Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1 Економічний аналіз.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
57.34 Кб
Скачать

Лекція № 1

з дисципліни

«Економічний аналіз»

на тему

«Сутність і значення економічного аналізу»

1. Поняття, об’єкт та предмет економічного аналізу

Аналіз (від грецького analisis) - означає розподіл, поділ досліджуваного об'єкта на частини, окремі елементи. Проведення аналізу явища або предмета означає його розподіл на складові частини. Метою такого розподілу є дослідження сутності предмета (явища) і виявлення ролі складових частин у досліджуваному предметі (явищі).

Економічний аналіз — це наука, що вивчає економічні явища й процеси, що відбуваються на підприємстві, дає їм об'єктивну оцінку й виявляє резерви для поліпшення виробничої й фінансово-економічної діяльності підприємства.

Предметом економічного аналізу є фінансово-господарська діяльність підприємств і установ, а також робота окремих галузей та регіонів і всього господарства країни в цілому.

На відміну від предмета об’єкти аналізу – це насамперед результати господарської діяльності. Наприклад, до об’єктів економічного аналізу відносяться виробництво і реалізація продукції, її собівартість, використання матеріальних і фінансових ресурсів, фінансові результати виробництва, фінансовий стан підприємства і т. ін.

Усі об’єкти аналізу у своїй сукупності є предметом економічного аналізу.

В умовах промислових підприємств до об'єктів аналізу відносять:

- виробництво й реалізацію продукції;

- собівартість продукції;

- використання всіх видів ресурсів підприємства;

- фінансові результати діяльності підприємства;

- фінансовий стан підприємства й ін.

Суб'єктами економічного аналізу виступають користувачі економічної інформації підприємства як безпосередньо, так й опосередковано зацікавлені в його діяльності: власники, менеджери, працівники, ділові партнери, державні податкові органи, кредитори.

Зміст економічного аналізу діяльності підприємства визначається функціями, які він виконує в системі прикладних економічних наук.

2. Функції і значення економічного аналізу в сучасних умовах

Економічний аналіз відіграє важливу роль в економічному розвитку. Він виступає провідною з'єднувальною ланкою між бухгалтерським обліком і прийняттям управлінських рішень. Завдяки цьому створюються умови для забезпечення безкризової ефективної діяльності суб'єктів господарювання.

Економічний аналіз виконує важливі і різноманітні функції. Основні функції характеризують суттєвість економічного аналізу як науки – системи знань, їх відтворення і практичну сторону упровадження цих знань в практику господарювання.

Основними з них є такі:

науково-дослідницька – виявлення закономірностей і тенденцій економічних явищ та процесів на основі глибокого вивчення дії та впливу економічних законів;

інформаційно-аналітична – збирання та обробка необхідних даних, оцінка їх достовірності, зведення, групування та виконання інших розрахунків, необхідних для оцінки і прийняття управлінських рішень;

оцінююча – характеристика, узагальнення результатів господарювання та формулювання висновків про їх досягнутий рівень;

планова – обґрунтування поточних і стратегічних планів економічного розвитку;

контролююча – контроль за виконанням планів і управлінських рішень, реалізацією заходів з раціонального використання ресурсів, поліпшення економічних результатів тощо;

пошукова – виявлення резервів підвищення ефективності господарювання;

мобілізуюча (конструктивна) – розробка заходів щодо використання виявлених резервів;

інноваційна – сприяння впровадженню передових досягнень науково-технічного прогресу, сучасних технологій, інформаційно-комп'ютерних систем тощо;

пропагандистська – обнародування та розповсюдження інформації про передовий досвід господарювання, нові методики аналізу, сучасні технології та інновації тощо.