Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції-аналіз господар-діяльн.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.87 Mб
Скачать

3. Нагромадження, обробка, систематизація, зберігання й використання аналітичної інформації.

Зміст питання. Нагромадження, обробка, систематизація, зберігання й використання аналітичної інформації. Перевірка вірогідності джерел інформації, які використовуються в аналізі. Перевірка за зовнішніми прикметами (за формою) та за змістом. Методи перевірки якості звіту підпри­ємства. Використання аудиту для перевірки якості бухгалтерських даних і звітів. Використання ЕОМ в економічному аналізі. Розробка й класифікація аналітичних задач. Створення автоматизованого банку даних для розв'язування аналітичних задач.

4. Поняття й загальні методологічні принципи організації аналізу.

Зміст питання. Поняття й загальні методологічні принципи організації аналізу. Форми та методи ор­ганізації аналітичної роботи. Особливості організації та проведення аналізу з боку статисти­чних, фінансово-кредитних і керівних організацій. Планування, виконання й контроль окре­мих робіт аналізу в цілому. Залучення, узгодження дій та заохочення виконавців аналізу.

Результативність аналізу господарської діяльності багато в чому залежить від правильної її організації, котра має відповіда­ти ряду вимог. Вона має бути науковою, будуватися на плановій основі, базуватися на найновіших методиках, забезпечувати дієвість та ефективність аналітичного процесу.

Організація аналітичної роботи на підприємстві повинна спиратися на передові досягнення науки і практики, проводитись з використанням науково обґрунтованих методик.

Проведення на підприємстві економічного аналізу входить у службові обов'язки кожного спеціаліста, керівника, службовців, яких стосується прийняття управлінських рішень.

Аналітична робота повинна бути ефективна, тобто затрати на її проведення мають бути найнижчими, а результати найбільш глибокими і забезпечувати всі рівні управління підприємства для прийняття управлінських рішень, її важливими принципами є ре­гламентація та уніфікація.

Регламентація передбачає розробку для кожного виконавця обов’язкового мінімуму таблиць і вихідних форм аналізу. Уніфі­кація (стандартизація) аналізу означає розробку типових методик та інструкцій, вихідних форм і таблиць, стандартних програм, єдиних критеріїв оцінки для забезпечення порівнянності. Це все спричиняє об'єктивність оцінки діяльності внутрішньогосподар­ських підрозділів, зменшує витрати часу на аналіз і забезпечує ефективність проведення аналітичної роботи.

Аналітична робота на підприємстві передбачає ряд організа­ційних етапів, які можна подати у вигляді схеми.

схема організації аналітичної роботи на підприємстві

1. Визначення суб’єктів та об’єктів економічного аналізу

Підприємства

Цехи, дільниці

Центри відповідальності

2. Планування аналітичної роботи

Складання комплексного плану аналітичної роботи

Складання плану проведення аналізу за конкретною темою аналізу

3. Виконання плану аналітичної роботи

3.1.Підготовка джерел інформації для аналізу

Визначення переліку необхідних джерел інформації

Перевірка достовірності інформації

3.2 Вивчення та аналітична обробка економічної інформації

Аналітична обробка економічної інформації

Визначення причинних зв’язків і залежностей

Визначення величини впливу факторів та якісна оцінка впливу факторів

3.3 узагальнення й оформлення результатів аналізу

Висновки за результатами аналізу

Виявлення резервів, розробка пропозицій за результатами аналізу, контроль за їх впровадженням у виробництво

Оформлення результатів аналізу

Аналітична робота входить до службових обов'язків кожного керівника, кожного менеджера, котрі приймають управлінські рішення. Тому важливим принципом ті організації є чіткий розподіл обов'язків з проведення аналізу між окремими виконавцями. Раціональний розподіл обов'язків, забезпечує, з одно­го боку, повноту аналізу, а з другого — запобігання дублюванню однієї і тієї самої роботи різних служб, ефективніше використан­ня службового часу спеціалістів.

Організаційні форми аналізу господарської діяльності на підприємствах визначають за складом апарату і технічним рівнем управління. На великих промислових підприємствах діяльністю всіх економічних служб керує головний економіст, який є за­ступником директора з економічних питань. Він організовує всю економічну роботу на підприємстві, у тому числі й аналіз госпо­дарської діяльності. В окремий структурний підрозділ може бути виділено відділ або групу економічного аналізу. На середніх і дрібних підприєм­ствах аналітичну роботу очолює менеджер планового відділу або головний бухгалтер. Економічний аналіз входить в обов'язки працівників не лише економічних служб, а й технічних відділів (головного механіка, енергетика, технолога, нової техніки та інших).

