Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.рек.семін.занять_прав-во 2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
156.67 Кб
Скачать

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України

Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій

Методичні вказівки з підготовки до семінарських занять

Для студентів денної форм навчання

З вивчення дисциплін

Правознавство ”

напрям підготовки: 0924 – телекомунікації

1601 – інформаційна безпека

0502 – менеджмент

0402 – соціологія

0907 – радіотехніка

освітньо- кваліфікаційний рівень: бакалавр

Київ 2011

Затверджено на засіданні кафедри „ Українознавства ”

Протокол №________від ” ” ____________20____року

Завідуючий кафедрою А.І. Байраківський

Укладачі:

Метою навчальної дисципліни „Правознавство” є засвоєння студентами основних теоретичних положень і понять національного права України, розуміння ними Конституції та чинного законодавства України, вміння тлумачити і правильно застосовувати нормативно-правові акти в практичній діяльності, грамотно оцінювати юридичні факти, вільно орієнтуватися в сучасному правовому полі.

Завданням навчальної дисципліни є надання студентам систематичних знань з юридичних наук, виховання в них поважного ставлення до Конституції, законів та підзаконних актів України, певного правового мінімуму знань з конституційного, цивільного, сімейного, трудового, адміністративного, кримінального права України – неодмінна передумова майбутньої діяльності в обставинах сучасного економічного життя.

Метою самостійної роботи є вироблення навичок опрацювання науково-теоретичної літератури, нормативних, інших практичних матеріалів, необхідних для належного засвоєння предмета навчальної дисципліни, а також для розвитку сталих умінь до самостійного вивчення і викладення одержаної інформації.

Тема 1. Основні положення теорії держави та права Питання для розгляду:

  1. Поняття права та його ознаки, принципи та функції.

  2. Норма права: її поняття та ознаки.

  3. Правовий акт як форма права: поняття, ознаки. Дія правових актів в часі, просторі та за колом осіб.

  4. Система нормативно-правових актів. Закони та підзаконні нормативні акти.

Вчення про право. Теорії походження права. Соціальні норми первіснообщинного ладу, їх види і функції. Закономірності виникнення права.. Поняття права. Ознаки права. Функції права і його соціальна цінність. Співвідношення права і форми цього зовнішнього прояву.

Поняття системи права. Предмет і метод правового регулювання як вихідні критерії поділу системи права на галузі та інститути. Структура системи права. Публічне і приватне право. Галузі вітчизняного права. Система законодавства і її співвідношення з системою права. Структура вітчизняного законодавства. Фактори формування та розвитку системи законодавства.

Поняття та загальні ознаки норм права. Структура норми права. Спеціалізовані норми права. Інші види правових норм. Норма права і статті нормативно-правового акта.

Поняття і види форм права. Ознаки нормативного правового акта і вимоги до нього. Поняття, ознаки, види законів. Порядок прийняття законів в Україні. Підзаконні нормативні правові акти. Дія нормативно-правових актів у часі. Дія нормативно-правових актів в просторі та за колом осіб. Колізії в праві.