Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Все лекции (последнее).doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать
  1. Причини вимирання тварин. Охорона тваринного світу.

Зникнення окремих видів тварин, як і виникнення нових, - закономірний еволюційний процес. Кожен вид має періоди молодості, розквіту і старості.

З появою людини стрімко посилюється антропогенний вплив на природу, який набуває свого „розквіту” протягом ХХ століття; людина почала докорінно змінювати екологічні умови на величезних територіях.

З 1600 року процес знищення ссавців та птахів починає документуватись. Тому Міжнародний союз охорони природи узяв саме цю дату за початок сумного обліку. Встановлено, що з того часу з нашої планети зникло понад 100 видів птахів і понад 60 видів ссавців.

Основні причини вимирання птахів на океанічних островах такі: пряме знищення їх людиною, зміна природних умов їх існування, конкуренція з боку ввезених людиною тварин; вирубування лісів, знищення рослинності, руйнування гнізд. Навіть така благочинна мета, як наукові дослідження, може призвести до різкого зменшення чисельності певного виду. Величезних втрат завдає фауні браконьєрство.

Узагальнюючи причини вимирання тварин, їх можна об’єднати у дві основні групи: 1) пряме переслідування і знищення; 2) зміна екологічних умов існування.

Сільське господарство є одним з найвагоміших факторів впливу на природні ресурси взагалі і тваринний світ зокрема. Внаслідок використання сучасних машин потерпають олені, свині, лисиці, козулі, зайці, знищуються гнізда багатьох птахів. Застосування хімічних добрив і пестицидів призводить до масової загибелі ссавців, птахів та інших тварин. Пестициди спричинюють загибель комах-запилювачів.

Пріоритетність вимог екологічної безпеки, обов’язковість дотримання екологічних стандартів, нормативів і лімітів використання природних ресурсів при здійсненні господарської, управлінської та іншої діяльності визнано законодавцями одним із принципів охорони довкілля. За допомогою цього принципу попереджується погіршення екологічної ситуації та виникнення н6безпеки для життя і здоров’я людини. Екологічна безпека гарантується за допомогою реалізації широкого комплексу взаємопов’язаних політичних, економічних, технічних, державно-правових та інших заходів.

З метою охорони тваринного і рослинного світу в 1993 р.в Україні набув чинності Зкон «Про тваринний світ», а в 1998 р. – «Про різноманіття тварин». Над проблемою охорони флори і фауни працюють фахівці багатьох науково-дослідних установ. Ведуться роботи з інтродукції, акліматизації та реакліматизації й розведення дичини.

Акліматизація – процес пристосування тваринних і рослинних організмів до нових умов існування, що, як правило, пов’язано зі штучним або природним розселенням їх поза межами історичних ареалів. Акліматизація буває природною, випадковою (попутною) і штучною. Штучна акліматизація здійснюється людиною. В результаті акліматизації місцеві флора і фауна збагачуються новими цінними видами, завезеними з інших територій.

Реакліматизація – переселення видів на територій, на яких вони жили раніше, але внаслідок знищення людиною чи за інших обставин зникли.

Питання для самоконтролю.

  1. У чому полягає значення рослин у функціонуванні біосфери?

  2. Яка основна мета створення заповідників, заказників?

  3. Яким чином гарантується екологічна безпека?

  4. Які основні причини вимирання тварин?

  5. Наведіть структуру біосферних заповідників.

  6. Коли і з якою метою було створено Червону книгу світу?

  7. Які природоохоронні заходи зазначені в Червоній книзі?

  8. Які основні завдання Державної програми охорони навколишнього природного середовища?