Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ПО ПЛАНУВАН.та ПРОГН..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
406.53 Кб
Скачать

Тема 2. Організація планування на підприємствах галузі зв’язку

Функції органів управління галузі зв’язку в сфері планування. Повноваження і функції Департаменту зв’язку та інформатизації, ВАТ „Укртелеком” та УДППЗ „Укрпошта” в сфері планування послуг. Перспективні та поточні плани. Стратегічне планування. Планування на регіональному та районному рівні.

Тема 3. Бізнес-планування на підприємствах галузі зв’язку

Сутність бізнес-планування та призначення бізнес-плану. Структура бізнес-плану підприємства. Зміст основних розділів бізнес-плану. Бізнес-план на прикладі підприємства електрозв’язку.

Тема 4. Планування обсягів надання основних та нетрадиційних видів послуг підприємствами галузі зв’язку і доходів від них.

Класифікація послуг, що надаються ВАТ „Укртелеком” та УДППЗ „Укрпошта” та методика їх планування. Планування доходів від письмової кореспондеції, посилок, бандеролей тощо. Планування доходів від доставки пенсій та матеріальних допомог. Особливості планування доходів від періодичних видань. Врахування сезонного характеру попиту на основні послуги при планувані доходів. Планування доходів при зміні тарифів.

Планування доходів від послуг міжміського та міжнародного телефонного зв’язку. Планування доходів від послуг міського та сільського телефонного зв’язку. Особливості планування доходів від послуг телеграфного зв’язку. Планування доходів від проводового мовлення.

Тема 5 . Планування використання та розвитку трудових ресурсів, продуктивності праці. Планування фонду оплати праці. План соціального розвитку підприємства.

Сутність планування трудових ресурсів. Склад і структура трудових ресурсів на підприємствах галузі. Показники оцінки наявних трудових ресурсів. Баланс робочого часу одного працівника. Планування чисельності працівників.

Планування продуктивності праці. Продуктивність праці та шляхи її підвищення.

Планування фонду оплати праці. Форми та системи оплати праці в галузі зв’язку. Порядок визначення середньої заробітної плати.

План соціального розвитку колективу, його сутність та об’єктивна необхідність. Основні розділи плану соціального розвитку.

Тема 6. Планування собівартості послуг, прибутку та рентабельності в умовах ринкових відносин.

Поняття економічних категорій: собівартість, прибуток, рентабельність. Планування собівартості послуг. Структура витрат та порядок їх визначення. Витрати підприємства, як складові собівартості продукції. Прибуток, його визначення і використання. Планування прибутку. Планування рентабельності. Показники рентабельності і оборотності активів в оцінках фінансових результатів.

Тема 7. Планування технічного розвитку підприємства

Технічний та організаційний розвиток підприємства. У чому полягають завдання і зміст плану організаційного і технічного розвитку підприємства? Система показників плану організаційно-технічного розвитку. Оцінка технічного рівня підприємства. Визначення економічної ефективності інвестицій. Показники, що характеризують ефективність інвестицій. Джерела фінансування організаційних і технічних заходів.