Для проведення разових аналітичних досліджень, пов'язаних із розв'язанням великих стратегічних проблем, підприємства мо­жуть вдаватися також до послуг спеціалістів аудиторських і кон­сультаційних фірм.

На практиці застосовуються різні організаційні форми проведення економічного аналізу. В одних випадках діяльністю всіх економіч­них служб керує головний економіст, який організує всю економічну роботу на підприємстві, в тому числі й аналітичну, в інших — ана­літичну роботу очолює керівник планового відділу або бухгалтерії.

Економічний аналіз входить в обов'язки не тільки економіч­них служб підприємства, а й технічних відділів (головного меха­ніка, енергетика, технолога й ін.), а також цехових служб, керів­ників бригад, дільниць. Лише загальними зусиллями можна комплексно, всебічно досліджувати поставлену проблему і знай­ти оптимальний варіант її вирішення.

Крім перелічених виконавців аналітичної роботи, її здійсню­ють також керівні органи управління, статистичні, фінансові ор­гани, податкові інспекції, аудиторські фірми, банки, інвестори, конкуренти тощо. Так, банки та інвестори вивчають фінансовий стан підприємства, його платоспроможність, кредитоспромож­ність, ефективність використання кредитів. Податкові інспекції аналізують виконання підприємством планів по прибутках, від­рахуваннях податків до бюджету, ведуть контроль за раціональ­ним використанням матеріальних і фінансових ресурсів.

Таблиця 1.

Виконавець

Коло питань економічного аналізу

Відділ технічного контролю

Аналізує виконання плану випуску продукції за обсягом та асортиментом, ритмічність роботи, впровадження нової техніки та технологій,плеканої механізації та автоматизації, роботу обладнання, витрачання матеріальних ресурсів, тривалість технологічного циклу, комплектність випуску продукції, загальний технічний та організаційний рівень виробництва.

Відділ головного механіка та енергетика

Вивчає стан експлуатації машин та обладнання, виконання планів-графіків ремонту і модернізації обладнання, якість та собівартість ремонту, повноту використання обладнання й виробничих потужностей, раціональність потреби енергоресурсів

Виробничий відділ

Аналізує якість сировини та готової продукції, брак і втрати, рекламації покупців, заходи по скороченню браку, підвищення якості продукції, дотримання технологічної дисципліни

Відділ збуту

Контролює своєчасність я якість матеріально-технічного забезпечення виробництва, виконання планів поставок за обсягом, номенклатурою, станом складських запасів, дотримання норм відпуску матеріалів

Планово-економічний відділ

Вивчає виконання договірних зобов’язань і планів поставок продукції споживачам за обсягом, якістю, строками, номенклатурою, станом складських запасів та збереженням готової продукції, виконання кошторису витрат на виробництво, собівартість продукції, виконання плану прибутку, фінансовий стан, платоспроможність

Відділ бухгалтерського обліку та звітності

Аналізує рівень організації праці, виконання плану заходів щодо підвищення її рівня, забезпеченість підприємства трудовими ресурсами, рівень продуктивності праці, використання фонду робочого часу і фонду заробітної плати

Важливою умовою, від якої залежить дієвість і ефективність економічного аналізу, є планомірний характер його проведення. Тому на кожному підприємстві всю роботу з проведення аналізу необхідно планувати, для чого складають комплексний план ана­літичної роботи підприємства і тематичні плани.

Комплексний план аналітичної роботи звичайно складають на один рік. Його розробляє спеціаліст, відповідальний за її про­ведення. У плані намічають перелік об'єктів аналізу, які нале­жить вивчати, визначають мету аналізу. Потім розробляють си­стему показників, аналіз яких забезпечує досягнення поставленої мети, передбачають періодичність проведення аналізу кожного об'єкта (раз у рік, поквартально, щомісячно, подекадно, щоден­но), строки (терміни) виконання аналітичної роботи, склад вико­навців аналізу з кожного питання і розподіл обов'язків між ними. Слід також передбачити джерела інформаційного і методичного забезпечення аналізу з кожного питання, що вивчається (номер інструкції чи комп'ютерної програми). У плані зазначають також зовнішніх і внутрішніх користувачів аналізу.

Крім комплексного плану, на підприємстві можна складати і тематичні плани проведення аналізу з глобальних проблем, що потребують поглибленого вивчення. У них розглядають об'єкти, суб'єкти, етапи, строки проведення аналізу, його виконавців тощо.