Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0671973_3D509_dorohovich_a_m_bondarenko_e_g_ned...doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

Лекція 5. Визначення критерію ефективності функціонування великої технологічної системи – виробництва льодяникової карамелі та карамелі з начинкою

План лекції

  1. Державний стандарт України на карамель та вимоги до якості карамелі згідно ДСТУ 3893-99.

  2. Ієрархічне дерево властивостей льодяникової карамелі, що відповідають вимогам ДСТУ.

  3. Математична модель визначення якості карамелі льодяникової.

3.1 Значення показників базового зразка ( еталон)

3.2 Визначення коефіцієнтів вагомості.

  1. Залежність значення комплексного показника і оцінки якості карамелі.

Якість готової карамелі визначається згідно вимог, наведених ДСТУ 38.93-99. У Державному стандарті вказані вимоги до органолептичних, фізико-хімічних, мікробіологічних показників і показників вмісту важких металів, які гарантують якість готового продукту і його безпеку протягом вказаного терміну зберігання.

За органолептичними показниками карамель має відповідати вимогам, вказаним у табл.

Оцінку якості готової карамелі можна визначати за диференційними показниками, вказаними в Державному стандарті, та за комплексним показником, що враховує вимоги ДСТУ і розраховується згідно основних принципів кваліметрії.

Комплексний показник, який враховує всі вимоги Державного стандарту відносно показників якості, буде критерієм ефективності функціонування великої технологічної системи - виробництво карамелі.

Для оцінки якості карамелі за комплексним показником складаємо ієрархічне дерево властивостей, яке враховує показники, вказані у Державному стандарті. На рис. наведено дерево властивостей

Рис. Ієрархічне дерево властивостей льодяникової карамелі.

На нульовому рівні наведено комплексні показники властивостей, які диференціюються на першому рівні на такі показники: Р-і - органолептичні, Р2 - фізико-хімічні, Р3 - мікробіологічні, Р4 - показник безпеки (вміст важких металів).

На другому рівні йде диференціація показників Р1 Р2 Рз, Р4 на конкретні показники. Органолептичні показники карамелі на другому рівні диференціюються на такі: Р11 - смак, Р12 - запах, Р13- колір, Р14 -стан поверхні, Р15 - форма виробу. Для льодяникової карамелі (рис. ) це будуть: Р21 - вологість, Р22- вміст редукуючих речо­вин, Р23 - кислотність, Р24 - масова частка золи, нерозчинної в 10 %-ому розчині соляної кислоти.

Показник Р3 на другому рівні диференціюється на: Р31 - вміст мезофільних аеробних і факультативних анаеробних мікроорганізмів, КУО в 1 г, Р32- маса продукту (г), в якій не допускається вміст бактерій групи кишкових паличок (коліформи), Р33- маса продукту (г), в якій не допускається вміст патогенних мікроорганізмів, у тому числі сальмонели, Р34- вміст плісені, КУО в 1 г продукції.

Показник Р4 диференціюється на Р, - вміст (мг/кг): Р41 –свинцю, Р42 -кадмію, Р43 -миш'яку, Р44- ртуті, Р45- міді, Р46- цинку.

3. Математична модель оцінки якості льодяникової карамелі.

Розрахунок комплексної оцінки якості згідно першого рівня ієрархічного дерева властивостей (рис. ) проводимо за такою формулою:

Згідно другого рівня властивостей льодяникової карамелі:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]