Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гражд право методичка.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
439.84 Кб
Скачать

Тема 8. Найм (оренда) та його види

Рекомендована кількість годин – 4

Питання до теми:

  1. Поняття договору найму (оренди), його загальна характеристика.

  1. Піднайом. Особливості укладання договору піднайму. Припинення договору піднайму.

  2. Припинення договору найму (оренди).

  3. Договір прокату. Загальна характеристика і правове регулювання.

  4. Найм (оренда) земельної ділянки.Найм (оренда) будівлі або іншої капітальної споруди.

  5. Найм (оренда) транспортного засобу.

  6. Особливості оренди державного, комунального майна.

  7. Поняття лізингу, лізингового договору та його правове регулювання.Зміст договору лізінгу.

  8. Види лізингу. Структура договірних зв’язків за лізинговим контрактом. Зміст договору фінансового лізінгу.

  9. Особливості припинення договору лізінгу. Відмінність лізингу від найму (оренди).

Задача 1.

Ремонтно-експлуатаційна контора уклала договір про передачу в користування підприємства громадського харчування — приміщення для їдальні, як було зазначено в договорі. Оскільки приміщення раніше займала перукарня, то було обговорено, що підприємство зробить перепланування і ремонт приміщення. Однак проведення зазначених робіт усе відкладалося, а через якийсь час підприємство розмістило в найнятому приміщенні закуплені для своїх потреб матеріальні цінності — меблі, різний інвентар, посуд, столову білизну. І в зв'язку з цим підприємство стало вносити орендну плату в зменшеному розмірі як за складське приміщення. Контора зажадала виплати за приміщення відповідно до умов договору і ліквідації в зв'язку з неправильною виплатою заборгованості. Підприємство відмовилося виконати цю вимогу, вказавши на те, що воно найбільш доцільно використовує найняте приміщення: їдальню воно розмістило в іншому приміщенні, що має потребу в перебудові, а дане приміщення цілком придатне для збереження матеріальних цінностей. Після цього контора пред'явила позов в господарський суд про розірвання договору наймання майна і стягнення заборгованості по орендній платі, а також витрат, необхідних для перепланування і ремонту приміщення.

Яке рішення прийме суд?

Задача 2.

Стеценко узяв напрокат піаніно терміном на один рік, уклавши відповідний договір з ательє прокату. У зв'язку з від'їздом у тримісячне відрядження Стеценко передав піаніно в тимчасове користування своєму сусідові по сходовій площадці Дмитрієву з умовою, що він сплатить вартість прокату за час, поки піаніно буде знаходитися в його квартирі. Дмитрієв поставив піаніно біля батареї центрального опалення, і незабаром в інструменті з'явилися дві тріщини. По закінченні терміну договору Стеценко повернув піаніно ательє прокату. Однак після огляду інструмента ательє прийняти його відмовилося і запропонувало Стеценку відремонтувати інструмент за свій рахунок. Стеценко відмовився виконати цю вимогу, пославшись на те, що винуватцем псування піаніно є Дмитрієв.

Задача 3.

Науково-дослідницький інститут орендував у багатопрофільного підприємства «Профіт» приміщення загальною площею 200 кв. м, що складається з трьох кімнат, для розміщення відділу, що працює по новій тематиці, запланованої інститутом. Через 10 днів з'ясувалося, що приміщення в поганому стані. Фахівці, запрошені інститутом, після огляду приміщення вказали у висновку, що потрібна заміна перекриттів, без чого кімнати не можуть використовуватися по прямому призначенню. Інститут звернувся до підприємства з вимогою замінити балки горищного перекриття і привести кімнати в придатний для експлуатації стан. Одночасно інститут повідомив про припинення перерахування найманої плати на увесь час проведення ремонтних робіт.

Як повинно вчинити підприємство «Профіт»?

Задача 4.

Сільське споживче товариство орендувало в кінотеатру підвальне приміщення для розміщення торговельного складу. Через місяць через несправності каналізаційних труб, що знаходилися в підвалі, він виявився залитим, і сільпо був заподіяний матеріальний збиток у сумі 200 тис. грн. Сільпо звернулося до кінотеатру з вимогою про відшкодування збитку. Кінотеатр відмовився задовольнити цю вимогу, посилаючись на те, що підвальне приміщення знаходилося у володінні і користуванні сільпо, і кінотеатр не міг знати про несправності каналізаційних труб.

Як вирішити цю суперечку?

Задача 6.

За договором з керівництвом залізниці АТ одержало в оренду вузькоколійну залізничну вітку з пересувним ешелоном (два електровози і десять вагонів) для обслуговування перевезень своїх вантажів. У результаті урагану один електровоз і три вагони були ушкоджені настільки, що не могли використовуватися акціонерним товариством для перевезень. АТ звернулося до керівництва залізниці з вимогою відремонтувати пересувний ешелон. Керівництво залізниці, визнало, що ушкодження пересувного ешелону відбулося не з вини акціонерного товариства, проте відмовилося ремонтувати ушкоджені електровоз і вагони, посилаючись на те, що відповідно до договору, укладеному між ними, проведення капітального ремонту зобов'язаний здійснити орендар. Орендар, у свою чергу, зажадав розірвання договору оренди і відшкодування всіх заподіяних збитків.

Як вирішити цю суперечку?

Задача 7.

Повне товариство уклало договір з місцевою адміністрацією на оренду гаража. За договором товариство зобов'язалося реконструювати гараж. Частина гаража повинна була використовуватися для стоянки легкової автомашини, а іншу товариство зобов'язалося переобладнати в житлове приміщення й оселити там шофера. Усі роботи повинні були закінчитися через шість місяців. Уклавши договір, товариство наслало в гаражі на цементне покриття дерев'яну підлогу, вселило в гараж шофера і ніяких інших робіт не робило. У встановлений термін орендна плата не була внесена. Місцева адміністрація подала позов проти товариства про стягнення орендної плати і про примушення його до виконання всіх робіт за договором.

Задача 8.

Хокейна команда спортивного товариства орендувала в стадіону каток для тренувань команди в зимовий період. Через ряд виникаючих друг за другом потеплень каток кілька разів розтавав, і команда не могла проводити регулярних тренувань. Орендар припинив перелічувати стадіонові орендну плату і зажадав розірвання договору. Стадіон пред'явив позов, вимагаючи оплатити орендну плату, а також доходи, що він міг би одержати, використовуючи це майно в інших цілях.

Яке рішення прийме суд?

Завдання 1

Провести порівняльний аналіз договорів ренти та оренди у вигляді таблиці, посилаючись на нормативні акти.

Завдання 2. Підготувати проекти:

1 група- договору оренди земельної ділянки

2 група – договору оренти транспортного засобу

3 група - договору оренди державного майна

4 група -договору лізингу

Тест:Найм (оренда)