Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методич руков к КП по УТЗНТ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
204.8 Кб
Скачать

14

Державний департамент з питань звязку та інформатизації України

Державний Університет інформаційно-комунікаційних технологій

Факультет телекомунікацій

Кафедра телекомунікаційних систем

методичне керівництво

та завдання на КУРСОВИЙ ПРОЕКТ

з дисципліни “Управління телекомунікаціями з застосуванням новітніх технологій”

(для спеціальностей за напрямом підготовки 0924 Телекомунікації

на освітньо-кваліфікаційний рівень “Спеціаліст”)

Тема

Елементи проектування

системи управління цифровою мережею телекомунікацій

Київ – 2007

Укладачі: доцент Варфоломеєва О.Г.

доцент Колченко Г.Ф.

доцент Лев Ю.О.

асистент Перепелиця Н.Л.

Затверджено на засіданні кафедри

телекомунікаційних систем

Протокол № від " " 2007 р.

Зав. кафедрою ТС проф. Беркман Л.Н.

ЗМІСТ

1 ВСТУП 4

2 ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ ПО ВИКОНАННЮ КУРСОВОГО ПРОЕКТУ 4

3 коротка теорія питання 4

3.1 Основні визначення 4

3.2 Приклади мереж і мережних елементів, що можуть управлятися за допомогою TMN. 6

3.3 Рівні системи управління. 6

3.4 Архітектура TMN 7

3.5 Інтерфейси 9

3.6 Функції 10

4 Склад проекту та варіанти завдань 12

4.1 Склад проекту 12

4.2 Варіанти завдань з розробки та опису принципів побудови та структури системи управління мережею [1] 12

4.3 Варіанти завдань з опису одного з підпроцесів (процесів) діяльності оператора телекомунікацій [1] 12

4.4 Варіанти завдань з техніко-економічної оцінки терміну окупності СУ, що впроваджується [2, 3] 13

6 Методичні матеріали 14

1 Вступ

Курсовий проект присвячений розробці деяких елементів системи управління цифровою системою передачі.

Запропонований проект сприяє вивченню характеристик і особливостей СУ телекомунікаціями, придбанню навичок виконання інженерних розрахунків і підготовці до заліку з курсу.

2 Загальні вказівки по виконанню курсового проекту

Кожен студент виконує КП у відповідності з індивідуальним завданням. Проекти, виконані повністю або частково не за своїм варіантом - не рецензуються.

Загальний обсяг 15-20 аркушів. Нумерація сторінок в правому верхньому куті аркуша. Номера формул та рисунків за розділами. Кожний розділ починати з нової сторінки. Можливе виконання на комп’ютері. Текстова частина: редактор WORD, шрифт Times New Roman Cyr, розмір 14пт, інтервал одинарний. Поля: ліве – 25 мм, верхнє та нижнє – 20 мм, праве - 10 мм.

3 Коротка теорія питання

3.1 Основні визначення

Різноманіття типів мереж і виробленого для них обладнання і СУ, а також прагнення користувачів одних мереж взаємодіяти з користувачами інших мереж викликають нагальну потребу в організації спільної роботи цих мереж і відповідних СУ. Така вимога ринку є силою, що прямує процес стандартизації СУ. Питаннями стандартизації СУ телекомунікаційними мережами займаються такі організації, як Міжнародна організація зі стандартизації (ISO), Сектор стандартизації Міжнародного союзу електрозв'язку (МСЕ-T) і Координаційна рада зв'язку Internet (Internet Activities Board, IAB).

У рекомендації МСЕ-T М.3010 викладаються загальні принципи планування, функціонування і технічного обслуговування мережі управління телекомунікаціями (Telecommunications Management Network, TMN). Метою TMN є надання допомоги компаніям-операторам під час управління телекомунікаційними мережами, основним принципом - забезпечення організаційної структури мережі для взаємодії різних типів операційних систем і апаратури телекомунікацій з використанням стандартних протоколів і інтерфейсів.

На рисунку представлений взаємозв'язок між TMN з телекомунікаційною мережею.

Операційна система

Операційна система

Операційна система

TMN

Робоча станція

Мережа передачі даних

Комутаційна станція

Комутаційна станція

Система передачі

Система передачі

Комутаційна станція

ТА

ПК

Телекомунікаційна мережа

ПК - персональний комп'ютер

ТА - Телефонний апарат

Основні визначення, що використовуються в системі управління.

Система управління телекомунікаційною мережею - система, що виконує функції з управління мережею на основі комплексу інформаційних технологій по плануванню, технічному обслуговуванню, експлуатації, оперативному й адміністративному управлінню телекомунікаційними мережами і наданих послуг.

Управляюча (операційна) система - це блок, що безпосередньо підтримує функції управління мережами електрозв'язку, що обробляє відповідну інформацію,

Елемент мережі - обладнання (чи група, частина) електрозв'язку і допоміжне обладнання , зв'язане з мережею управління телекомунікаціями з метою контролю/управління.

Робоча станція - багатофункціональний термінал з можливостями локальної обробки, що надає засобу для взаємодії системи управління телекомунікаційними мережами з користувачем.

Протокол - набір правил і форматів (семантичних і синтаксичних), що визначає взаємозалежне поводження логічних об'єктів при виконанні функцій.

Протоколи взаємодії рівноправних систем - формальна мова, яка використовується рівнозначними об'єктами для обміну інформацією.

Посередник (Медіатор) - пристрій взаємодії, що виконує функції сполучення і перетворення інформації, що проходить між блоками управляючих систем і елементами мережі.

Операційні системи здійснюють обробку всієї інформації, необхідної для виконання функцій управління. Робочі станції забезпечують користувачевий інтерфейс, за допомогою якого обслуговуючий персонал взаємодіє з мережею управління . Мережа передачі даних призначена для організації зв'язку між мережними елементами, операційними системами й іншими компонентами TMN.

TMN може бути як дуже простим з'єднанням між операційною системою й окремим пристроєм телекомунікацій так і величезною мережею, що поєднує безліч операційних систем і різну телекомунікаційну апаратуру.

Необхідно відзначити, що, в загалі, TMN є самостійною мережею, що має інтерфейси з телекомунікаційною мережею в декількох точках для одержання інформації і управління її роботою. Однак для забезпечення своїх з'єднань TMN нерідко використовує частину телекомунікаційної мережі.