Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка до практики 4 курс.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
252.93 Кб
Скачать

Інститут менеджменту та економіки «Галицька Академія»

Кафедра туризму

Затверджую Проректор з навчальної роботи

Б.В.Сверида

_ " 2007 р.

Програма та методичні вказівки з виробничої практики для студентів 4-го курсу напряму 0504 «Туризм»:

Розглянуто на засіданні кафедри туризму (протокол № 11 від 27 березня2007р.)

м. Івано-Франківськ 2007 р.

1. МЕТА ПРАКТИКИ

Метою виробничої організаційної практики є закріплення знань, які здобуті студентами в процесі вивчення теоретичних курсів з гуманітарних, фундаментальних і професійних дисциплін, а саме оволодіння студентами сучасними методами та формами аналізу організації управління, навчання, набуття професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час конкретних ситуацій, що складаються на підприємствах в сучасних умовах.

Програма практики передбачає :

  • Ознайомлення з господарською діяльністю підприємства;

а Вивчення внутрішнього та зовнішнього середовища підприємства;

  • Вивчення організаційної структури підприємства;

  • Ознайомлення з функціями менеджменту на підприємстві;

  • Вивчення технології управління на підприємстві;

  • Ознайомлення з організацією управлінської праці;

  • Вивчення організації управління персоналом, фінансами і процесом виробництва на підприємстві.

Основною метою технологічної практики студентів IV курсу є відповідальний період набуття певних практичних навичок згідно отриманих теоретичних знань в туристській галузі. Вона доповнює і поширює отримані студентами теоретичні знання з комплексу дисциплін, які пов'язані між собою, поглиблює і розширює набутий досвід попередньої ознайомчої практики.

Виробнича практика є загальним підсумком підготовки студентів перед виконанням бакалаврської роботи. Під час цієї практики поглиблюються і закріплюються теоретичні знання з усіх дисциплін навчального плану, ведеться підготовка до складання державних іспитів.

2. Завдання практики

  1. Розробити комплексну транспортну туристську подорож з екскурсійним обслуговуванням (за вибором):

    1. розробити туристський маршрут з врахуванням рекреаційних, пізнавальних та інших потреб індивіда на підставі знань рекреаційних ресурсів, комплексів, соціокульторологічних характеристик рекреаційного регіону;

Б) розробити екскурсію з урахуванням пізнавальних потреб індивіда на підставі знань екскурсійних ресурсів рекреаційного комплексу, культури, релігії рекреанта, існуючих технологій розробки екскурсійної програми, методик проведення екскурсій

    1. розробити транспортну подорож з урахуванням рекреаційних потреб індивіда на підставі знань з технології та організації транспортних послуг, існуючих транспортних схем.

  1. Розробити технологічний паспорт туристичного маршруту транспортних перевезень за індивідуальним планом. (Додаток 1.)

  2. Розробити технологічну документацію (за вибором студента):

а), туристської подорожі (технологічну карту, графік завантаження тур підприємств інформаційний листок до турпутівки тощо використовуючи типові форми та правила їх складання за результатами проектування пакету туристських послуг).

б), екскурсійної послуги (технологічну карту екскурсії, контрольний текст екскурсії, матеріали «портфеля екскурсовода», схему траси маршруту транспортної екскурсії).

  1. Дослідити конкурентний статус підприємства туристичного профілю, провести оцінку його сильних та слабких сторін за такими показниками:

  • показники, що характеризують кількість споживачів послуг галузі (загальна кількість туристів, число ночівель /наданих ліжко-місць, туроднів/. середній час перебування одного туриста на відпочинку чи в населеному пункті, кількість наданих екскурсій і т.д.). Зробити висновки щодо динаміки попиту на послуги галузі за останні роки;

  • показники, що характеризують стан матеріально-технічної бази (кількість підприємств готельного господарства і туризму, кількість ліжко/діб в господарстві /виробнича потужність готелю, коефіцієнт завантаження підприємства і т.д.);

    1. Зробити висновки по визначенню факторів зовнішнього середовища та ступеню їх впливовості на діяльність підприємства. Узагальнені результати необхідно занести до таблиці 1.

Таблиця 1.

Аналіз факторів макросередовища підприємства

Сфера

макросередовища

Фактори макросередовища

1 Міжнародна

2. Політична

3. Економічна

4.Соціально- демографічна

5. Правова

6. Екологічна

7. Культурна

  1. Дослідити сильні та слабкі сторони шляхом вивчення стану підсистем підприємства: фінансової, технологічної, просторової, технічної, інформаційної, кадрової структури управління, які визначають загальну позицію підприємства на ринку. Узагальнені результати необхідно занести до таблиці 2.

Таблиця 2.

Бальна оцінка головних позицій підприємства серед конкурентів*

Показники

Підприємство (назва)

Конкурент 1 (назва)

Конкурент 2 (назва)

Місце

розташування

Основні споживачі

Частка ринку, %

Спеціалізація

Популярність серед населення

Рівень

професіоналізм у персоналу

Основні види послуг

Якість

рекламних

засобів

Цінова політика

* По десятибальній шкалі оцінювання

7. Дослідити комерційну діяльність підприємства:

а). Побудувати детальну структуру підрозділів, що виконують комерційні функції, навести функціональний аналіз їх обов'язків та повноважень, визначити та дослідити взаємостосунки т іншими підрозділами підприємства.

б). Провести аналіз ефективності укладення комерційних угод (4-5 різновидів за різними ознаками, а саме: обсягами, терміновістю оплати і та ін.).

За результатами проведеного дослідження визначити шляхи підвищення ефективності управління комерційною діяльністю на підприємстві. При цьому брати до уваги:

  • обґрунтування обсягів надання послуг, визначеної номенклатури і асортименту у відповідності до потреб ринку, надання сучасних нових видів послуг, доля участі підприємства на ринку послуг; співвідношення пропонованих послуг відносно виробничої можливості підприємства (сезонність роботи підприємства і шляхи вирішення управлінських ситуацій);

забезпечення підприємства необхідними матеріально-технічними ресурсами;

  • розробка і дотримання у часі оперативно-календарних графіків надання послуг.