Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ПО ПЛАНУВАН.та ПРОГН..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
406.53 Кб
Скачать

5. Особливості планування доходів від передплати періодичних видань

Доходи від передплати періодичних видань, на відміну від інших, розділені в часі на надходження та використання. Надходження цих доходів здійснюється, головним чином, в період передплатних кампаній (головна в жовтні - листопаді, друга в квітні-травні). Отримані кошти поступають на спеціальний рахунок і з нього знімаються рівномірно протягом року на потреби вузла в частині доставки періодичних видань. При цьому план по доходам від передплати періодичних видань до відділень доводиться в частині отримання, а до вузла – в частині використання.

План по доходах від передплати доводиться до відділень на тих самих принципах, що й план по письмовій кореспонденції, посилках, переказах.

6. Планування доходів при зміні тарифів

Доход від надання послуги залежить від двох факторів – обсягу надання послуги та тарифу на це надання. В системі поштового зв’язку розміри тарифів на надання основних послуг встановлюються в централізованому порядку і практично не залежать від вузла зв’язку. Тому при плануванні доходів необхідно враховувати зміни тарифів.

При зміні тарифів на надання послуг проводиться коригування плану по відповідній статті доходів в ту чи іншу сторону, відповідно до напряму зміни тарифу. При цьому необхідно враховувати такі особливості:

- при зміні тарифів на доставку пенсій та допомог доходи пошти змінюються прямо пропорційно зміні розміру тарифу. Це викликано тим, що попит з боку Пенсійного фонду на послуги поштового зв’язку в частині доставки пенсій не залежить від тарифу. В цьому випадку з боку Пенсійного фонду має місце особливий вид монополії – монопсонія (“один покупець”), а сама послуга має нульову еластичність попиту (при збільшенні чи зменшенні ціни на 1 % попит на дану послугу не змінюється).

- при збільшенні тарифів на інші послуги загальний попит на певну послугу, як правило, зменшується, але не пропорційно зміні ціни. Коефіцієнти залежності попиту та доходу від змін у ціні в системі поштового зв’язку ще й досі не досліджена сфера, тому при плануванні на районному рівні доцільно використовувати інтуїтивні методи.

7. Особливості планування неосновних видів послуг

Неосновні види послуг підприємства зв’язку надають споживачам з метою отримання додаткових доходів. Умовою надання неосновних видів послуг є наявність можливостей у закладів поштового зв’язку їх надавати. До цих можливостей відносяться:

- наявність відповідних приміщень (зокрема комор, складів тощо), засобів транспорту;

- наявність касових апаратів, відповідного інвентарю та іншого обладнання;

- наявність у персоналу відповідної кваліфікації та досвіду роботи щодо надання неосновних видів послуг;

- наявність відповідних дозволів, ліцензій на право надання цих послуг.

Головною відмінністю, з точки зору планування, неосновних видів послуг від основних є те, що надання основних послуг практично повністю монополізовано поштовою системою, а на ринку неосновних видів послуг існує сильна конкуренція. Попит на основні послуги підприємствами пошти в даний час задовольняється практично повністю і подальше зростання доходів від надання цих послуг реально може відбуватися лише при збільшенні загального попиту споживачів на ці послуги (зокрема при зростанні рівня життя, зниженні цін на поштові послуги, появі нових послуг тощо). Можливості росту доходів від надання неосновних видів послуг для підприємств поштового зв’язку обмежені лише конкуренцією із іншими підприємствами, що надають аналогічні послуги. Тобто при плануванні доходів від надання неосновних видів послуг необхідно враховувати заходи щодо подолання конкуренції. Це може відбуватися головним чином через цінову політику (утримання низьких цін для залучення клієнтури) або через поліпшення якості надання цих послуг.

Також слід відзначити, що виходячи з наявності конкуренції, умови надання неосновних видів послуг в сільській та міській місцевостях суттєво різняться. В селі значно менше конкуренція, що сприяє підвищенню доходів від цих послуг для поштової системи. Проте, з іншого боку, купівельна здатність населення в сільській місцевості суттєво менша, ніж в містах. У всякому випадку, при плануванні доходів від надання неосновних видів послуг, необхідно застосовувати диференційований підхід в сільських та міських відділеннях зв’язку.

При плануванні доходів слід враховувати, що по вказаному признаку більше тяжіють до міських відділень зв’язку ті відділення, які розташовані:

  • в селищах міського типу,

  • поблизу залізничних станцій,

  • безпосередньо біля околиці міста,

  • поблизу військових частин, промислових підприємств та інших

місць зосередження великої чисельності населення, яке не зайняте в сільському господарстві.

Планування обсягів доходів від надання неосновних видів послуг проводиться по кожній послузі окремо. У виняткових випадках можна проводити планування по групі однорідних послуг.

При самостійному вивченні цієї теми слід керуватися ключовими питаннями та навчальними цілями.