Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.Я. Бурак. Трудові спори. Порядок їх вирішення...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
591.87 Кб
Скачать

3.3. Участь Національної служби посередництва і примирення у вирішенні колективних трудових спорів

Для вирішення колективних трудових спорів державою ство­рений спеціальний орган — Національна служба посередництва і примирення. Вона сформована Указом Президента України від 17 листопада 1998 р. на підставі Закону України "Про по­рядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

Національна служба посередництва і примирення (НСПП) — це постійно діючий орган, створений Президентом України для сприяння врегулюванню колективних трудових спорів (конфлік­тів). Основними її завданнями є:

  • сприяння взаємодії сторін соціально-трудових відносин у процесі врегулювання колективних спорів;

  • прогнозування виникнення трудових спорів та сприяння своєчасному їх вирішенню;

  • здійснення посередництва і примирення під час вирішен­ня спорів.

Закон прямо вказує, на яких стадіях спорів НСПП може бра­ти участь у вирішенні колективних спорів та які заходи прово­дити.

Національна служба здійснює прогнозування колективних трудових спорів. Основними принципами, на яких базується про­гнозування колективних трудових спорів (конфліктів), є:

  1. принцип цілісності: забезпечується розробленням взаємоузгоджених прогнозних документів щодо колективних тру­дових спорів (конфліктів) у окремих галузях економіки, адмі­ністративно-територіальних одиницях чи підприємствах, устано­вах і організаціях;

  2. принцип об'єктивності: полягає в тому, що прогнозні до­кументи розробляються на основі даних органів державної стати­стики, інших центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та результатів вивчення еконо­мічної чи соціальної ситуації структурними підрозділами НСПП;

  3. принцип гласності: полягає в тому, що прогнозні доку­менти, підготовлені структурними підрозділами НСПП, є доступ­ними для громадськості;

4) принцип обґрунтованості і достовірності: передбачає, що показники, висновки, тенденції і, зрештою, сам прогноз мають бути економічно та соціально обґрунтованими, базуватися на до­стовірних джерелах, перевірених шляхом зіставлення різних джерел інформації, спиратися на науково вивірену методику про­гнозування.

Метою здійснення прогнозування колективних трудових спорів (конфліктів) є моделювання можливих проблем у соці­ально-трудових відносинах, вірогідності виникнення колектив­них трудових спорів (конфліктів) за певних умов, що є орієнти­ром і підставою для своєчасного врегулювання розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин, вироблення ви­сновків та рекомендацій НСПП для зацікавлених органів, уста­нов, організацій. Прогнозування колективних трудових спорів (конфліктів) на виробничому рівні здійснюється на основі комп­лексного аналізу стану використання виробничого, науково-тех­нічного та трудового потенціалу, оцінки досягнутого рівня роз­витку відповідного підприємства, установи, організації та очіку­ваних тенденцій зміни впливу цих чинників.

За результатами прогнозування НСПП приймає рекомендації, які підлягають обов'язковому розгляду відповідними органами.

При висуненні вимог наймані працівники можуть звернути­ся до НСПП і надіслати їй свої вимоги. На цьому етапі спору ще немає, однак НСПП здійснює реєстрацію висунутих працівника­ми вимог і може перевірити отримання їх протилежною сторо­ною спору. Вона також може проконтролювати розгляд вимог роботодавцем чи державними органами, якщо розгляд і вирі­шення вимог найманих працівників виходить за межі компе­тенції роботодавця. Працівники служби можуть роз'яснити пред­ставникам сторін порядок вирішення спору, їхні права та обов'яз­ки. Після початку колективного трудового спору НСПП може перевірити (у разі необхідності) повноваження представників сторін.

НСПП аналізує вимоги найманих працівників, здійснює оцін­ку їх обґрунтування та відповідності чинному законодавству.

Національна служба посередництва і примирення формує спис­ки незалежних посередників і трудових арбітрів, проводить їх підготовку. На прохання сторін спору може пропонувати кандидатури незалежних посередників та членів трудового арбіт­ражу для участі у примирних процедурах.

Починаючи з етапу виникнення колективного трудового спо­ру, представники НСПП можуть брати активну участь у форму­ванні примирних органів та у примирних процедурах.

Вони можуть брати активну участь у вирішенні колективно­го спору примирною комісією та трудовим арбітражем; при ви­значенні регламенту та повноважень трудового арбітражу. На етапі виникнення колективного трудового спору і на подаль­ших етапах НСПП сприяє встановленню контактів між сторона­ми спору. На прохання сторін Національна служба посередни­цтва і примирення розглядає матеріали спору з метою його вирі­шення.

