Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гражд право методичка.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
439.84 Кб
Скачать

Г) лізингоодержувач, за законом, з подальшим відшкодуванням лізингодавцем

Тема 7. Позичка. Найм (оренда) житла

Рекомендована кількість годин – 2

Питання до теми:

  1. Поняття. Форми договору позички.

  2. Сторони договору позички. Права та обов’язки сторін.

  3. Припинення договору позички.

  4. Право на житло. Правове регулювання житлових відносин.

  5. Поняття договіру найму (оренди) житла та його загальна характеристика.

  6. Права та обовязки сторін по договору найму (оренди) житла.

  7. Правове положення члена сім’ї наймача. Збереження права користування жилим приміщенням за тимчасово відсутнім наймачем і членами його сім’ї.

  8. Особливості припинення договору найму (оренди) житла.

Задача 1.

Антипова Т. уклала з Круп’яничем А. договір майнового найму садового будинку строком на 1,5 роки. За 7 місяців плата була внесена повністю. Але за місяць після переселення Антипової Т. в садовий будинок згорів від удару блискавки.

Круп’янич А., отримавши страхову суму, відбудував садовий будинок до наступного дачного сезону. Антипова Т., вважаючи, що договір між ними не скінчився, побажала не лише поселитися в будинку, а й запропонувала Круп’яничеві А. зарахувати орендну плату, за винятком одного місяця в майбутні платежі.

Круп’янич А., не вважаючи себе зобов’язаним повертати Антиповій Т. плату і повідомив їй, що укладений в минулому році договір найму втратив свою силу і запропонував укласти договір найму садового будинку на інших умовах.

Як вирішити суперечку? Обгрунтуйте свою відповідь.

Задача 2.

Позняков О. дав своєму сусідові у позичку на час весілля сина набір старовинних срібних столових приборів у кількості: 20 ложок та 20 виделок. Після весілля виявилося, що усі виделки були вкрадені кимсь з гостей. Позняков О. вимагає сплати вартості 20 виделок та штрафу в двократному розмірі їх вартості.

Чи будуть задоволені вимоги Познякова О.?

Задача 3.

Невська В. за договором позички передала Степановій Л. у користування свою квартиру строком на один рік. В період дії договору в квартирі стався пожар з вини Степанової Л., згоріли всі меблі та інші речі, що належали як Невській В., так і Степановій Л.

Невська В. вимагає від Степанової Л. відшкодування збитків, завданих пожаром, а Степанова Л. відмовляється їх відшкодовувати, посилаючись на те, що договір позички квартири не можна вважати укладеним, оскільки він не був посвідчений нотаріально.

Чи відповідають законодавству доводи Степанової Л.?

Задача 4.

Леонов О. передав приватному підприємцеві Тимурову Г. за договором позички свій автомобіль для перевезення товарів. Під час першої ж поїздки на автомобілі Тимурова Г. зупинив працівник ДАІ для перевірки документів. Виявилося, що Тимуров Г. не має довіреності на керування автомобілем. Через це працівник ДАІ направив автомобіль на штрафмайданчик.

Тимуров Г. пред’явив Леонову О. вимогу про відшкодування збитків, оскільки Леонов О. не надав йому всі документи, необхідні для керування автомобілем, та вилучення автомобіля не дозволило йому у строк доставити товари у магазини. Леонов О. відмовився задовольнити вимоги Тимурова Г. і вимагає повернення свого автомобіля.

Хто правий: Леонов О. чи Тимуров Г.?

Завдання 1.Розробити проект договору найму (оренди) житла

Нормативний матеріал:

  1. Конституція України: Прийнята на п’ятій сесії Верховної ради України від 28.06.96 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

  2. Цивільний кодекс України: Закон України від 16.01.03 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – №№ 40-44. – Ст. 356.

  3. Житловий кодекс УРСР, введений в дію постановою Верховної Ради УРСР від 30.06.1983 р. // Відомості Верховної Ради. – 1983. – Додаток до № 28. – Ст.573 із змінами та доповненнями.

  4. Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 01.11.96 р. № 9.

  5. Про практику застосування судами законодавства, що регулює право приватної власності громадян на жилий будинок: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 04.10.91 р. № 7, із змінами та доповненнями.

  6. Про практику застосування судами законодавства про житлово-будівельні кооперативи: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 18.09.87 р. № 9, із змінами та доповненнями.

  7. Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами Житлового кодексу України: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 12.04.85 р. № 2, із змінами та доповненнями.

Література:

  1. Крашенинников П.В. Право собственности и иные вещные права на жилые помещения. – М.: Статут, 2000.

  2. Саниахметова Н.А., Харитонов Е.О. Жилищное законодательство в вопросах и ответах. – М.: Юрид. лит., 1991.

  3. Толстой Ю.К. Жилищное право: Учебное пособие. – М.: Изд. группа “Проспект”, 1996.

  4. Договір найму житла в приватному житловому фонді // Юридичний вісник України. – 2004. – 13-15.

  5. Сосипатрова Н.Е. Социальный и коммерческий найм в жилищной сфере // Государство и право. – 1997. – № 4. – С. 13 – 18.

  6. Брагинский М.И., Витрянский В.В. Договорное право. Книга вторая. Договоры о передаче имущества. – М.: Статут, 2002.