Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави і права.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
177.82 Кб
Скачать

42.Правотворчість: поняття, види.

Правотворчість — це форма владної діяльності народу, органів держави, посадових осіб та місцевого самоврядування, що спрямована на створення нормативно-правових актів, за допомогою яких у чинну правову систему запроваджуються, змінюються чи скасовуються норми права.

Види правотворчості держави залежно від юридичної сили актів: 1.    Законодавча діяльність (законотворчість), тобто діяльність щодо підготовки і прийняття законів. 2.    Підзаконна правотворча діяльність (підзаконна правотворчість), тобто діяльність щодо підготовки і прийняття незаконних актів. Види правотворчості громадянського суспільства: 1  Законотворчість громадського суспільства — референдум. 2.    Підзаконна правотворчість: а)    органів місцевого самоврядування — Рад народних депутал’в; б) суспільних організацій (парл’й, профспілок та ін.); в) комерційних організацій; г) трудових колективів.

43.Принципи та стадії правотворчості.

Принципи правотворчості — це вихідні положення здійснення правотворчої діяльності. Серед принципів правотворчості розрізняють: 1.    Принцип законності полягає в тому, що розробка й прийняття нормативно-правових актів повинні відбуватися з дотриманням правової процедури і не виходити за межі компетенції органів, які їх приймають. 2.    Принцип науковості, суть якого полягає в тому, що у процесі підготовки нормативно-правових актів важливо вивчати об’єктивні потреби розвитку суспільства, залучати представників різних наук до розробки концепції законопроектів. 3.    Принцип професіоналізму передбачає, що правотворчістю повинні займатися компетентні, підготовлені люди — юристи, економісти, фахівці у сфері управління та ін. 4.    Принцип використання правового досвіду. Кожний нормативно-правовий акт, який підлягає розробці, повинен опиратися на вже відомий позитивний правовий досвід держав та цивілізації в цілому. 5.    Принцип демократизму дає можливість ефективно виявляти справжнє прагнення і волю народу, безпосередньо брати участь у розробці та прийнятті нормативно-правових актів. 6.    Принцип оперативності передбачає своєчасність прийняття нормативно-правових актів. 7.    Принцип взаємозв’язку з практикою відображає завдання законодавця постійно відслідковувати суспільні процеси, орієнтуватися на практику застосування вже чинних законів, своєчасно усувати прогалини у праві. Таким чином, принципи правотворчості— це основні ідеї, вихідні положення діяльності, пов’язаної з прийняттям, внесенням змін, доповнень та припиненням дії нормативно-правових актів.

Стадії правотворчості: - волевиявлення народу і формування юридичного мотиву; - нормативне формулювання державою цієї волі у вигляді визначеного масштабу поведінки; - надання сформульованому правилу юридичних властивостей.

44.Поняття форми (джерела) права, їх класифікація.

Джерела (форми) права – це засоби його зовнішнього виразу, за допомогою яких право набуває формальної визначеності та загальнообов’язковості. Соціально-правові джерела права – це суспільні відносини, які мають правову природу, правосвідомість і т. ін. Юридичні джерела права – це нормативні настанови, юридична практика, юридична наука тощо.

У теорії права відомі чотири форми права: —    Правовий звичай — це історично обумовлене неписане правило поведінки людей, що ввійшло в звичку завдяки багаторазовому застосуванню протягом тривалого часу життя суспільства. Іноді правовий звичай санкціонується державою. —    Правовий прецедент — це рішення суду чи адміністрації щодо конкретної справи, що розглядалася вперше, яке має загальнообов’язковий характер для вирішення аналогічних справ у подальшому. Він поділяється на судовий чи адміністративний, залежно від того, хто приймав це рішення. Ця форма права розповсюджена в США і країнах Британської співдружності. Іноді це право називається прецедентним правом, або англо-саксонська система права. —    Нормативно-правовий договір — це така форма права, за якої два і більше суб’єктів суспільних відносин домовились про взаємні права й обов’язки з економічних, політичних чи інших соціальних проблем, уклали між собою угоду або договір у письмовій формі. —    Нормативно-правовий акт — це юридичний документ, що приймається органами державної влади або уповноваженими державою іншими суб’єктами, має формально-визначений, загальнообов’язковий характер і охороняється державною владою від порушень. Це основна, а іноді єдина форма права в багатьох державах, у т. ч. і в Україні.