Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка вступ до спеціальності.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Особистий простір

Особистий простір - це невидиме поле, яке людина створює між собою й оточенням. Такі невидимі бар'єри стають очевидними відразу, як тільки хтось натикається на їх межі або намагається проникнути всередину цього простору.

Як людина визначає для себе своє персональне поле, як вона буде пристосовувати навколишню обстановку для того, щоб використати свої можливості передачі та отримання інформації? Як близько вона підходить до того, хто з нею розмовляє? Яке вона займає місце у великій кімнаті? Куди зорово вміщує себе, щоб виявити повагу до оточення на зборах? Відповідь на кожне з цих запитань впливає на загальний ефект і міру бажання спілкуватися з людиною, а ступінь товариськості й легкості у спілкуванні прямо пропорційний обсягу та якості інформації.

Фахівці вважають, що існують три основні принципи використання простору, які узагальнюють манери і форми поведінки людини в суспільстві чи організації. Що вище її службове становище (статус), то:

  • більший і кращий простір вона собі обирає;

  • її простір буде краще захищений від небажаної присутності;

  • їй легше буде проникати на «особисту територію» підлеглого співробітника.

Ставлення до використання особистого простору в процесі спілкування прямо залежить від навколишнього середовища, в якому людина визначила для себе це місце.

Навколишня обстановка

Як організувати простір приміщення, в якому порядку та як розставити столи, стільці, книжкові шафи та полички - усе це складові поняття «навколишня обстановка». Дизайн офісу, на думку вчених, може мати величезний вплив на процес спілкування та характер взаємин між людьми в певній обстановці. Деякі керівники умовно розмежовують свій офіс на офіційну частину й особисту. Таке розмежування може поліпшити атмосферу спілкування і навіть результати бесід, якщо навчитися використовувати кожну частину офісу для певних цілей і точно знати, яка з них найбільше відповідає конкретній ситуації.

Статус людини в організації часто визначається такими, здавалося б, другорядними речами, як розмір її робочого столу, розмір офісу, кількість вікон у ньому, якість килиму або паласу, тип картин, що висять на стінах (фоторепродукції або справжній живопис), тощо.

Так само очевидно, що частина офісу, призначена для персонального використання, справляє великий вплив на відвідувачів, якщо все в ній зроблено зі смаком та схиляє до бесіди. Але хоч би який був дизайн офісу, якщо в ньому панує атмосфера нервозності або черствості, це заважатиме спілкуванню з людьми.

Голос і його якісні характеристики

Чи збігається контекст повідомлення людини з її особистим ставленням до того, що вона говорить? Дослідники з'ясували, що тон, тембр голосу, його якісні особливості й сам рівень розвитку і тренування голосових зв'язок здатні істотно впливати на емоційне сприйняття того, хто слухає, незалежно від змісту повідомлення. Тут можна зробити важливий висновок, що голос і його якісні характеристики є не лише основою для передачі тексту повідомлення, а й важливим доповненням до правильного сприйняття певного повідомлення. Коли хтось намагається передати інформацію в тому ключі, який він вважає найбільш доречним, треба бути дуже уважним до використання тону і тембру, якісних особливостей голосу, оскільки для людини, що слухає, це є таким же важливим моментом розмови, як, власне, і сам зміст інформації.