Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка вступ до спеціальності.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Вираз обличчя

Вираз обличчя містить інформацію про емоційний стан людини, він відображає її ставлення до того, що відбувається. Дослідники вже давно довели той факт, що різні вирази обличчя свідчать про різний душевний стан і настрій людини. Наприклад, очі, як прави­ло, виражають щастя або сум, а інколи й здивування. Посмішка - ознака доброго настрою. Обличчя співрозмовника може виражати як дружнє ставлення і готовність співпрацювати, так і, навпаки, ан­типатію. Похмурий погляд і стиснуті щелепи відображають незадо­волення або несхвалення.

Деякі фахівці доводять, що інформація за допомогою слів становить незначну частину загального ефекту сказаного, значно більшу - особливості мови, а переважає вираз обличчя. Це значить, що людина, якій адресована інформація, для визначення реального стану справ може сміливо покладатися на вираз обличчя співбесідника, тому що його емоційний настрій і характеристика поведінки розкажуть набагато більше, ніж його слова.

Візуальний контакт

Візуальний контакт - це пряме, особливо переконливе свідчення позамовного засобу спілкування. Вище керівництво організації або просто вища за посадою особа, як правило, довше витримують візуальний контакт, ніж їхні підлеглі. Прямий погляд говорить про щирість і відвертість співбесідника. Він виражає почуття довіри та дружнього ставлення. Опущені додолу очі найчастіше асоціюються зі скромністю і стриманістю. Зведені догори очі показують втому або байдужість.

Дотик як засіб спілкування

Спілкування за допомогою доторкувань, дотику тощо - це виключно позамовні засоби вираження думок і почуттів. Якщо цей спосіб використовувати вміло і в потрібний час, він зможе замінити десятки слів, але якщо не вдається передати свої почуття й отримати взаємність - це моментально потягне за собою бар'єр відчуження і підозри. Використовуючи цей різновид контакту, можливо навіть увійти в чиєсь невидиме поле. І якщо це бажання обопільне, виникає почуття солідарності, якщо ж ні, то це вказує на різницю у статусі. Дотик є не лише засобом передачі інформації, а й емоційною реакцією на неї.

Багато «конфліктних», суперечливих повідомлень проходять унаслідок фізичних контактів (дотику). Потискання рук - це найбільш поширена форма контакту двох людей. Звичною формою тут є міцний потиск, а потім деяке «трясіння» рук. Якщо потиск чужої руки надто міцний або, навпаки, надто млявий, це може мати неприємне враження. Подвійне потискування рук (коли ліва рука накриває стиснуті руки) говорить про глибоку повагу. Потискування рук доцільні в багатьох ситуаціях: під час зустрічей, прощань, поздоровлень - як вираження домовленості, дружби. Якщо хтось відмовляється потиснути руку у відповідь на запрошення співбесідника, він може здатися грубим і невихованим.

Фізичний контакт у бізнесі, наприклад обнімання партнера за плече або поплескування по плечу, підкреслює дружні взаємостосунки. Але для багатьох людей така форма вияву почуттів просто неприйнятна і неприємна. Кожному керівникові необхідно простежити за тим, як сприймаються співробітниками його фізичні контакти з ними, чи доповнюють ці контакти мовну інформацію або, навпаки, заважають її сприйняттю і псують його взаємини з оточенням. Деяким особам подобається будь-який різновид доторкання до них. Інші цього не люблять і незадоволені такою нав'язливістю з боку керівника.