Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_Trudove_pravo.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Лекція 8. Трудові конфлікти та порядок їх вирішення план

8.1. Поняття, класифікація трудових спорів та органи, що їх розглядають.

8.2. Розгляд трудових спорів у комісіях з трудових спорів (КТС).

8.3. Розгляд трудових спорів у місцевих судах.

8.4. Поновлення на роботі та оплата за вимушений прогул.

8.5. Порядок вирішення колективних трудових спорів.

8.6. Правове регулювання проведення страйків.

8.1. Поняття, класифікація трудових спорів та органи, що їх розглядають

Під трудовими спорами розуміють неврегульовані в результаті взаємних переговорів протиріччя, які виникають з при­воду застосування або зміни умов праці. Вони розглядаються в по­рядку, передбаченому трудовим законодавством. Трудові спори розрізняються за:

  • змістом;

  • характером;

  • порядком розгляду.

За змістом всі трудові спори поділяються на індивідуальні і колек­тивні. Змістом індивідуального трудового спору є вимога про поновлення або визначення прав індивідуального працівника. Як правило, такі спори виникають з приводу застосування нормативно-правових актів про працю і нормативно-правових договорів (колективний до­говір). Разом з тим, індивідуальний трудовий спір може виникнути і з приводу встановлення нових умов або зміни існуючих умов праці.

Змістом колективних трудових спорів є вимога про встановлен­ня нових або зміну існуючих умов праці, які стосуються всіх пра­цівників підприємства або його структурного підрозділу, а також виконання конкретних зобов'язань роботодавця стосовно всього трудового колективу чи його частини.

За характером трудові спори поділяються на позовні та непозовні. До спорів позовного характеру належать протиріччя, що виника­ють у зв'язку зі застосуванням нормативних актів. В ході їх вирі­шення працівник добивається (подає позов) про поновлення чи визнання за ним конкретного права. До спорів непозовного харак­теру належать протиріччя, що виникають з приводу зміни діючих або встановлення нових умов праці.

Спори непозовного характеру можуть бути як індивідуальними, так і колективними. Для їх розгляду законодавством визначено спеціальний порядок розгляду. Порядок вирішення індивідуальних трудових спорів регулюєть­ся главою 15 КЗпП України.

Згідно з чинним законодавством, індивідуальні трудові спори розглядаються такими органами:

  • комісіями з трудових спорів (КТС);

  • місцевими судами.

Порядок, передбачений главою XV КЗпП України, поширюєть­ся на індивідуальні трудові спори працівників усіх підприємств, установ, організацій, незалежно від форми трудового договору, форми власності, виду діяльності і галузевої приналежності. Встановлений порядок не поширюється на спори про дострокове звільнення від виборної платної посади членів громадських та інших об'єднань громадян за рішенням органів, що їх обрали.

Особливості розгляду трудових спорів суддів, прокурорсько-слідчих працівників, а також працівників навчальних, наукових та інших установ прокуратури, які мають класні чини, встановлюєть­ся спеціальним законодавством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]