шкоду, завдану незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури та суду.

Відшкодування шкоди особі, яка потерпіла від злочину.Відповідальність за шкоду завдану малолітніми, неповнолітніми, особами, які цивільна дієздатність якої обмежена, відшкодування шкоди, завданої фізичною особою, яка не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати нимиОсобливості відшкодування шкоди, завданої працівникові у зв’язку з виконанням ним службових обов’язків. Особливості зобов’язань з відшкодування ядерної шкоди.