Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави і права.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
177.82 Кб
Скачать

5.Поняття суспільства, його елементи та структура.

Суспільство – це соціальний організм, частина природи що включає в себе людей, які постійно працюють над вдосконаленям способу виробництва. У суспільстві існують, як правило власні культурні та історичні надбання, суспільні норми та установи. У кожному суспільстві є свої власні суб’єкти соціального спілкування — особа, сім'я, клас, група, нація, держава та інші. Основними елементами, що визначають суспільство, є власність, праця, сім’я. Суспільство — основоположна категорія філософії, соціології та антропології. Окремим видом суспільства є людство — спільнота всіх людей на планеті Земля.

Елементи суспільства:

1)Соціальні суб’єкти : ( Сімя; рід; сусідська община; плем’я ; народність; нація; народ;населення)

2)Соціальна діяльність – це частина соціальної поведінки, спосіб організації та існування людей в процесі перетворення, використання, споживання природних та соціальних об’єктів для забезпечення кожній людині її потреб та інтересів.

3)Соціальне спілкування – це частина соціальної поведінки що виявляється в обєднанні, взаємному існуванні, та взаємореалізації суспільних потреб та інтересів.

4)Соціальне регулювання – це моделювання соціальної поведінки людей за допомогою системи соціальних норм чи прямого примусу з боку соціальної влади.

Структуру можна подати у вигляді сукупності усталених зв’язків об’єкта, що забезпечують його оформленість як даного, тотожного собі. У разі пристосування поняття структури до системного підходу, структура буде тим аспектом системи, при якому звертають увагу на її архітектоніку, конструктивні особливості: визначальні елементи, блоки елементів, зв’язки між ними. У неспеціальному, ширшому колі випадків структурування можна проводити за більш довільним принципом, фактично за безліччю перетинів, в залежності від дослідницьких задач.

6.Поняття громадянського суспільства, його основні ознаки. Співвідношення громадянського суспільства і держави.

Громадянське суспільство — це спільність вільних, незалежних, рівноправних людей, кожному з яких держава забезпечує юридичні можливості бути власником, користуватися економічною свободою та надійним соціальним захистом, іншими правами та свободами, брати активну участь у політичному житті та в інших сферах життєдіяльності людини і громадянина.

Ознаками громадянського суспільства є: - приватна власність, вільна праця, підприємництво; - існування вільних політичних партій, громадських організацій, трудових колективів та інших об'єднань громадян .на добровільній основі; - багатоманітність виховання, освіти, науки, культури; - наявність незалежної системи засобів масової інформації; - вільний розвиток сім'ї як первинної основи співжиття людей; - переважне регулювання поведінки людини з допомогою етичних норм і здійснення людиною своїх потреб та інтересів у решті сфер приватного і суспільного життя на засадах свободи, незалежності та недоторканності.

Сформувалися три підходи до співвідношення громадянського суспільства і держави: 1) держава і громадянське суспільство -- збіжні соціальні системи; 2) держава і громадянське суспільство — різні соціальні системи, первинною (провідною) є держава, що контролює громадянське суспільство; 3) держава і громадянське суспільство — різні соціальні системи, держава виконує службову (підпорядковану) роль щодо громадянського суспільства.

Ознаки (риси) громадянського суспільства — у його співвідношенні з державою: 1) не існує до держави і поза державою;

2) не включає державу, розвивається самостійно — без безпосереднього втручання держави; 3) складається із суб'єктів — вільних і рівноправних громадян і об'єднань, що добровільно сформувалися і знаходяться у відносинах конкуренції і солідарності; 4) має певний пріоритет перед державою, проте зацікавлено в добробуті держави і сприяє її розвитку; 5) справляє вплив на створення і функціонування державних органів у власних інтересах; 6) має право жадати від держави захисту життя, здоров'я, безпеки громадян, не допускаючи її втручання в їх приватні інтереси; 7) формує право, що формулюється державою в законах та інших нормативно-правових актах, гарантує і захищає її від порушень із боку будь-кого. Усі потреби громадянського суспільства реалізуються за допомогою волі держави, вираженої у формі правового акта; 8) розвивається і взаємодіє з державою в межах права, котре виступає як рівний і справедливий масштаб свободи і справедливості, а не як спосіб нав'язування державної волі.