Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Все лекции (последнее).doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать
  1. Тютюновий дим, його вплив на стан атмосфери.

Хворобливу пристрасть до паління тютюну спричинює алкалоїд нікотин, вмість якого в листі тютюну становить 1-5% у перерахунку на суху масу. Цей алкалоїд збудливо діє на нервову ситему. Відчувається «приплив сил», зменшується відчуття втоми, деякою мірою піднімається настрій, тобто створюється відчуття комфорту. Проте такий стан триває недовго і для його підтримання доводиться палити все більше і більше. Так поступово схильність до паління тютюну переростає в звичку, а згодом і в пристрасть, яка з роками стає все сильнішою – виникає гостра потреба в палінні вдома, на роботі та будь-де і за будь-яких обставин: у стані стомлення, збудження, за відємного емоційного стресу, під час виснажливої роботи тощо.

За даними ВООЗ, в усьому світі палять приблизно 60% чоловіків та 20% жінок, у США – відповідно 60 і 30%, а в країнах СНД – 57 і 49%. Виробництво тютюну в світі впродовж останнього десятиріччя щороку збільшується у середньому на 1,5%, а його споживання на 3-4%. Щороку людство витрачає на купівлю тютюнових виробів від 85 до 100 млрд доларів. У результаті захворювань, поваязпаних з палінням, щороку вмирає 1,5 млн людей. Прогнозувалося, що в країнах СНД з тих самих причин на початок ХХ1 століття передчасно помре 1 млн людей.

Паління не є фізіологічною потребою організму. Легені, які споживають атмосферний кисень, за своєю природою призначені виділяти вуглекислий газ. Однак під час паління вони змушені поглинати його разом з оксидом карбону (П) – чадним газом та багатьма іншими шкідливими речовинами, які утворюються в процесі спалювання тютюну.

Встановлено, що в тютюновому димі міститься понад 200 шкідливих речовин, таких як нікотин, альдегіди й феноли, акролеїн, ацетатна, мурашина та ціанідна кислоти, радіоактивні ізотопи та ін.. багато з цих речовин є надзвичайно токсичними і мають канцерогенні властивості. У результаті спалювання 1 кг тютюну утворюється в середньому 50 г тютюнового дьогтю, в якому містяться всі перелічені речовини. Легені курця тільки впродовж одного року фільтрують близько 250 г тютюнового дьогтю.

Враховуючи величезну кількість курців на Землі та високий вміст токсичних речовин у тютюновому димі, паління істотно забруднює атмосферне повітря та завдає відчутної шкоди здоровю населення. Людина, яка палить цигарки, вдихає повітря, в якому вміст забруднень забруднень у 384 тис. разів перевищує ГДК. Тютюновий дим завдає шкоди здоровю не тільки тим, хто палить, а й тим (і ще більшою мірою), хто знаходиться поруч. Адже вони також вдихають тютюновий дим і їх організм не адаптувався до цих отруйних речовин.

Нікотин – одна з найнебезпечніших рослинних отрут. Його кількість, що вилучається при випалюванні 5 цигарок, вбиває кроля, а 100 цигарок – коня. Від тютюнового диму гинуть птахи, що живуть у кімнаті разом з курцем. Від тютюнового диму гинуть риби в акваріумі. Для людини смертельна доза нікотину становить 80-120 мг. В одній пачці цигарок міститься 100 мг нікотину, 1,8 мг ціанідної кислоти,0,4 мг оксиду карбону (П), 32 г аміаку та багато інших сполук.

Отрути, проникаючи в кров, розносяться по всьому організму, зумовлюючи небажані негативні зміни в нервовій і серцево-судинній системах, легенях, печінці, органах травлення, ендокринних залозах тощо. Особливо шкідливо діють нікотин та оксид карбону (П) на серцево-судинну систему. У результаті паління судини вражаються атеросклерозом, розвивається ішемічна хвороба серця з нападами стенокардії та інфаркт міокарда. Курці, які випалюють упродовж дня 20 і більше цигарок, хворіють на інфаркт міокарда в 12 разів частіше, ніж ті, хто не палить.

