Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект Модуль3.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
18.08 Mб
Скачать

Батьківська позиція у вихованні дітей Несприятливі стилі виховання

Гиперопіка – надлишковий контроль та надлишкова турбота за дитину.

Гіпоопіка – поступливе виховання, коли дитині дається занадто багато свободи (вседозволеність) при відсутності контролю з боку батьків.

Суперечливе виховання – коли члени родини застосовують до дитини суперечливі стилі виховання, та відкрито конфліктують між собою.

Типи батьківського ставлення (а.Я.Варга, в.В.Столін)

  1. Прийняття – дорослому подобається дитина такою, якою вона є. Дорослий поважає індивідуальність дитини, симпатизирует їй. Дорослий прагне проводити багато часу з дитиною, схвалює її інтереси та прагнення.

  2. Відторгнення – дорослий сприймає дитину поганою, непристосованою, невдачливою. Йому здається, що дитина не зможе досягти успіхів через низькі здібності, погані схильності. Дорослий відчуває до дитини злість, образу, розчарування, він не довіряє дитині та не поважає її.

  3. Кооперація – соціально бажаний образ батьківського ставлення. Дорослий зацікавлений в справах та планах дитини, намагається допомогти їй, співчуває їй. Дорослий високо оцінює інтелектуальні та творчі здібності дитини, відчуває почуття гордості за неї. Він заохочує ініціативу та самостійність, намагається бути з дитиною на рівні.

  4. «Симбіоз» – дорослий прагне до симбіотичних стосунків з дитиною, тобто дорослий відчуває себе одним цілим з дитиною. Дорослий постійно відчуває тривогу за дитину, яка сприймається маленьким та беззахисним. Даний тип ставлення може гальмувати розвиток дитини, а дорослий починає жити життям дитини, забуваючи про власне життя.

  5. Авторитаризм – надлишковий контроль дорослого за поведінкою дитини. Дорослий вимагає від дитини суворої дисципліни, намагається нав’язати дитині свою волю. За неслухняність дитина карається. Дорослий слідкує за досягненнями дитини, звичками, інтересами, думками, почуттями.

  6. «Маленький невдаха» – відображає особливе сприймання та розуміння дорослим дитини, при якому спостерігається прагнення дорослого до інфантилізації дитини, приписування особистості дитини особистісну, фізичну та соціальну неповноцінність, тобто відбувається інвалідизація дитини. Дорослий бачить дитину маленькою в порівнянні з дорослим, її інтереси, думки, почуття, захоплення оцінюються дорослим як несерйозні. Дорослий намагається оберегти дитину від труднощів життя та пильно контролює її дії.

Гармонійна сім’я – це сім’я, члени якої взаємопов’язані між собою емоційно теплими стосунками, де члени родини поважають та люблять один одного, їх ролі не конкурують, а доповнюють одна одну, ніхто з членів сім’ї не бере на себе функції іншого та не ігнорую свої обов’язки. В гармонійній сім’ї відсутні стійкі підгрупи (наприклад, об’єднання матері з сином проти батька тощо). Вибіркові контакти членів сім’ї з іншими людьми не принижують інших членів сім’ї. Гармонійна сім’я сприяє формуванню так званого «психологічного імунітету» до несприятливих впливів середовища. Гармонійна сім’я є справді гармонійною, коли вона має також гармонійні стосунки з оточуючим соціумом.