Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ПО ПЛАНУВАН.та ПРОГН..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
406.53 Кб
Скачать

ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ГУМАНІТАРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

КАФЕДРА ЕКОНОМІКИ ЗВ’ЯЗКУ

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ

ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ЗВЯЗКУ

Автор:

Гвоздецька М.В.

Рецензенти:

Рекомендовано вченою радою Навчально-наукового інституту

гуманітарних технологій (протокол №____ від ______________)

Планування діяльності підприємств зв’язку: Навч.- метод. посібник для самост. вивч. дисц. / Гвоздецька М.В. – К.: ДУІКТ, 2007. – с.

У навчальному-методичному посібнику, підготовленому відповідно до навчальної програми курсу „Планування діяльності підприємств зв’язку”, вміщено типову програму курсу з навчально-методичним планом. Основна увага приділена навчально-методичному забезпеченню вивчення всіх тем курсу. По кожній темі послідовно подаються: вузлові питання, навчальні цілі, методичні поради до опанування теми, контрольні запитання, навчальні завдання для самостійної роботи, проблемні питання для обговорення в групі, тести і рекомендована література.

Розрахований на студентів-заочників вищих навчальних закладів ІІІ-IV рівня акредитації, які навчаються за планами підготовки спеціалістів, магістрів зі спеціальності „Менеджмент організацій”.

ВСТУП

„План – ничто,

планирование – все”

Эйзенхауэр

Планування є важливою частиною господарської практики. Багаторічний досвід зарубіжних та українських підприємств довів, що недооцінка планування в умовах ринку, зведення його до мінімуму частіше за все приводить до значних економічних втрат. Досвідчені керівники розуміють, що всі великі бої спочатку виграють на паперовому плані, а тільки після цього у реальному житті. Ринок не пригнічує, не заперечує планування взагалі, а тільки зміщує цей процес у первинну виробничу ланку, як важливий елемент господарського механізму управління.

Успішно працюючі підприємства здійснюють не тільки довгострокове планування, але і детальну розробку оперативних поточних планів по кожному підрозділу, кожному робочому місці.

План потрібний не тільки великим та середнім, але й малим підприємствам. Використання трудових та матеріальних ресурсів регламентуються нормами та нормативами. Нормативність встановлює вимоги до ефективності використання ресурсів та результатів господарювання.

Основною метою планування розвитку галузі зв’язку є: забезпечення всебічного розвитку засобів зв’язку – найбільш повне задоволення потреб у послугах зв’язку населення; забезпечення за допомогою системи економічних показників всеохоплюючого обліку громадських потреб у послугах зв’язку та заходів щодо їхнього задоволення в найбільш короткі терміни; підвищення культури і якості обслуговування; поліпшення використання трудових, матеріальних і грошових ресурсів, підвищення ефективності галузі зв’язку, проведення спільної технічної політики, запровадження новітніх досягнень науки і техніки.

Запропонований навчальний посібник ставить за мету допомогти студентам-заочникам економічних та управлінських спеціальностей оволодіти основними принципами, прогресивними формами і методами планування в ринкових умовах господарювання. Із метою опанування студентами прийомів та методів планування для діючого підприємства наводиться приклад розрахунку короткострокового плану та приклад розроблення бізнес-плану підприємства.

Розділ і

1.Навчальна програма курсу „планування діяльності підприємств зв’язку”

1.1 Предмет, мета та завдання дисципліни „планування діяльності підприємств зв’язку”

Метою вивчення дисципліни є формування у студентів сучасних поглядів на планування діяльності підприємств та їх застосування в управлінні підприємствами різних форм власності.

Завдання вивчення дисципліни складається із складових :

  • Вивчення основних принципів планування в умовах ринкової економіки.

  • Вивчення основних методів планування та проведення розрахунків.

  • Вивчення особливостей планування в різних галузях народного господарства в умовах ринкової економіки та, зокрема, в галузі зв’язку.

Під час практичної та самостійної роботи відпрацьовуються конкретні вміння і навички аналізу й узагальнення інформації з планування, готуються і захищаються проблемні реферати, виконуються контрольні завдання.

До кожної теми додається план лекції, запитання до практичних занять, а також запитання для самостійної роботи.

Засвоєнню змісту курсу сприятиме вивчення основної та додаткової літератури, що наведена у переліку, до якого увійшли найважливіші документи, навчальні посібники, підручники, а також теоретичні праці з проблем планування. Підручники та навчальні посібники студенти обирають самостійно.

Після вивчення дисципліни студент повинен знати:

  • предмет, мету, цілі та методику планування як науки;

  • мати уявлення про суть соціально – економічних явищ і процесів, робити аналіз і прогнозування ;

  • володіти навичками застосування знань у своїй професійній діяльності.

При вивченні курсу з дисципліни „Планування діяльності підприємств зв’язку” студенти виконують самостійну роботу. Метою виконання самостійної роботи є закріплення студентами набутих теоретичних знань, відпрацювання практичних навичок і умінь. Загальні вимоги до виконання і оформлення самостійної роботи, наведені в розділі 3 цього посібника.

Контроль знань і умінь студентів заочної форми навчання здійснюється при проведенні тестувань, при виконанні самостійного завдання. Підсумковий контроль у вигляді екзамену розглядається, як завершальний етап вивчення дисципліни „Планування діяльності підприємств зв’язку” .

1.2. Тематичний план дисципліни

Семестр

Всього

годин

Семестр.

атест. (екзамен)

Лекц.

Лабор.

Практ.

Семінари

МК

СРС

-

Усього

-

1.3. Навчально-методичне забезпечення курсу „планування діяльності підприємств зв’язку”

Тема 1. Предмет, метод та завдання курсу „Планування діяльності підприємств зв’язку”. Підприємства і галузь зв’язку в системі економічних відносин. Економічні особливості діяльності підприємств галузі зв’язку.

Предмет курсу “Планування діяльності підприємств зв’язку”. Методологія вивчення. Місце курсу в системі економічних дисциплін. Економічні особливості діяльності в сфері послуг зв’язку. Сутність планування. Планування - як важлива функція в системі управління виробництвом послуг. Основні принципи планування діяльності підприємств зв’язку. Методи планування. Види планів. Система показників, що використовується в плануванні.