Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навч.-мет. комплес р.п. 2012.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
391.65 Кб
Скачать

Законспектувати одну із нижче наведених статей

Богоевий-Глушчевий Н. Югославский Обязательственный закон (ст.210-229) и римское право // Правоведение. – 2000. – 33. – С.152-165.

|ст.| Васильченко В. Можливість рецепції стародавнього римського порядку спадкування за законом у сучасному спадковому праві | Україні // Право України. - 1997. - №5. - С. 46-49.

Майданик Н. Поняття і місце натуральних забов'язань в приватному праві Стародавнього Риму // Юридична Україна. – 2007. - №8. – С.64-69.

Майданик Н. Правова природа і система натуральних забов'язань в приватному праві Стародавнього Риму та Російської імперії // Юридична Україна. – 2007. - №9. – С.40-45.

Мурыгин А.Н., Рожина И.А. Основные тенденции развития договорного права в Древнем Риме // Вестник Московского ун-та. Серия 11. Право. – 1996. – №1. - С.65-68.

Нелін О. До питання про спадкове право рабовласницького супільства // Підприємництво, господарство і право. – 2004. - №10. – С.44-48.

Контроль знань з теми

  1. Рішення логічних завдань (казус)

  2. Скласти по 2 логічних завдання на семінарське заняття

  3. Конспект статті

  4. Виступ з рефератом

Приклади завдань підсумкової контрольної роботи Підсумкові завдання

1. Тіций у присутності сусідів вступив в суперечку з Павлом. Суперечка кінчилася бійкою, в ході якої Тіций зламав Павлу руку. Яку він понесе відповідальність?

Для вирішення казусу необхідно розібратися в питаннях про підстави виникнення зобов'язань в Римі і відповідальності за делікти, звернувши увагу на зміну її характеру у міру розвитку має рацію.

2. Фабій у присутності чотирьох сусідів уклав із Зливою операцію купівлі-продажу мула, що належить Лівію. Через полгода мул знову прибився до стада Лівія. Фабій пред'явив позов до Лівію про його возращенії.

Яким повинне бути вирішення суду?

Для вирішення казусу вивчите розділи учбової літератури, присвячені квірітськой і преторській власності. Обов'язково використовуйте тексти Законів XII Таблиць і Інституції Гая. У одному з варіантів рішення застосуєте інститут набувальницької давності.

3. Продавець Марк і покупець Гай домовилися про купівлю-продажі саду. Між ними була досягнута угода по всіх істотних елементах договору. Умовилися, що покупець через полгода сплатить купувальну ціну і вступить у володіння садом. Вночі вибухнув ураган і знищив сад. Не дивлячись на такі наслідки, продавець Марк зажадав, щоб покупець Гай сплатив йому встановлену угодою купувальну ціну і прийняв на себе збитки. Гай відмовився виконувати цю вимогу Як була б вирішена суперечка в період розквіту римського класичного права?

Щоб вирішити казус, розберіться перш за все в питанні, як встановлювалися зобов'язання продавця і покупця за договором купівлі-продажу, тобто з якого моменту договір вважався таким, що набув чинності. Знайдіть в Інституціях Гая статті, які регламентують спосіб встановлення зобов'язань між сторонами при купівлі-продажі, і визначите, чи набув чинності договір купівлі-продажу в даному казусі, тобто отримали правову силу зобов'язання сторін або ще немає. З'ясуєте зобов'язання сторін і умови їх виконання. Знайдіть ту норму (правило), на основі якої повинен бути вирішений казус, і дайте мотивовану відповідь на його головне питання.

4. Римський громадянин Тіберій, сумлінно вважаючи мула, що прибився до його стада, безгоспним, оволодів ним. Через полгода він продав його Антонію. Незабаром оголосив дійсний господар тварини і зажадав його у Антонія.

Як буде вирішена ця суперечка в період римського класичного права?

Основні питання, що вимагають дозволу при розгляді казусу, відносяться до договору купівлі-продажу.

Чи є договір між Тіберієм і Антонієм правомірним (чи можна продати чужу річ?). Що є евікція по римському праву, і в яких випадках наступала (або не наступала) відповідальність продавця за евікцію речі?

Бажано пояснити, з якою метою в умову казусу введені інститути володіння і набувальницької давності.

5. Клавдій неодноразово дорікав своєму сусідові Тіберієві в тому, що його худобина постійно поїдає жолуді, падаючі на ' ділянка Тіберія з саду, що належить Клавдію.

Тіберій відповідав на це, що його худобина поїдає жолуді на своїй ділянці і ні про яку потраву не може бути і мови. Буду- | чи дуже жадібною і мстивою людиною, Клавдій за це зрубав дерево в саду Тіберія, вважаючи, що тепер він з ним розрахувався. Чиї дії є правомірними, а чиї протиправними?

Необхідно вивчити правомочність власників по римському праву, звернувши при цьому увагу на поняття і види серві-тутов.

6. Тіт, будучи сусідами з Валерієм, вирішив викопати на своїй ділянці колодязь і посадити фруктові дерева на відстані 4 футів від огорожі, що розділяє їх земельні володіння (ділянки). Чи правомірні дії Тіта?