Якщо спір виник на виробничому чи територіальному рівнях, матеріали розглядає начальник регіонального відділення, а на галузевому чи національному рівнях — голова Національної служби посередництва і примирення. У зверненні до відповід­ного органу служби повинні бути викладені вимоги найманих працівників і відповідь на них роботодавця із соціально-еконо­мічним обґрунтуванням. До цього додаються рекомендації не­залежного посередника, протоколи засідань примирної комісії та трудового арбітражу, висновки спеціалістів.

Відповідний орган НСПП розглядає всі матеріали і в десяти­денний термін надсилає сторонам своє рішення. Таке рішення має рекомендаційний характер, однак підлягає обов'язковому роз­гляду сторонами у семиденний термін.

Служба координує вирішення сторонами колективного спору питань щодо організаційного, матеріально-технічного і фінансо­вого забезпечення роботи незалежних посередників, членів при­мирних комісій і трудового арбітражу. Крім того, здійснює кон­троль за виконанням сторонами колективного трудового спору рішень примирних органів. Якщо представники служби визна­ють за необхідне, до участі у примирних процедурах за погоджен­ням зі сторонами спору можуть залучати народних депутатів України, представників органів державної влади, органів місце­вого самоврядування.

На етапі проведення страйку НСПП також сприяє сторонам у проведенні колективних переговорів.

У випадках, коли Законом передбачена заборона проведення страйку і якщо рекомендації служби не враховано сторонами, вона звертається із заявою про вирішення колективного трудо­вого спору відповідно до Верховного Суду Автономної Респуб­ліки Крим, обласних, Київського і Севастопольського міського судів, а також бере активну участь у розгляді спору у судах.

Відповідно до Закону та Указу Президента України НСПП проводить роботу щодо вивчення та узагальнення причин ви­никнення колективних трудових спорів і можливих її наслідків. На основі проведеного аналізу вона розробляє пропозиції щодо попередження колективних трудових спорів, вивчає та узагаль­нює вітчизняний та іноземний досвід роботи щодо запобігання та врегулювання колективних трудових спорів. Національна служба вносить у встановленому порядку пропозиції щодо вдо­сконалення законодавства з питань вирішення колективних тру­дових спорів, а в межах своєї компетенції розробляє та затвер­джує акти, які регулюють порядок здійснення примирних про­цедур. Так, наказом Національної служби посередництва і при­мирення від 24 квітня 2001 р. затверджено "Положення про порядок проведення примирних процедур по вирішенню колек­тивних трудових спорів (конфліктів)". Крім того, НСПП затвер­джує положення про примирну комісію, про трудовий арбітраж та про незалежного посередника.

Працівники служби користуються правом безперешкодного (при пред'явленні відповідного посвідчення) відвідання під­приємств з метою врегулювання спорів, виявлення та усунення причин, які їх породжують.

До складу Національної служби посередництва і примирен­ня входять висококваліфіковані фахівці та експерти з питань вирішення колективних трудових спорів. Вона має свої регіо­нальні відділення в усіх областях України та в Автономній Рес­публіці Крим.

На відділення Національної служби в областях покладають­ся такі завдання:

  • сприяння поліпшенню соціально-трудових відносин та за­побігання виникненню колективних трудових спорів;

  • прогнозування колективних трудових спорів та сприяння своєчасному їх вирішенню;

  • сприяння взаємодії сторін соціально-трудових відносин у процесі врегулювання колективних трудових спорів, що виник­ли між ними;

  • здійснення посередництва для вирішення колективних тру­дових спорів.

Обласні відділення очолює начальник відділення, який при­значається і звільняється з посади головою НСПП. Керівні пра­цівники відділень призначаються та звільняються головою служ­би за поданням начальника відділення. Всі інші працівники призначаються і звільняються начальником відділення.

Рішення НСПП мають рекомендаційний характер, хоч і по­винні бути розглянуті сторонами колективного спору та відпо­відними центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування. Якщо у вимогах найма­них працівників чи профспілки закладені питання, вирішення яких відповідно до законодавства віднесено до компетенції цен­тральних або місцевих органів виконавчої влади чи органів місце­вого самоврядування, Служба надсилає свої рекомендації разом з відповідними матеріалами керівникам цих органів. Ті, в свою чергу, зобов'язані розглянути їх у семиденний термін і проінфор­мувати про прийняті ними рішення сторони і Національну служ­бу посередництва і примирення.