Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Все лекции (последнее).doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать
  1. Значення тварин у природі та у житті людини.

Серед природних ресурсів Землі живі організми найбільш чутливі до змін, які відбуваються в навколишньому середовищі. В процесі еволюції протягом багатьох тисяч років тварини і рослини пристосовувалися до певних умов існування і не можуть за відносно короткий час змінити свій спосіб живлення, поведінку тощо.

Тварини становлять лише 2% земної біомаси, проте їх налічується близько 2 млн., а рослин – лише 400 тис. видів. Найчисельрішою є група безхребетних (хробаки, комарі, мухи, молюски, сарана тощо).

Роль тварин у біосфері є надзвичайно великою, без них життя неможливе.

На Землі давно спостерігається зменшення кількості видів та чисельності їх особин. Цей процес нині відбувається з катастрофічним прискоренням.

Повне і часткове вимирання видів є наслідком прямого і опосередкованого впливу людини.

Нині до категорії рідкісних належить близько 1000 видів тварин. За даними спеціалістів, 180-200 видам лише хребетних тварин загрожує зникнення у недалекому майбутньому. Через забруднення природного середовища і масовий вилов майже повністю зникли 25 видів цінних промислових риб. Щороку винищується до 250 тис.дельфінів. продуктивність багатьох річок, Азовського та Чорного морів зменшилася в десятки разів.

Значення рідкісних тварин дуже велике: це і лікарські якості, і боротьба з різними шкідниками і збереження рівноваги в екологічних системах, у природному доборі.

Значення рідкісних тварин не вичерпується наведеними прикладами. Вони потрібні людині для селекційної роботи, як пам’ятка природи, бо мають велике наукове та естетичне значення.

Різноманітність кліматичних, екологічних умов та наявність мисливських угідь в Україні зумовлюють багатство видового різноманіття диких тварин та створюють потенційні можливості для зростання їх чисельності. Найбільша увага в Україні приділяється охороні, відтворенню тварин, що пояснюється їх вразливістю і промисловою цінністю. Поряд з охороною мисливських тварин важливе значення мають заходи, спрямовані на поліпшення стану середовища їх існування, штучне розведення, переселення на нові угіддя. За останні роки здійснено заходи, які дали змогу збільшити поголів’я основних видів мисливських тварин – оленів, косуль, лисиць. В Україні існує найбільша в світі популяція зубра. Але, незважаючи на проведену роботу, ефективність мисливського господарства в Україні у 5-7 разів нижча, ніж в інших кранах Європи.

З метою збереження тваринного світу основні заходи мають бути спрямовані на посилення боротьби з браконьєрством, організацією ефективного інспекторського контролю в лісах, на водоймах і в степах. Потрібно організовувати ефективні заходи допомоги тваринам: підгодівлю, запобігання антропогенним забрудненням, захист від епідемій, розселення в зручних для існування місцях тощо. Доцільно планомірно і науково обґрунтовано здійснювати рекультивацію ландшафтів, відновлення лісів, водойм, луків, пасовиськ і грунтів, розвивати заповідну справу. Першочерговим завданням є виховання природоохоронної свідомості у людей. Крім того, безумовно, в усіх випадках поза мисливсько-промисловим господарством регулювати чисельність тварин і птахів мають хижаки.