Основні питання, що вимагають дозволу при розгляді завдання, відносяться до правомочності власника, і, в першу чергу, до поняття і видів сервітутів.

7. У Стародавньому Римі Марк узяв у Децима у борг на три місяці 600 сестерциев. Після закінчення зазначеного терміну у Марка не знайшлося грошей, щоб повернути борг. Тоді Децим поводився з позовом до суду. Суд виніс ухвалу про необхідність погашення довга протягом 30 днів. Але Марк знов не зміг цього зробити через відсутність грошей. Яке рішення загрожує Марку?

Вирішуючи казус, слід вивчити систему зобов'язань в римському праві, звернувши увагу на зобов'язання з договорів (вербального, літературного і концессуального), особливо з договору позики.

8. У батька було чотири сини. До одного з них, найслухнянішому, отець мав особливі почуття і тому в заповіті визначив його спадкоємцем будинку. Незабаром отець помер, а між братами почалися сварки з приводу володіння будинком і іншим майном. Троє братів, не вказаних в заповіті, вимагали поділити будинок на чотири частини, тобто порівну. Як слід поступити в цьому випадку?

При вирішенні казусу потрібно з'ясувати правове положення спадкоємця, необхідно встановити порядок спадкоємства майна у римлян. При цьому слід з'ясувати поняття «Спадкоємство по заповіту» і «спадкоємство згідно із законом».

9. Авл Агерій неодноразово просив Нубія Нігерія зрізати гілки або зрубати дерево, що росте на землі останнього, але всією своєю кроною що схиляється на сусідню ділянку, тим самим дуже утрудняючи користування останнім. Н. Нігерії відмовився задовольняти це прохання, посилаючись на те, що тільки він сам має право розпоряджатися тим, що росте на його землі. Тоді А. Агерій зрубав дерево. Чи правомірні його дії?

Слід з'ясувати правомочність власника.

10. Вірш був схоплений за крадіжку плодів з саду Тіция. Яке покарання його чекає?

Слід звернути увагу на відповідальність, установлел-ную за крадіжку залежно від правового статусу, підлоги, віку і супроводжуючих розкрадання обставин.

11. Після смерті Клавдія Альби йому успадковували сини Публій, Сикст і Тіберій. У спадкову масу входив і коштовний камінь - сапфір в 18 карат, що мав величезну цінність. За винятком сапфіра, спадок був розділений без суперечки.

Публій і Тіберій запропонували розбити коштовний камінь на три частини. Сикст запротестував. Як повинна зважитися дана суперечка?

Для вирішення казусу необхідно знати класифікацію речей по римському приватному праву.

12. Тіций зупинився на заїжджому дворі. Дізнавшись, що його господар Памфіл продає дорогоцінну скринечку, він домовився про покупку останнього. Вночі скринечка була викрадена з кімнати Памфіла. Останній зажадав, щоб Тіций відшкодував йому збитки, але дістав відмову. Як вирішити цей казус?

При рішенні треба виходити з особливостей консенсуаль-них контрактів. Одночасно необхідно розглянути можливість пред'явлення Тіцием зустрічного позову Памфілові.

13. Під час продажу партії худоби Павлом Цельзу операцію засвідчили чотири свідки і весодержатель, а необхідний удар по вагах був проведений злитком золота. Наступного дня у зв'язку з раптовою смертю дружини Цельз зажадав розірвання договору. Павло відмовився. Чи має рацію він?

При рішенні необхідно знати умови застосування манци-пациі і традиції, треба також розглянути правове значення посилання Цельза на раптову смерть дружини.

14. Класифікуйте по римському праву річ «Камінь». Для відповіді слід знати класифікацію речей в римському приватному праві.

15. Тіций і Гай разом полювали. Собака Тіция загнав лисицю в нору. Розкопуючи її, мисливці наткнулися на поховання золотих монет. Кому вони дістануться?

При рішенні слід виходити з правил, що визначають виникнення права власності.

16. Гай усиновив Павла, що служив в провінційному легіоні. Через три роки військові магістрати зажадали звільнення легіонера від батьківської влади. Чи буде задоволено дану вимогу?

Для правильного вирішення казусу слід вивчити умови, при яких підвладні звільняються від батьківської влади.

17. Тіций, прибувши в Остію, здав дорожній мішок на зберігання на заїжджий двір Альба Нубія. Вночі від необережного поводження з вогнем виникла пожежа. Скориставшись обстановкою, невідомі викрали речі Тіция. Чи зобов'язаний Нубії відшкодувати заподіяний останньому збиток?

Для правильного вирішення казусу слід вивчити відповідальність власників трактирів, заїжджих дворів і тому подібне за викрадені у постояльців речі. Для цього важливо знати, чи проживав сам Тіций на заїжджому дворі, на яких умовах він передав речі на зберігання, хто був викрадачем (слуги, сторонні, постояльці, їх правовий статус). Слід подумати, чи має правовий наслідок той факт, що причиною пожежі з'явилося необережне поводження з вогнем самих постояльців.