Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави і права.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
177.82 Кб
Скачать

69.Правопорушення: поняття, ознаки та види.

Правопорушення - це будь-яке протиправне, суспільне небезпечне (шкідливе), каране, винне діяння (дія або бездіяльність) деліктоздатного суб'єкта, що завдає шкоди суспільству, державі, людям і тягне юридичну відповідальність.

Ознаки правопорушень: 1. Завжди виражається в протиправній дії чи бездіяльності людини. Не визнається правопорушенням образ мислення людини, якщо воно не проявилось у зовнішній активній поведінці. 2. Протиправність правопорушення полягає в ігнорувань приписів юридичних норм. Протиправність проявляється у таких формах: порушенні заборон; невиконанні юридичних обов’язків; перевищенні повноважень і зловживанні суб’єктивним правом Діяння, не передбачені юридичними нормами, не вважаються правопорушеннями. 3. Суспільна небезпека (злочинна) або суспільна шкідливість (проступна). Юридичний аспект суспільної небезпеки і шкідливості виражається в порушенні суб’єктивних юридичних прав та обов’язків або перешкоді їх виконанню, матеріальний — у заподіянні учаснику правовідносин матеріальних або моральних збитків. 4. Винність. Вина — це психічне ставлення особи до свого діяння і його наслідків.

Про винність можна говорити, коли людина повинна була вибрати варіант поведінки, але вчинила протиправно. Іноді окремою ознакою виділяють деліктоздатність — визнання законом здатності”усвідомлювати значення своїх протиправних дій і нести за них юридичну відповідальність (у зв’язку з досягненням відповідного віку й осудності). 5. Карність діяння. Передбачається застосування до правопорушника заходів державного примусу, заходів юридичної відповідальності у вигляді позбавлень особистого, організаційного і матеріального характеру. Відсутність зазначених ознак не дозволяє розглядати діяння як правопорушення.

Усі правопорушення поділяються на злочини і проступки.

Злочин — це суспільно небезпечне, винне діяння, передбачене кримінальним законодавством. У кримінальному законодавстві подасться вичерпний перелік злочинів.

Проступок - протиправне винне діяння, яке має зовнішню схожість зі злочином, але має меншу ступінь суспільної небезпеки. Проступки:

— конституційні — це суспільно небезпечні протиправні діяння, які полягають у винному заподіянні шкоди порядку організації та діяльності органів влади і свободам громадян, але не мають ознак злочину;

— цивільні правопорушення — суспільно небезпечні протиправні діяння, які полягають у порушенні громадянами й організаціями майнових і особистих немайнових відносин, що складаються між суб’єктами права;

— дисциплінарні — наносять шкоду виробничій, службовій, військовій або навчальній дисципліні;

— адміністративними проступками є вчинки, що заважають здійсненню нормальної виконавчої та розпорядчої діяльності державних і громадських органів та організацій, посягають на суспільний або державний порядок, власність права і законні інтереси громадян;

— матеріальні поступки — це суспільно небезпечні протиправні діяння, які полягають у винному заподіянні шкоди майну підприємства чи установи його працівником.