Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка вступ до спеціальності.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Потреби особистості:

Досягнення. Потреба оволодіти складними вміннями; вирішувати важкі задачі; залучати свої навички, здібності й таланти.

Проява. Потреба показати себе, бути помітним для інших; завойовувати увагу та інтерес інших, бути відміченим.

Домінування. Потреба мати владу або поширювати свою волю на інших: займати авторитетну і впливову позицію; спрямовувати або контролювати дії інших; демонструвати силу й доблесть, перемагаючи суперників.

Розвага. Потреба грати; розважатися; вириватися із буденності; відпочитвати.

Розуміння. Потреба дізнаватися і розуміти; розуміти зв’язки; встановлювати причинність; висувати ідеї, що підходять до умов; навчати, інструктувати або справляти враження своїми знаннями; слідувати інтелектуальним стремлінням.

Турбота Потреба піклуватися, втішати, підтримувати інших; спостерігати за зростанням і процвітанням; допомагати досягати успіху й розвиватися іншим: захищати підопічних.

Сексуальність. Потреба проявити свою сексуальну природу і привабливість; насолоджуватися сексуальними контактами; отримувати і давати сексуальне задоволення.

Безпека. Потреба бути вільним від загрози насилля; бути в безпеці; захищати себе, родину і свою власність; мати все необхідне; зберігати і набувати майно; бути невразливим при нападі; уникати пригод і нещасть.

Незалежність. Потреба бути вільним від повчань чи впливу інших; мати можливість і альтернативу робити власний вибір і приймати рішення: бути не таким, як усі.

Визнання. Потреба в позитивному визнанні іншими; показувати свою перевагу або значимість; бути прикладом; отримувати нагороду або популярність.

Спонукання. Потреба в подіях і діяльності, які стимулюють почуття чи сприйняття; рухатися і діяти вільно й активно, брати участь в активній динамічній діяльності; відчувати приємний смак; залучати оточення в нову чи незвичайну взаємодію.

Новизна. Потреба в перемінах і розвагах; вирішувати нові завдання; навчатися новим навичкам: бути в новому оточенні; знаходити нові цікаві унікальні об'єкти; дивуватися.

Приналежність. Потреба в об'єднання з іншими; завоювати приязнь; мати взаємно корисні стосунки.

Допомога. Потреба допомоги, підтримки, утіхи, підбодрювання від інших; бути обєктом опіки.

Узгодженість. Потреба в порядку, ясності або логічному зв'язку; контролі оточення, щоб уникнути невизначеності або неясності, потреба відповідності того, що відбувається, очікуваному.

Як показують результати досліджень, купівельна поведінка типового споживача в більшості випадків укладається в якусь подібність схеми, один з найбільш поширених варіантів якої представлений на мал.

3. Магія дієвої реклами: текст і зображення.

Нарешті, про те, що ж все-таки сприймає споживач, стикаючись із рекламою. Незважаючи на різноманіття видів реклами, її основними компонентами завжди або майже завжди є текст та ілюстрація. Чи існують якісь універсальні правила, що забезпечують найкращу сприйнятливість рекламною аудиторією оголошення про розпродажі чи розглянутої фотографії із зображенням нової моделі електрочайника або пилососа? Виявляється, існують! Причому багато з них вже встигли стати класикою рекламного ремесла.

Незважаючи на пріоритетне значення тексту в змісті реклами, заголовок цього розділу не випадково представлений у вигляді «прикладу на множення»: ілюстрація, залишаючись вторинною по відношенню до тексту (оскільки і до цього дня практично неможливо вибудувати рекламне звернення тільки на ілюстраціях – у кращому випадку це буде лише набір красивих картинок, не більше), на ділі багаторазово підсилює враження аудиторії від реклами. Утім, віддамо належне й тому, й іншому.