Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0671973_3D509_dorohovich_a_m_bondarenko_e_g_ned...doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

Тема лекції “технологія здобного печива, галет та крекерів”

План лекції

        1. Технологія здобного печива.

        2. Технологія галет.

        3. Технологія крекекрів.

        4. Кваліметрична оцінка якості печива.

Технологічна схема для приготування здобного печива.

Н а рис.1 наведено технологічну схему приготування здобних сортів печива.

Рис. 1 Технологічна схема приготування здобного печива різних сортів

При приготуванні тіста для здобного пісочно-виємного печива в тістомісильній машині збивають протягом 8-10 хв. всю сировину, за винятком меланжу і борошна, потім добавляють за два прийоми меланж і воду і перемішують 4-8 хв. і в останню чергу добавляють борошно і перемішують 2-5 хв. Вологість тіста в залежності від сорту, який виробляється, 16-20%, температура тіста 20-22°С.

При приготуванні тіста для білково - збивного печива, яке містить в основному значну кількість білка та цукру, у збивальній машині протягом 24-27 хв. збивають білки спочатку при малій, а потім при великій швидкості вінчика та додають інші інгредієнти згідно рецептури.

При приготуванні пісочно - відсадного печива, яке містить значну кількість жиру і цукру, в місильній машині протягом 10-15 хв. збивають жир з цукровою пудрою спочатку при малому числі обертів лопатей машини, потім при більшому числі обертів. Після цього поступово добавляють сировину, яка залишилася згідно рецептури, і перемішують з кожним видом сировини 1-4 хв., -в залежності від сорту, який виготовляється. В останню чергу добавляють борошно і масу перемішують 1-4 хв. при малому числі обертів лопатей машини. Тісто повинно бути рівномірно перемішаним, не затягнутим. Вологість тіста 15-24% в залежності від сорту. Температура 19-22°С. При механізованому способі формування вологість тіста повинна бути 21,5-23%. Низька вологість тіста не забезпечить оптимальну форму.

При приготуванні тіста для бісквітно - збивного печива, яке містить значну кількість яєць та яйцепродуктів, у збивальній машині протягом 10-20 хв. в залежності від сорту виробів збивають меланж з цукром і, якщо передбачені у рецептурі білок, есенція, сода і амоній, збивають разом з цими видами сировини. Збивання проводять спочатку при малих обертах вінчика машини, а потім поступово іх збільшують. Об’єм маси при цьому збільшується у 2,5-3 рази. Після цього добавляють борошно і масу перемішують 10-15 сек. при малих обертах вінчика машини. При наявності у рецептурі жиру його завантажують у розтопленому вигляді у попередньо збиту масу, а потім борошно і перемішують, як зазначено вище. Готове тісто повинно бути рівномірно перемішаним, не затягнутим. Вологість тіста 25-39% в залежності від сорту, температура - 18-20°С.

Формування тістових заготовок

температурі середовища пекарної камери 200-270°С протягом 3-6 хв. в залежності від сорту виробів. Після випікання-сушіння печиво охолоджують до затвердіння.

Випікання-сушіння здобного білково-збивного печива проводять при температурі середовища пекарної камери 85-130°С протягом 60-90 хв. в залежності від сорту виробів. Після випікання-сушіння печиво охолоджують до затвердіння.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]