Оксид карбону (П) сполучається з гемоглобіном крові і утворює карб оксигемоглобін, що призводить до кисневого голодування організму. В результаті зявляються задишка, набряки та інші симптоми серцево-судинної недостатності. Внаслідок цього серце курця передчасно старіє. Дія нікотину спричинює звуження кровоносних судин, у результаті чого підвищується артеріальний тиск. У курців гіпертонія спостерігається у 5 разів частіше порівняно з тими, хто не палить. Підвищений артеріальний тиск разом зі склерозом судин можуть у будь-який момент спричинити інсульт.

Паління є однією з причин облітеруючого ендартеріїту – тяжкого захворювання ніг внаслідок зарощення їх судин. У тяжких випадках може наростати змертвіння ніг (гангрена). Тютюновий дим вражає слизову оболонку ротової порожнини, внаслідок чого розвивається стоматит або гінгівіт і створюються умови для розвитку карієсу. Під впливом тютюнового диму ушкоджуються голосові зв’язки. Тому голос курців стає хрипким і грубим. При цьому також подразнюється слизова оболонка носоглотки, гортані, трахеї, бронхів і бронхіол. У них розвиваються запалювальні процеси, що супроводжуються кашлем. Зміни, які відбуваються в легенях курців з великим стажем паління, призводять до розвитку туберкульозу легенів. Паління часто спричинює розвиток виразкової хвороби шлунку. Паління буває причиною безпліддя у чоловіків, воно також негативно впливає на слух та нервову систему.

Усі ці хвороби та багато інших, що спричинюються палінням, призводять до передчасного старіння і смерті. За даними ВООЗ, передчасна смертність серед курців на 30-80% більша, ніж серед тих, хто не палить. Вища смертність спостерігається серед курців віком 45-54 років. Причиною близько 80% смертних випадків є рак легенів, ішемічна хвороба серця, бронхіт, емфізема легенів та інші хвороби. В індустріально розвинених країнах з числа всіх небіжчиків кожний п’ятий помер від хвороб, спричинених палінням. Смертність серед тих, хто випалює 25 цигарок щодня, в 6 разів вища, порівняно з тими, хто не палить. За даними Європейського Економічного співтовариста, у країнах «Спільного ринку» від паління гине людей у 4 рази більше, ніж унаслідок автомобільних катастроф. У США з цієї причини щороку помирає 325 тис. людей. тому недарма паління називають самогубством сповільненої дії.

З метою зменшення поширення паління серед населення Землі ВООЗ 1988 р. оголосила 7 квітня Днем боротьби з палінням. Для зменшення шкідливої дії тютюнового диму в багатьох країнах заборонене паління у громадських місцях. Отже, якщо не хочете мати клопотів з власним здоровям та здоровям ваших дітей, а також завдавати шкоди здоровю ближніх, не паліть.

Питання для самоконтролю.

  1. Назвіть види забруднень атмосфери і дайте їх коротку характеристику.

  2. Які шкідливі викиди в атмосферу і в якій кількості зроблять 200 тис.легкових автомобілів за добу та за рік?

  3. Назвіть ознаки, за якими класифікують джерела забрудення атмосферного повітря, наведіть приклади.

  4. Як впливає забруднення атмосфери на здоровя людей та на стан довкілля?

  5. Як можна зменшити забруднення атмосфери?

  6. Як «поводяться» хлор фторорганічні сполуки в атмосфері?

  7. Схарактеризуйте сутність «парникового ефекту» та його можливі наслідки.

  8. Що таке «озонова дірка» і що спричинює її утворення?

  9. Як запобігти утворенню кислотних опадів? Як зменшити руйнування озонового шару?

  10. Як запобігти катастрофічним змінам клімату внаслідок антропогенної діяльності?

  11. Які можливі наслідки термоядерної війни?

  12. Як впливає тютюновий дим на здоровя людини?

  13. Які органи курців страждають у першу чергу? Чому?

  14. Як ви розумієте вислів «здоровий спосіб життя»?