Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Все лекции (последнее).doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Проблеми атмосфери і наслідки її забруднення План.

  1. Атмосфера - повітряна оболонка Землі, її загальна характеристика.

  2. Джерела забрудення атмосфери і наслідки її забруднення (парниковий ефект, озонова дірка, смоги, кислотні дощі).

  3. Моніторинг атмосферного повітря.

  4. Тютюновий дим, його вплив на стан атмосфери.

Література:

  1. Корсак К.В., Плахотнік О.В. Основи екології. - Київ.: 1998, с

2. Білявський Г.О., Падун М.М., Фурдуй Р.С. Основи загальної екології.-К.: Либідь, 1995. с.

3. Білявський Г.О., Фурдуй Р.С., Костіков І.Ю. Основи екології. – К: Либідь, 2004. с.

Вивчивши цей матеріал, Ви зрозумієте:

  • чому існуючий хімічний склад атмосфери є найліпшим для існування біосфери;

  • яку роль атмосфера відіграє в функціонуванні біосфери;

  • основні принципи класифікації забруднень атмосфери і їх практичне значення;

  • хімічну та фізико-хімічну поведінку забруднень в атмосфері;

  • хімічну та фізико-хімічну сутність «парникового ефекту», кислотних опадів, «озонової дірки».

  1. Атмосфера- повітряна оболонка Землі, її загальна характеристика.

Атмосфера – це зовнішня газова оболонка, що оточує Землю, обертається з нею та є своєрідним буфером між поверхнею Землі і Космосом, носієм тепла і вологи, через неї відбувається фотосинтез та обмін енергією, регулюється теплообмін, радіаційний і тепловий баланси, визначається клімат планети. Наявність атмосфери – одна з найголовніших умов життя на планеті. Без їжі людина може обходитися місяць, без води – тиждень, а без повітря не проживе й кількох хвилин.

Атмосфера, як елемент глобальної екосистеми виконує кілька основних функцій:

  • захищає живі організми від згубної дії космічного випромінювання та ударів метеоритів;

  • регулює сезонні і добові коливання температури (якби не було на Землі атмосфери, то добові коливання температури досягали б 200 С);

  • є носієм тепла і вологи;

  • є депо газів, які беріть участь у фотосинтезі й забезпечують дихання;

  • зумовлює низку скалдних екзогенних процесів (вивітрювіання гірських порід, діяльність природних вод, мерзлоти, льодовиків тощо);

  • є середовищем помешкання живих істот;

  • є природним ресурсом.

Основні компоненти атмосфери: азот (78,084%), кисень (20,946%), аргон (0,934%), крім того, неон, ксенон, криптон, вуглекислий газ, водень, метан і водяна пара.

Маса атмосфери становить приблизно одну мільонну маси Землі – 5,15 .10 т. Та атмосферне повітря лише умовно можна вважати невичерпним природним ресурсом. Річ у тім, що людині необхідне повітря певної якості, а під впливом її ж діяльності хімічний склад і фізичні властивості повітря дедалі погіршуються. На Землі вже практично не залишилось місць, де повітря зберегло совї первозданні чистоту та якість, а деяких промислових центрах стан атмосфери вже просто загрозливий для людського здоров`я.

Атмосфера складається з таких шарів: тропосфера (до висоти 18 км), стратосфера (до 50 км), мезосфера (до 80 км), термосфера (1000 км ), екзосфера (1900 км), геокорона (умовно до 20 тис.км); далі атмосфера поступово переходить у міжпланетний космічний вакуум. Із висотою різко зменшується щільність і тиск, а температура змыінюється за складною траєкторією внаслідок нерыівномірного поглинання сонячної енергії газами на різній висоті. Основна маса повітря (90%) зосереджено в нижньому шарі – тропосфері. Тут же відбуваються найінтенсивніші теплові процеси, причоуц атмосфера нагрівається знизу, від поверхні океану і суходолу. Надзвичайно важливе екологічне значення для біосфери має озоновий шар у стратосфері, повітря якого збагачене триатомним киснем. Він розташований на висоті 20-50 км і захищає все живе на Землі від згубної дії «жорсткого» ультрафіолетового випромінювання Сонця.

Крім газів, у повітрі атмосфери містяться ще й домішки так званих аерозолів, тобто дуже дрібних крапель рідин і твердих частинок як приодного, так і штучного походження, сірчистих, мінеральних, вуглеводневих, морських та ін.