Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції-аналіз господар-діяльн.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.87 Mб
Скачать

X Впровадження Зростання Зрілість Спад Час

Рис. 2.1. Крива життєвого циклу продукту

У процесі аналізу необхідно також виявити реальних і потен­ційних конкурентів, провести аналіз показників їхньої діяль­ності, визначити сильні і слабкі сторони їхнього бізнесу, фінан­сові можливості, мету і стратегію конкурентів у сфері експансії на ринку, технології виробництва, якості продукції і цінової по­літики. Це дасть змогу передбачити спосіб їхньої поведінки і обра­ти найприйнятніші способи боротьби для зміцнення своїх позицій на ринках збуту.

Аналіз конкурентоспроможності продукції

Поняття конкурентоспроможності товару. Одиничні, групові, інтегральні показники конкурентоспроможності. Методика аналізу їх.

Під конкурентоспроможністю розуміють характеристику про­дукції, що показує її відмінність від товару конкурента як за сту­пенем відповідності конкретній суспільній потребі, так і за ви­тратами на її задоволення.

Оцінювання конкурентоспроможності продукції базується на дослідженні потреб покупця і потреб ринку. Щоб товар задоволь­няв потреби покупця, він має відповідати певним параметрам:

  • технічним (властивості товару, сфера його застосування і призначення);

  • ергономічним (відповідність товару властивостям людського організму);

  • естетичним (зовнішній вид товару);

  • нормативним (відповідність товару діючим нормам і стандартам);

  • економічним (рівень цін на товар, його сервісне обслуговування, обсяг коштів, які має споживач для задоволення своєї потреби).

Завдання аналізу:

  • оцінювання і прогнозування конкурентоспроможності продукції;

  • вивчення факторів, що впливають на її рівень;

  • розробка заходів для забезпечення необхідного рівня конкурентоспроможності продукції.

Методику аналізу конкурентоспроможності продукції цока-зано нарис. 2.2.

Для оцінювання конкурентоспроможності необхідно зістави­ти параметри аналізованого виробу і відповідного товару-конку-рента з рівним, заданим потребою покупця, і порівняти отримані результати. З цією метою розраховують одиничні, групові та інтег­ральні показники конкурентоспроможності продукції.

Рис, 2.2. Структурно-логічна схема аналізу конкурентоспроможності продукції

Одиничні показники відображають процентне відношення рівня якого-небудь технічного або економічного параметра до ве­личини того самого параметра продукту конкурента:

де § — одиничний параметричний показник;

Р — рівень параметра досліджуваного виробу;

Р100 — рівень параметра виробу, прийнятого за зразок, що за­довольняє потребу на 100 %.

Груповий показник (О) об'єднує одиничні показники (дг) за од­норідною групою параметрів (технічних, економічних) за допомо­гою вагових коефіцієнтів (аг), визначених експортним шляхом:

Інтегральний показник (І) становить відношення групового показника за технічними параметрами (Ст) до групового показ­ника за економічними параметрами (Се):

І=Сте.

Якщо / < 1, то аналізований виріб поступається зразку, а якщо / > 1, то він переважає виріб-зразок або виріб-конкурент за свої­ми параметрами.