Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ДЛЯ СТАЦІОНАРУ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
597.5 Кб
Скачать

Тема 13. Правове регулювання охорони праці (2 год.)

  1. Спробуйте розібратися у змісті термінів: охорона праці, охорона здоров'я, безпека праці, техніка безпеки, виробнича санітарія.

  1. Обґрунтуйте відповідь на запитання, чи норми Закону України «Про охорону праці» поширюються лише на найманих працівників.

  2. Чи є різниця між правилами з охорони праці та інструк­ціями з охорони праці? Чи є тотожними за правовою природою інструкції з охорони праці та посадові інструкції?

  1. Законодавець встановив вимогу про включення норма­тивно-правових актів з охорони праці до Державного реєстру нормативно- правових актів з питань охорони праці. Чи є чин­ним акт, якщо він не включений до цього реєстру?

  2. Відповідно до медичного висновку працівник потребував нада>іня йому легшої роботи. Роботодавець запропонував таку працівникові, але останній відмовився від переведення. Чи має право роботодавець звільнити працівника?

  3. Працівники до досягнення 21 року щороку повинні проходи­ти обов'язковий медичний огляд. Чи повинна 20-річна особа прохо­дити попередній медичний огляд під час прийняття на роботу?

  4. Згідно зі cm. 13 Закону України «Про охорону праці» робо тодавець несе безпосередню відповідальність за порушення ви­мог законодавства щодо створення системи охорони праці на виробничому рівні. На вашу думку, що слід розуміти під «безпо­середньою відповідальністю роботодавця»? Наведіть приклади такої відповідальності роботодавця.

  5. Проаналізуйте порядок створення та ліквідації служби охорони праці та обґрунтуйте відповідь на такі запитання:

  6. Створення служби охорони праці є правом чи обов'язком ро­ботодавця?

  7. Чи служба охорони праці може створюватися роботодав­цем — фізичною особою?

9. Чи буде нести юридичну відповідальність роботодавець за відмову від надання аргументованої відповіді комісії з пи­ тань охорони праці, якщо він не погоджується з її рекомендація­ ми? А за невиконання рекомендованих заходів?

Змістовний модуль іv.

Тема 14. Професійне навчання і підвищення кваліфікації прцівників (2 год.)

  1. Проаналізуйте поняття та захальну характеристику пільг для працівників, які поєднюють роботу з навчанням.

  2. Пільги для працівників, які навчаються, та їх диференціація.

Тема 15. Соціальне партнерство в Україні (2 год.)

1. Який вид соціального партнерства характерний для Ук­раїни? Відповідь обґрунтуйте, дослідивши історичні аспекти колективно-договірного регулювання у нашій державі, чинного законодавства та практики укладення генеральних, галузевих і регіональних угод та колективних договорів в Україні.

  1. Дайте порівняльну характеристику правового статусу Національної тристоронньої соціально-економічної ради та Національної служби посередництва і примирення. Розкрийте особливості статусу цих суб'єктів.

  2. Назвіть суб'єктів соціального партнерства. Чи тотож­ні поняття «суб'єкт соціального партнерства» та «орган со­ціального партнерства»? Чи створена система органів соціаль­ного партнерства в Україні?

  3. Згідно зч. 2 ст. 15 Закону України «Про організації робо­тодавців» організації роботодавців та об'єднання організацій роботодавців мають право вносити до органів державної влади пропозиції з питань, пов'язаних з їх статутною діяльністю. Чи можна розглядати законопроект, підготовлений організацією чи об'єднанням роботодавців, такою пропозицією?

  4. На якому рівні соціального партнерства сторону робо­тодавців представляють міжнародні організації та об'єднання організацій роботодавців? Чи повноважні вони укладати гене­ральну угоду, галузеві чи регіональні угоди?

  5. Чи мають право працівники брати участь в управлінні організацією згідно з законодавством України?

  1. Чи сторони соціального партнерства можуть прийма­ти інші, крім колективних договорів і угод, акти соціального партнерства? Якщо так, то наведіть приклади таких актів.

  2. Окресліть законодавчі критерії, що визначають сферу дії колективних угод в Україні.

  3. Чи тотожні поняття «сфера дії колективних угод», «поширення дії колективних угод», «приєднання до колектив­них угод»?

  4. Чи існує в Україні практика приєднання суб'єктів соціального партнерства до колективних угод? Якщо так, то за якою процедурою відбувається приєднання?

11. Чи є обов'язковими положення колективної угоди для ро­ботодавця, що вийшов з членів організації роботодавців, яка її уклала?

12. Законодавець передбачив повідомну реєстрацію колек­тивних договорів та галузевих і регіональних угод. Проте гене-

ральні угоди не підлягають реєстрації. Чи не помилився законо­давець у цій ситуації?

  1. Чи є чинними положення незареєстрованої галузевої угоди?

  2. Виберіть одну генеральну угоду, що укладалася в Україні, ознайомтеся із зобов'язаннями сторін та проведіть аналіз (дослідження) фактичного виконання сторонами своїх зобо­в'язань.