Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка вступ до спеціальності.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

3. Друкована (поліграфічна) реклама.

Друкована реклама поєднує такі носії, як листівка, плакат, буклет, каталог, проспект, поштова листівка, календар та інші види друкованої продукції.

Листівка являє собою однобічне або двостороннє зображення (текст), розміщене на аркуші невеликого формату. Практика показує доцільність випуску листівки серіями. У цьому випадку єдина форма та елементи оформлення полегшать упізнавання товарів рекламодавця.

Буклет –зігнутий (сфальцований) один або кілька разів аркуш паперу з текстом або ілюстраціями. Схеми фальцювання можуть бути найрізноманітнішими: від гармошки-ширми до складних буклетів-пакетів. Розроблення буклету дорожче за листівку, однак буклет дозволяє передати більше інформації та має солідніший вигляд.

Плакатвидання, надруковане відносно великими форматами. Його особливістю є лаконічний текст. Як правило – це образ, назва фірми, зображення товару, фірмове гасло.

Проспект – багатосторінкове видання на кшталт брошури, його аркуші скріплено. Часто використовується у престижній рекламі та як засіб паблик рилейшнз. Доцільне використання проспекту для докладної розповіді про фірму, її продукцію, співробітників тощо.

Каталог – за формою виконання аналогічний проспекту. Каталог містить опис товарів фірми, у ньому, як правило, позначаються ціни на них.

До засобів друкованої реклами можна також віднести: фірмові вітальні й рекламні листівки, календарі (настінні, перекидні, кишенькові), етикетки, бланки меню (у ресторанах) та багато іншого.

Як різновид друкованої реклами можна розглядати кольорові наклейки (стікери). Якщо рівень виконання друкованої реклами досить високий з погляду естетики й технології, є ймовірність того, що сам потенційний споживач розмістить її на своєму робочому місці (комп'ютер, стіл, стіна поруч з робочим місцем тощо), автомобіль (персональні або службовий), вхідні двері та ін.

Процес розроблення носіїв поліграфічної реклами включає такі основні етапи:

    1. Ухвалення рішення щодо типу носія: листівка, плакат, проспект тощо.

    2. Етап розроблення елементів образотворчого та текстового наповнення.

    3. Етап розроблення комп'ютерного оригінал-макету

4. Етап виробництва поліграфічної рекламної продукції.

Переваги друкованої реклами такі:

  • відносна дешевизна:

ь, — оперативність виготовлення;

  • деякі носії (наприклад, настінні календарі) дозволяють забезпечити досить тривалий рекламний контакт з одержувачем;

  • відсутність інформації про конкурентів на конкретно­му носії та ін.

До недоліків даних засобів реклами варто віднести слабку вибірковість, наявність великої марної аудиторії, певний «об­раз макулатурності», що склався, та ін.

3.2.2.3. Екранна реклама

Екранна реклама використовує як носії: відео- і кіноролики, слайди та ін. Рекламні ролики можуть згодом транслюватися на каналах телебачення.

Пряма передача в телевізійний ефір того, що в цей мо­мент відбувається в телестудії, іноді зветься студійним роликом. Крім того, серед форм реклами, трансльованої по телебачен­ню, можна назвати: «рядок, що біжить», демонстрацію товар­ного знака (логотипа) рекламодавця на статичних заставках, циферблатах студійних годинників тощо.

Відеоролик — це звуковий фільм, записаний на магнітній стрічці або за допомогою цифрових технологій.

Кіноролик це знятий на кіноплівці звуковий кінофільм, призначений для наступної «перегонки» на відео, передачі в ефір або демонстрації за допомогою кіноустановки. Викорис­тання цього носія останнім часом досить рідке, але дедалі збільшується завдяки зростанню популярності реклами в кі­нотеатрах (до речі, теж різновиду екранної реклами).

Кіно- і відеоролики мають не тільки певні розбіжності, що зазначені вище. Для цих носіїв характерна велика подібність у Жанровому виконанні. Так, із цього погляду можна виділити ігрові, натурні, мультиплікаційні (анімаційні) та графічні ролики.

Мультитікаційні рекламні ролики отримали останнім ча­сом досить значного поширення.

За типами сюжетів рекламні ролики можна умовно роз­поділити на такі різновиди:

  1. описові (інформаційні);

  2. сентиментальні;

  3. парадоксальні и шокові.

За часом трансляції й ступенем детальності викладення матеріалу фахівці умовно виділяють бліц-ролики, розгорнуті й рекламно-демонстраційні ролики.

Виробництво всіх типів рекламних роликів є дорогим, складним і досить тривалим процесом, що вимагає участі компетентних фахівців: маркетологів, продюсерів, сценарис­тів, операторів, а іноді й акторів, співаків і композиторів. З технологічними особливостями виробництва рекламних ві- деороликів можна ознайомитися більш докладно в [9, с. 317— 319; 138].

Телебачення є одним з найбільш ефективних засобів пере­дачі рекламного звернення. Серед основних його переваг вар­то назвати такі:

  • одночасний візуальний і звуковий вплив;

  • явище розглядається в русі, що забезпечує високий ступінь залучення телеглядача до того, що відбувається на екрані;

  • миттєвість передачі, що дозволяє контролювати момент отримання звернення;

  • можливість обирати конкретну цільову аудиторію в різноманітних тематичних програмах;

  • особистісний характер звернення, що робить ці засоби близьким за ефективністю до особистого продажу. До речі, деякі канали кабельного телебачення використовуються безпосередньо для збуту товарів. Телеглядач за допомогою зворотного зв'язку замовляє рекламовані товари;

  • величезна аудиторія (за цим показником телебачення, як рекламоносій, не має собі рівних);

  • відносно низькі питомі витрати на один рекламний контакт.

Недоліки даних засобів реклами:

- скороминущість;

- можливість отримувача на поточний момент бути глядачем лише однієї програми.

- це найдорожчий засіб реклами.

Наприклад, ціна хвилини телевізійного часу в «гарячі» години (прайм-тайм) на американському телебаченні досягає в деяких випадках близько $150 тис. (і навіть більше під час трансляції найбільш популярних спортивних програм). Аналогічний показник на рейтингових українських каналах є приблизно у п'ять та більше разів нижчим. У той же час, зважаючи на велику аудиторію, вартість одного рекламного контакту у зв'язку з великою аудиторією телереклами порівняно невисока.

Реклама на телебаченні останнім часом залишається лідером серед медіа носіїв.

В останні роки бурхливо розвивається реклама в кінотеатрах. І хоча аудиторія, охоплювана цим медіа, значно поступається телебаченню, у реклами в кінотеатрах є свої переваги. Серед них – якість відтворення на великому екрані й зосередженість глядача саме на рекламі. Крім того, адресат уже не може за допомогою пульта дистанційного управління перемкнути трансляцію на інший канал, не може встати і вийти із залу під час рекламної паузи. Ще одна перевага – якісний склад аудиторії: кіно залучає активних глядачів, молодих і середньої вікової категорії, з доходом вище за середній.

На сьогоднішній день кінореклама займає незначну частку в загальних рекламних видатках всіх медіа. Європейські рекламодавці найбільше вкладають у кіно, але це становить тільки 0,9% бюджету. В усьому світі на рекламу в кіно витрачається 0,4%, у США - 0,2 % (за даними ZenithOptimedia, 2004). Серед європейських країн більше всіх витрачає на рекламу в кіно Великобританія. Там частка кінореклами становить 1,3 % всіх видатків (193,7 млн евро у 2005 p.). Тоді як у Німеччині цей показник складає 1 % бюджету .