Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави і права.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
177.82 Кб
Скачать

83.Матеріальне і процесуальне право. Об’єктивне і суб’єктивне право.

Матеріальне право-це частина норм правових норм ,за допомогою яких держава здійснює вплив на сусп. відносини шляхом прямого безпосереднього реагування.Процесуальне право-це частина норм правової си-ми ,які виникають в процесі розслідування злочинів ,розгляду та вирішенні крим. справ.Об'єктивне право — це система загальнообов'язкових норм, що мають формальний вираз, встановлюються та гарантуються державою з метою впорядкування суспільних відносин.Об'єктивність права визначається тим, що воно:— не залежить від волі та свідомості суб'єкта права;— не належить йому.Формою виразу об'єктивного права є законодавство; правові звичаї; юридичні прецеденти; нормативні договори певної держави.Суб'єктивне право — це міра юридично можливої поведінки, що задовольняє інтереси певної особи.Суб'єктивний характер права виявляється у тому, що воно:— залежить від волі суб'єкта;— реалізується залежно від його бажання та належить йому.Формою виразу суб'єктивного права є право, що визначає міру свободи певного суб'єкта шляхом конкретизації його можливої поведінки. Категоріїоб'єктивного та суб'єктивного права характеризуються:— спільними рисами;— відмінностями;— взаємодією.Спільні риси:1. Об'єктивне та суб'єктивне право маютьюридичний характер.2. Вони є засобамирегулюваннясуспільних відносин.3. Вонивстановлюються державою.4. Маютьдокументальну форму закріплення.5. Охороняються державою.6. Маютьвизначенийзміст та нормативний характер.7. Маютьюридичну силу, тобтопороджуютьправовінаслідки.Однак, не зважаючи на наявністьпевнихспільнихознак, категоріїоб'єктивного та суб'єктивного права маютьсамостійнийхарактер.Взаємодіяоб'єктивного та суб'єктивного права виявляється через два напрями:— об'єктивне право є міроюреалізаціїможливостей, наданих правом суб'єктам;— суб'єктивне право — цезасіб (спосіб) реалізаціїоб'єктивного права шляхом йогоконкретизації.

84.Публічне та приватне право. Регулятивне і охоронне право.

Реглятивне право-це си-мапрвових норм ,що регулюють поведінку суб’єктів права шляхом розподілу між ними юридичних прав і обов’язків ,а також розраховані на правомірність їхніх дій .

Охоронне право-це сукупність норм права ,що становлять особливу частину си-ми права ,призначені охороняти ,врегульовані правом,сусп.. відносини від різного роду посягань та поновлювати порядок функціонування,шляхом застосування засобів держ. –владного характеру

Публічне право-крим.,адмін..

Приватне право-сімейне.

85.Романо-германська правова система та її особливості.

Загальновизнаним центром розвитку романо-германськоїправовоїсім'ївважається континентальна Європа, тому їїназиваютьщеконтинентальною.Романо-германськаправовасім'я — цесукупністьнаціональнихправових систем держав, якімаютьзагальніриси, щовиявляються в єдностізакономірностей і тенденційрозвитку на основідавньоримського права та йогопристосування до новихнаціональних умов. Характерними рисами є:• домінування нормативно-правового акта як форми (джерела) права;• поділсистеми права на публічне та приватне право;• диференціаціята кодифікаціягалузей права; • нормативність права, розгляд норм права як загального правила поведінки, встановленогозаконодавцем;• включення у поняття права норм-роз'яснень (тлумачень), яківиходять, насамперед, відзаконодавця та суддів.Романо-германськасім'я — у правовому життісуспільстваголовним є об'єктивне право, тобтозаконодавство (країниконтинентальноїЄвропи — Італія, Франція, Німеччина та ін.). У нійвиділяютьдвіправовігрупи:• романська — Франція, Люксембург, Нідерланди, Португалія, Італія, Іспанія та ін., де головною є національнаправова система Франції;• німецька — ФРН, Австрія, Швейцарія та ін., де головною є національнаправова система Німеччини.