Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0671973_3D509_dorohovich_a_m_bondarenko_e_g_ned...doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

Формування тістових заготовок

Формування тіста здійснюють штампом легкого типу, який вирубує із тістової стрічки заготовки певної форми і на по верхні тістових заготовок робить прокол шпильками для попередження утворення здуття. При безперервному способі виробництва галет формування тістових заготовок проводиться на ротаційній машині. Обрізки тістової стрічки одвертаються у ламінатор по системі стрічкових транспортерів.

Випікання-сушіння та охолодження галет

Відформовані заготовки подаються у піч, де проводиться випікання-сушіння галет. Типовим обладнанням для випікання галет є тунельні печі безперервної дії, які обігріваються газом, твердим або рідким паливом.

Випікання-сушіння галет проводять з підпаркою при змінному температурному режимі : з поступовим підвищенням температури від 220 до 280°С протягом перших 4 хв. і послідуючим поступовим зниженням температури до 205°С у кінці печі (зона сушіння).

Тривалість випікання галет простих і покращених - 12-15хв.; дієтичних - 7-10 хв.

Випечені галети після печі поступають на охолоджувальний транспортер. Перші 3 хв. галети охолоджують на стрічковому транспортері без вимушеної циркуляції повітря і подальші 3 хв. з вимушеною циркуляцією повітря із швидкістю 3 м/сек. При відсутності вимушеної циркуляції повітря тривалість охолодження галет збільшується.

Технологічна схема виробництва крекерів

В загальному вигляді технологічна схема складається з таких стадій: підготовка сировини до виробництва; приготування опари при опарному способі приготуванні тіста; замішування тіста; вилежування тіста; прокатування тіста; формування тістових заготовок; випікання-сушіння крекерів; охолодження крекерів; пакування крекерів.

Приготування опари

Процес виробництва крекеру при опарному способі приготування тіста починають з приготування опари.

Опару готують таким чином: дріжджі зважують згідно рецептури, старанно подрібнюють вручну і розтирають у воді з температурою 35-40°С. Потім добавляють ¼ - 1/8 частину борошна, яка призначена для замішування тіста.

Для кращого живлення дріжджів додають цукор. Добре пе­ремішану опару залишають для дозрівання при температурі 32-35°С протягом 8-10 годин.

Готовність опари визначають по збільшенню об'єму в 2,5-3 рази і по накопиченню кислотності до 7-9° на сухі речовина.

Вологість опари повинна бути 50-55%, температура 32-55°С.

Безопарний спосіб виробництва тіста

При безопарному виробництві тіста дріжджі піддаються активації. Дріжджі зважують згідно рецептури, старанно подрібнюють вручну і завантажують в ємкість. В ту саму ємкість завантажують 1/3 - ½ частини рецептурної кількості цукру, а також частину води, яка передбачена для замісу тіста. Температура води 32-35°С. Суміш добре перемішують і залишають для активації. Тривалість активації 30-40 хвилин. Після активації дріжджі подають в емульгатор або в тістомісильну машину.

З метою прискорення технологічного процесу, покращення якості виробів у виробництві крекерів використовують піросульфат натрію (метабісульфат натрію).

Розчин піросульфата натрію додають шляхом рівномірного обприскування ним всієї поверхні тіста за 2-5 хвилин до кінця замісу. Тривалість замісу тіста з піросульфатом скорочується до 12-15 хвилин

Вологість тіста з піросульфатом натрію 25-30%. Температура тіста не повинна бути більше, ніж 30-32°С.

При виробництві тіста на хімічних розпушувачах заміс тіста може бути на емульсії або без попереднього приготування емульсії.

Приготування емульсії проходить у три стадії: підготовка компонентів для емульсії; приготування рецептурної суміші; приготування самої емульсії;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]